Η εβδομάδα που έρχεται θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σε εβδομάδα Καραμανλή αφού πρωταγωνιστής στην κοινοβουλευτική μάχη και την συνακόλουθη πολιτική σύγκρουση αναμένεται να είναι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής. Ο παραιτηθείς υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έχει καταλήξει πως πρέπει να εμφανιστεί δημόσια όχι μόνον για να δώσει τις δικές του εξηγήσεις, για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, αλλά και για να δικαιολογήσει τα τραγικά κενά που τόσα χρόνια υπήρχαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Όπως μου μεταφέρουν κυβερνητικοί δίαυλοι από την παρουσία αυτή θα κριθούν και πολλές αποφάσεις, αν και ο ίδιος δεν θέλει ούτε να ακούει την περίπτωση να αποσύρεται η υποψηφιότητά του από βουλευτής

***
Η ομάδα κρούσης της ΝΔ στην Επιτροπή Θεσμών

Θα σας μεταφέρω τώρα στο γαλάζιο στρατόπεδο και θα σας αποκαλύψω πώς προετοιμάζονται οι βουλευτές της ΝΔ για την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, την προσεχή Δευτέρα, όπου θα γίνει η πρώτη απευθείας τηλεοπτική αντιπαράθεση (από το κανάλι της Βουλής) για την τραγωδία των Τεμπών. Πρώτα απ΄όλα να σας ενημερώσω ότι η Επιτροπή θα αρχίσει στις 10 το πρωί, υπό την προεδρία του ενός από τους αντιπρόεδρους της Βουλής Θανάση Μπούρα, ο οποίος υπερηφάνως δηλώνει πως έχει στο ενεργητικό του «την προεδρία… 104 συνεδριάσεων της Επιτροπής», συνεπώς θεωρείται έμπειρος.

Δεύτερον έχει σχηματισθεί μια «ομάδα κρούσης» (αφού οι βουλευτές της ΝΔ είναι αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα, όπως λένε, σε αυτήν την συνεδρίαση) αποτελούμενη από τους Γιάννη Κεφαλογιάννη, τους υπουργούς που κλήθηκαν να καταθέσουν ήτοι τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Κώστα Αχ. Καραμανλή και Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, τον Άγγελο Μπρατάκο, τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Μπούγα, τον γενικό γραμματέα της Βουλής Γιώργο Μυλωνάκη και τον διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλη Μπεκίρη. Τρίτον έχουν ήδη ετοιμαστεί και οι ερωτήσεις που θα υποβληθούν προς τον Χρήστο Σπίρτζη με στόχο, όπως λένε οι βουλευτές να καταρρίψουν έναν προς έναν τους ισχυρισμούς του ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ευθύνη για την τραγωδία. Θα πρέπει να σας πω ότι η συνεδρίαση θα είναι δημόσια (όχι όπως την προηγούμενη φορά για τις υποκλοπές που ήταν απόρρητη) και αναμένεται να διαρκέσει περισσότερες από τέσσερις ώρες.

***
Η γιορτή του Τσίπρα, τα γλυκά, οι πίνακες και μια… τούρτα

Γιόρταζε χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης (Αλέξιος) Τσίπρας και γέμισε η Κουμουνδούρου με γλυκά. Από το ισόγειο έως το γραφείο του κ. Τσίπρα υπήρχαν γλυκά και ποτά. Αν και γενέθλια και όχι γιορτή ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να κόψει και μια… τούρτα για τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, μια τούρτα την οποία «εκτελεστικάριοι» την απόλαυσαν. Υπήρχαν όμως και τα (απαραίτητα) δώρα. Όχι αυτή τη φορά δεν έστειλαν δώρο… γραβάτα (αφού γνωρίζουν ότι ο Πρόεδρος δεν διατηρεί οποιαδήποτε σχέση με τις γραβάτες), πλην όμως του έστειλαν πίνακες ζωγραφικής (ορισμένες απεικονίζουν τον ίδιο), φωτογραφίες, καλούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδος και διάφορα άλλα.

***
Όταν ο Τσίπρας συναντήσει τον Πολάκη

Δείτε τώρα τι γίνεται. Συνεδριάζει σήμερα (Σάββατο) το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ (η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη) για την τραγωδία των Τεμπών. Από ότι γνωρίζω μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου είναι και ο Παύλος Πολάκης (αφού ακόμα δεν έχει διαγραφεί από το κόμμα), ο οποίος έστειλε χθες την επιστολή «συγνώμης» (mea culpa- που θα έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου) και μη αμφισβήτησης του Τσίπρα. Λέτε να συναντηθούν στο περιθώριο του Πολιτικού Συμβουλίου για να λύσουν την όποια διαφορά τους δια ζώσης;. Υπενθυμίζω πως εκκρεμεί συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτημα τη διαγραφή Πολάκη, αλλά με την επιστολή συγγνώμης ο Πολάκης προφανώς επιζητεί επανένταξή του στα ψηφοδέλτια. Για να δούμε θα πάρει πίσω την απόφασή του ο Τσίπρας; Ή θα επιμένει στην απόφαση του κομματικού οργάνου που δεν θέλει τον Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ..

