Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει τα ταξίδια της «Μαρίας Τσάλλα», με σκοπό να διερευνηθεί πλήρως η δράση της 35χρονης Ρωσίδας κατασκόπου.

Αν και η πράκτορα ανέβαζε συνεχώς φωτογραφίες από τα ταξίδια της σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι έρευνες εστιάζουν και σε εκείνα που σκοπίμως απέκρυπτε, όπως το πρόσφατο ταξίδι της στην Κρήτη αλλά και στην Αλεξανδρούπολη, ταξίδια που εντέχνως αποσιωπήθηκαν, με τις Αρχές να ψάχνουν το γιατί.

Πόσο κόστισε στη Ρωσία η κατάσκοπος

Μέσα σε μια πενταετία, όσο δηλαδή βρισκόταν στη χώρα μας, η Ιρίνα Σμίρεβα ταξίδευε πολύ. Τα υπερατλαντικά ταξίδια όπως στην Βραζιλία και οι συχνές εξορμήσεις της σε Γαλλία, Βόρεια Μακεδονία και Ιταλία, σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούνται από το μικρό εισόδημα που θα μπορούσε να έχει από μια μικρομεσαία επιχείρηση με πλεκτά στο Παγκράτι.

Η «Μαρία Τσάλλα» είχε πείσει άπαντες πως είναι το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Ένα κορίτσι ντροπαλό και συνεσταλμένο που ήρθε στην Ελλάδα το 2018 για να εγκατασταθεί μόνιμα.

Η κατασκευή χαρακτήρα κόστισε στο ρωσικό κράτος κάτι λιγότερο από 5 εκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε η πράκτορας Ιρίνα να μετατραπεί στη Μαρία της διπλανής πόρτας, η οποία έμενε στο νοίκι, διατηρούσε ένα συνοικιακό μαγαζάκι, ασχολούταν ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία αλλά ταυτόχρονα κάπως έβρισκε την άκρη και τα χρήματα να κάνει μεγάλα και κοστοβόρα ταξίδια σε όλον τον κόσμο.

Η αλήθεια πάντως είναι πως η 35χρονη Ιρίνα ανήκει στην ελίτ των κατασκόπων. Μια γυναίκα που εκπαιδεύτηκε και στρατολογήθηκε να κάνει επάγγελμα τη μυστική κατασκοπεία, να οικειοποιείται ζωές άλλων και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των ανωτέρων της ακόμα και αν αυτές επιτάσσουν να υποβληθούν σε πλαστικές επεμβάσεις για να αλλάξουν τελείως τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Τόσο η ίδια όσο και ο πράκτορας σύζυγός της που δρούσε στην Βραζιλία, φαίνεται πως έχουν επιστρέψει πίσω στη Μόσχα.

Έψαχνε σπίτι στη Πελοπόννησο

Όπως μεταδίδει το Mega, η 35χρονη κατάσκοπος, κατά τη διάρκεια διακοπών με τον σύζυγό της  γνώρισε έναν αρχιτέκτονα και του εξέφρασε το ενδιαφέρον της να αγοράσει σπίτι στην Πελοπόννησο.

Το ζευγάρι και ο αρχιτέκτονας γνωρίστηκαν σε μια ταβέρνα, όπου η «Μαρία Τσάλλα» του είπε: «μας αρέσει η περιοχή και θέλουμε να αγοράσουμε οικόπεδο ή ένα σπίτι παραθαλάσσιο να κάνουμε διακοπές».

«Να αγοράσουν κάτι, να επενδύσουν, σε ένα εξοχικό κοντά στη θάλασσα, οικόπεδο, σπίτι, παλιό. Παραθαλάσσιο, προς την Στούπα μου είπε, προς την Κορώνη μου είπε, προς τα Φιλιατρά μου είπε. Να είναι καλό για να έχει ησυχία» περιγράφει ο αρχιτέκτονας για τη συνομιλία τους.

«Μέχρι 50.000, αν είναι πολύ καλό και μέχρι 100.000» λέει στη συνέχεια για τα χρήματα που ήταν διατεθειμένη να δώσει η Ρωσία κατάσκοπος για την αγορά του ακινήτου.

«Δε μου είπε Ρωσίδα. Στο τέλος κάτι μου είπε, ότι είμαστε ξένοι και της είπα “μιλάτε πολύ ωραία, μπράβο, συγχαρητήρια” και μου είπε ότι έκανε και φροντιστήρια, ιδιαίτερα» καταλήγει.