Στη διάρκεια του 2022, Όμιλος ΑΒΑΞ πέτυχε έναν πραγματικό άθλο στην πόλη Bismayah του Ιράκ. Εν μέσω παγκόσμιων κλυδωνισμών, αρχικά εξαιτίας της Covid-19 και στη συνέχεια λόγω της ενεργειακής κρίσης, κατάφερε να παραδώσει επιτυχώς και εμπρόθεσμα την 3η φάση Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας συνολικής ισχύος 4.560MW, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που έχει εκτελέσει ποτέ ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό, ο Όμιλος όχι μόνο πέτυχε ένα επίτευγμα με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αλλά και συνέβαλε καθοριστικά στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας της Μέσης Ανατολής.

Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας στην πόλη Bismayah του Ιράκ. Η Φάση 3 είναι τα πρώτα δύο κτίρια (από αριστερά προς τα δεξιά) και η Φάση 2, τα δύο επόμενα κτίρια.

Η ταυτότητα του έργου

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου, την 2η και την 3η Φάση του οποίου, συνολικής ενέργειας 3.150MW (δηλαδή, 1.500MW και 1.650MW αντίστοιχα) εγκατέστησε ο Όμιλος ΑΒΑΞ. Η 3η φάση παραδόθηκε στη διάρκεια του 2022 στον φορέα υλοποίησης Mass Group Holding και μάλιστα σε χρόνο-ρεκόρ αναλογικά με το μέγεθος του έργου.

Πιο αναλυτικά, σε αυστηρό χρονικό πλαίσιο 30 μηνών, η ΑΒΑΞ υλοποίησε τον σχεδιασμό, την προμήθεια, την κατασκευή (EPC) και την παράδοση «με το κλειδί στο χέρι» (turnkey) ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου, ο οποίος αξιοποιεί τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου. Το έργο εκτελέστηκε από τη Διεύθυνση του Τμήματος Ενεργειακών και Βιομηχανικών Έργων του Ομίλου.

Ελληνική τεχνογνωσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο λεπτομερής σχεδιασμός (process & control) και η πλειοψηφία των οικοδομικών και των εξειδικευμένων ηλεκτρομηχανολογικών μελετών του έργου διεκπεραιώθηκαν με επιτυχία in house, από τους έλληνες μηχανικούς της εταιρείας, ενώ η ΑΒΑΞ υλοποίησε επίσης την προμήθεια και την ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά όλου του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού στη Βαγδάτη. Ακόμη, η εταιρεία πραγματοποίησε τις αναγκαίες δοκιμές και έθεσε σε λειτουργία τον σταθμό, πριν την παράδοσή του.

Το μέγεθος του έργου γίνεται σαφέστερο μέσα από τους αριθμούς του. Η ισχύς των 1.650MW ξεπερνά κάθε σταθμό παραγωγής στην Ελλάδα, ενώ σε συνδυασμό με τη δίδυμη μονάδα BISMAYAH PHASE 2, που επίσης ολοκλήρωσε επιτυχώς η ΑΒΑΞ στον ίδιο σταθμό λίγα χρόνια πριν, συμβάλει δυναμικά στην πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Ιράκ.

Ταυτόχρονα, είναι χαρακτηριστικό ότι στα σημεία αιχμής του, το έργο έφτασε να αριθμεί περισσότερους από 1.300 εργαζόμενους από τουλάχιστον 20 διαφορετικές εθνικότητες, που συνεργάστηκαν αρμονικά για την επίτευξη του στόχου σε ένα πολυεθνικό και γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον και ανταπεξήλθαν με απόλυτη επιτυχία στις απαιτήσεις του. Μάλιστα, όλοι οι εργαζόμενοι διέμεναν σε camp εντός του εργοταξίου που είχε αναπτύξει και διαχειριζόταν η ΑΒΑΞ.

