Ξεκίνησε το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου στη Μόσχα. Ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε ήδη με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν και ανέφερε ότι προσκάλεσε τον κ. Πούτιν να επισκεφτεί την Κίνα εντός του έτους προσκαλώντας επίσης και τον κ. Μισούστιν «το συντομότερο δυνατό».

Τα μέτρα ασφαλείας στη ρωσική πρωτεύουσα είναι δρακόντεια από όλα τα σημεία που διέρχεται η αυτοκινητοπομπή του Κινέζου Προέδρου.

«Οι αγαπημένοι φίλοι»

Χθες, Δευτέρα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνάντησε τον «αγαπητό του φίλο» Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, επιδιώκοντας την εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών με έναν σύμμαχο που θεωρεί ως χρήσιμο αντίβαρο στη Δύση, αλλά και την προώθηση του ρόλου του Πεκίνου ως δυνητικού ειρηνοποιού στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Σι έγινε ο πρώτος ηγέτης χώρας που συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του την Παρασκευή για τον εκτοπισμό Ουκρανόπουλων στη Ρωσία κατά τη διάρκεια των 13 μηνών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι δύο άντρες αποκάλεσαν ο ένας τον άλλον «αγαπητέ μου φίλε» στη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο χθες  το απόγευμα πριν από ένα δείπνο, ενώ σήμερα θα έχουν τις  επίσημες συνομιλίες.

Ο Πούτιν είπε στον Σι ότι βλέπει τις προτάσεις της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με σεβασμό, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Κίνα παρουσίασε στα τέλη Φεβρουαρίου ένα έγγραφο 12 θέσεων για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στο οποίο ζητεί από τη Μόσχα και το Κίεβο να «σταματήσουν τις εχθροπραξίες» και να διεξαγάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αναμφίβολα θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών σας, τις οποίες αντιμετωπίζουμε με σεβασμό», τόνισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Κινέζο ομόλογό ότι η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν «πολλά καθήκοντα και πολλούς κοινούς στόχους» κατά τη διάρκεια αυτής της ανεπίσημης συνάντησης στο Κρεμλίνο.

«Έχουμε πολλά κοινά καθήκοντα και στόχους», δήλωσε ο Πούτιν, χαιρετίζοντας ότι το Πεκίνο δίνει «μεγάλη προσοχή στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας».

«Η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση του κράτους. Είναι πολύ πιο αποτελεσματική από ό,τι πολλές άλλες χώρες», είπε, λέγοντας ότι «ζηλεύει λίγο» για την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες.