Aπό τις 22 ως τις 30 Απριλίου θα διεξαχθεί το φετινό Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο (SFGFF) και το 2023 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για την διοργάνωση καθώς φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας της. Ηταν το  2004, όταν μια αφοσιωμένη ομάδα Ελληνοαμερικανών αποφάσισε να συνδυάσει την αγάπη της για την πατρίδα Ελλάδα και την εκτίμησή της για τον κινηματογράφο με ελληνική ταυτότητα, προκειμένου να γνωστοποιήσει  αυτόν τον συνδυασμό στο κοινό του San Francisco Bay Area.

Μάλιστα, όταν το 2004 το SFGFF εγκαινιάστηκε, ήταν το πρώτο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στις ΗΠΑ. Σήμερα, εξακολουθεί να μάχεται για την αναγνώριση, την υποστήριξη και προώθηση του καλύτερου κινηματογραφικού έργου Ελλήνων και Κυπρίων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο. Με προβολές νέων, καινοτόμων και αναγνωρισμένων ταινιών καθώς και ποικίλες εκδηλώσεις κατά την ετήσια εβδομάδα διεξαγωγής του, το SFGFF επιδιώκει να εμπνεύσει, να εμπλακεί και να διασκεδάσει το κοινό του.

Ο εορτασμός της σημασίας και της ομορφιάς του ελληνικού πολιτισμού είναι επίσης η αφορμή για την συνεργασία του SFGFF με το Ίδρυμα Νεοελληνικών Σπουδών (MGSF.org), το οποίο έχει ήδη δύο δεκαετίες δουλειάς πίσω του. Συνεπώς, η φετινή χρονιά δεν θα είναι μόνο η 20η  χρονιά του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο αλλά και η πρώτη χρονιά της σχέσης του Ιδρύματος Νεοελληνικών Σπουδών με το Πρόγραμμα Νεοελληνικών και Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ όπως και της καθιέρωσης του Προγράμματος Επισκεπτών Υποτρόφων Νίκος Καζαντζάκης.

Με αυτή την αφορμή, στις 18 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για τον εορτασμό των εγκαινίων του προγράμματος επισκέψεων υποτρόφων Νίκος Καζαντζάκης στο UC Berkeley και συγχρόνως θα εορτασθεί το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο για την 20η επέτειο του. Τιμώμενα πρόσωπα θα είναι η κυρία Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχος του έργου του Νίκου Καζαντζάκη και CEO της περιουσίας Καζαντζάκη, ο κ. Παύλος Κάβουρας, Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με έδρα στην Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO και ο κ. Σωκράτης Σουρβίνος, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος.

Ό προγραμματισμός των ταινιών που θα προβληθούν αλλά και των δραστηριοτήτων που επίσης θα λάβουν χώρα κατά την διάρκεια του 20ού SFGFF πρόκειται σύντομα να δημοσιευθεί με όλες τις λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ,  στη διεύθυνση grfilm.com. Τέλος, η ομάδα του Φεστιβάλ είναι στην ευχάριστη θέση να έχει ολόκληρες εννέα ημέρες προσωπικών προβολών στο Delancey Screening Room στο Σαν Φρανσίσκο, εκτός από τις διαδικτυακές προσφορές προγραμμάτων.