Ο απερχόμενος πρόεδρος του Μαυροβουνίου, ο Μίλο Τζουκάνοβιτς, 61 ετών, θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με τον 37χρονο φίλα προσκείμενο στην Ευρώπη οικονομολόγο Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, υπέδειξε δημοσκόπηση εξόδου από τα εκλογικά τμήματα μετά τον πρώτο γύρο της διαδικασίας χθες Κυριακή.

Ο κ. Τζουκάνοβιτς, ο πολιτικός που κυβέρνησε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το Μαυροβούνιο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες χωρίς διακοπή, είτε ως πρωθυπουργός είτε ως πρόεδρος, πιστώθηκε το 35% των ψήφων, έναντι 29% του κ. Μιλάτοβιτς, σύμφωνα με το exit poll της μη κυβερνητικής οργάνωσης CeMI, που ανέλαβε την επιτήρηση της διαδικασίας.

Η εκλογική επιτροπή της μικρής χώρας των Βαλκανίων αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά επίσημα αποτελέσματα αργότερα σήμερα.

Τη 2η Απριλίου διεξάγεται ο δεύτερος γύρος

Οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν έπειτα από μήνες πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα που βρέχεται από την Αδριατική. Δυο κυβερνήσεις ανατράπηκαν με ψήφους δυσπιστίας έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές του 2020, η δεύτερη τον Αύγουστο· η σημερινή κυβέρνηση απλά διαχειρίζεται τις τρέχουσες επιθέσεις.

Ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Τζουκάνοβιτς διέλυσε το κοινοβούλιο μερικές ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές την 11η Ιουνίου.

Το Μαυροβούνιο, που διαπραγματεύεται την εισδοχή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει «παραλύσει» σε ό,τι αφορά την «ευρωπαϊκή πορεία» του, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας, επιχειρηματολόγησε ο πρόεδρος ανακοινώνοντας την ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών την Παρασκευή.

Στη χώρα των 620.000 κατοίκων, ο πρόεδρος έχει κυρίως εθιμοτυπικά καθήκοντα, είναι ο πρωθυπουργός που κρατάει στα χέρια το τιμόνι. Ο κ. Τζουκάνοβιτς όμως παραμένει μείζων μορφή: υπηρέτησε έξι θητείες στο αξίωμα του πρωθυπουργού και διεκδικεί πλέον την τρίτη του θητεία στην προεδρία. Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα στο Βελιγράδι, του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, οδήγησε τη χώρα του στη Δύση κι εξασφάλισε το διαζύγιο της χώρας του από τη Σερβία το 2006.

Ο αντίπαλός του, αν η δημοσκόπηση εξόδου από την κάλπη επαληθευτεί, θα είναι ο 37χρονος κ. Μιλάτοβιτς, υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης στην πρώτη κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του 2020. Εγκατέλειψε θέση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) για να αναλάβει υπουργείο.

Για ορισμένους λαϊκιστής, ήταν από τους ιδρυτές το 2022 του κινήματος Ευρώπη Τώρα, που μοιάζει να έχει αέρα στα πανιά του.

ΑΠΕ – ΜΠΕ