Ένα έργο γεμάτο προκλήσεις

Το επίτευγμα της ΑΒΑΞ γίνεται ακόμη πιο σαφές, αν λάβουμε υπόψη και τα τεράστια εμπόδια που κλήθηκε να υπερπηδήσει για την αποπεράτωση του έργου. Τα μεγαλύτερα εξ αυτών αφορούν την εκτέλεση ενός τεχνολογικά εξελιγμένου έργου σε ένα δυναμικό περιβάλλον, όπως είναι αυτό του Ιράκ, στην υλοποίησή του εντός χρονοδιαγράμματος εν μέσω ανατιμήσεων των υλικών ως αποτέλεσμα της γενικευμένης ενεργειακής κρίσης, αλλά και στη δημιουργία και διατήρηση ενός παγκοσμιοποιημένου κλίματος εργασίας.

Με στόχο το τελευταίο, ο Όμιλος αξιοποίησε ειδικά διαμορφωμένη έκταση εντός των ορίων του έργου για τη διαμονή των στελεχών και του εργατικού προσωπικού του. Για τον σχεδιασμό των κατάλληλων μέτρων φύλαξης, ζήτησε τη συνδρομή διεθνών, καταρτισμένων και έμπειρων εταιρειών παροχής υπηρεσιών φύλαξης, επιτυγχάνοντας το βέλτιστο αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, η ΑΒΑΞ προνόησε ώστε στο camp να υπάρχουν χώροι υγειονομικής πρόληψης, άθλησης και αναψυχής, ενώ εξασφάλισε τον σεβασμό σε κάθε μορφής διαφορετικότητα, διαμορφώνοντας ένα ιδανικό πολυπολιτισμικό περιβάλλον εργασίας στο Ιράκ.

Ίσως το πιο δύσκολο εγχείρημα για την ΑΒΑΞ να ήταν η διαχείριση της απρόσμενης πρόκλησης της πανδημίας, που μέσα σε λίγες εβδομάδες διαμόρφωσε πρωτόγνωρες συνθήκες σε όλο τον κόσμο.

Με την υποστήριξη εξειδικευμένων φορέων υγείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η ΑΒΑΞ κατάφερε να ξεπεράσει το πρωτοφανές σε δυναμική και μέγεθος εμπόδιο της πανδημίας, και να ολοκληρώσει το έργο επιτυχώς, χωρίς κάποια σημαντική χρονική καθυστέρηση. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία εγκατέστησε ειδικές μονάδες απολύμανσης, υγειονομικού ελέγχου Covid-19, ανάρρωσης ή/και απομόνωσης στον χώρο διαμονής του εργατικού προσωπικού. Επιπλέον, εξασφάλισε δυνατότητα εκτέλεσης εμβολιασμών εντός του εργοταξίου, προσέλαβε επιπλέον υγειονομικό προσωπικό αποκλειστικά για τις ανάγκες του εργοταξίου και εφάρμοσε νέα πρωτόκολλα υγιεινής, διαμονής και σίτισης, ενώ προσέφερε διαρκώς επικοινωνία και υποστήριξη στο ανθρώπινο δυναμικό της.

Σταθερά στην κορυφή

Έπειτα από την αποπεράτωση και την παράδοση του σημαντικού έργου, ο Όμιλος συνεχίζει να αναλαμβάνει κομβικά ενεργειακά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και να επενδύει στην ανάπτυξη των γνώσεων και των εμπειριών των εργαζομένων του. Πέρα του τομέα της ενέργειας, που γίνεται ακόμη πιο κρίσιμος σε μια εποχή τεράστιων και παγκόσμιων αναταράξεων, η ΑΒΑΞ συνεχίζει να ακολουθεί τις παγκόσμιες κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις και ανάγκες και να πρωτοπορεί με την ανάληψη σύνθετων έργων, που καταδεικνύουν τον βαθμό τεχνογνωσίας και άρτιας κατάρτισης των εμπλεκόμενων μονάδων.