***
Τελικά κλείνουν τη Βουλή τη Μεγάλη Τρίτη

Είδαν κι αποείδαν οι άνθρωποι με το τι θα γίνει με τη Βουλή. Πότε κλείνει για το Πάσχα, πότε θα διαλυθεί για τις εκλογές και έτσι δύο βουλευτές, ένας από τη ΝΔ ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ και Κώστας Ζαχαριάδης ένωσαν τις φωνές τους και όταν συνάντησαν τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα τον ρώτησαν: Πότε κλείνει η Βουλή; Ο Πρόεδρος τους είπε ότι κλείνει τη Μεγάλη Τρίτη, 11 Απριλίου, κλείνει όμως για το Πάσχα, αλλά δεν τους είπε πότε ξανακλείνει ή καλύτερα πότε διαλύεται για την προκήρυξη εκλογών. Να σημειώσω ότι αρχικά είχε προγραμματισθεί να κλείσει η Βουλή για τις εορτές του Πάσχα στις 7 Απριλίου, αλλά η κυβέρνηση πρόκειται να φέρει νομοσχέδια ακόμα και τη Μεγάλη Εβδομάδα.

***
Γιατί δεν ορκίζεται ο Γεραπετρίτης

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα ο Γιώργος Γεραπετρίτης αιωρείται διαρκώς ένα ερώτημα –το θέτουν αντιπολίτευση και συνταγματολόγοι- αν έπρεπε να ορκισθεί ή όχι αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του παραιτηθέντα υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, η εξήγηση είναι ότι οι υπουργοί χωρίς χαρτοφυλάκιο (Επικρατείας) ασκούν όσες αρμοδιότητες τους αναθέτει ο Πρωθυπουργός με απόφασή του, όπως ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 83), ενώ σύμφωνα και με τον νόμο 4622 του 2019, άρθρο 13, υπουργός Επικρατείας μπορεί να αναλαμβάνει αρμοδιότητες άλλων υπουργείων, ακόμη και να προΐσταται υπουργείου. Μάλιστα το ίδιο έχει συμβεί και με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος ορκίσθηκε υπουργός Επικρατείας με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα που ορκίσθηκε και ο κ. Γεραπετρίτης, όπως ορίζει το άρθρο 37 του Συντάγματος και ο Πρωθυπουργός του ανέθεσε την αρμοδιότητα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Προφανώς και δεν πρέπει να ορκιστώ», έλεγε στην Βουλή ο κ. Γεραπετρίτης, με την έννοια ότι ο υπουργός Επικρατείας ορκίζεται μια φορά με βάση το ΠΔ που εκδόθηκε το 2019 και αναλαμβάνει «οποιαδήποτε αρμοδιότητα και άλλου υπουργείου, ακόμη και προστασία υπουργείου ρητά κατά τον νόμο, χωρίς να χρειάζεται να αναλάβει οποιοδήποτε άλλο όρκο». Η μεταφορά αρμοδιοτήτων του υπουργείου Μεταφορών στον Γιώργο Γεραπετρίτη έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ από τις 2 Μαρτίου.

***
Οι «Οχιές» πάνω από την Ακρόπολη

Η πρώτη διέλευση ελληνικών F-16 Viper στον ουρανό της Αθήνας θα είναι γεγονός. Τέσσερις «οχιές» θα περάσουν από το Σύνταγμα, αλλά και πάνω από την Ακρόπολη κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25η Μαρτίου. Μαζί τους θα πετάξουν τιμώντας την επέτειο, τέσσερα Rafale, τέσσερα Mirage 2000-5, τέσσερα Phantom, ενώ ένα F-16 θα πετάξει φτερό με φτερό με το Spitfire.

***
Η εισβολή στα πορτοκάλια από έναν… μαύρο, ακανθώδη και αλευρώδη μύκητα

Ο νέος εισβολέας στην επικράτεια των εσπεριδοειδών είναι ένας μύκητας, «μαύρος (κατάμαυρος), ακανθώδης και αλευρώδης» (όπως επιστημονικά ονομάζεται), οποίος εισέβαλε στις πορτοκαλιές στις μανταρινιές, στις νεραντζιές και στις λεμονιές και τις καταστρέφει ολοσχερώς. Εισχωρεί, ο εισβολέας, μέσα τον καρπό με αποτέλεσμα ο καρπός να μαυρίζει, να μυρίζει παράξενα και βεβαίως να αχρηστευθεί. Έχει κάνει μεγάλη ζημιά. Να σκεφτείτε ότι στην Κοινότητα Μυρτιάς του Δήμου Θέρμου πάνω από 2000 στρέμματα έχουν προσβληθεί και εκατοντάδες καλλιεργητές κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους και να μην έχουν εισόδημα.

Ο μαύρος, ακανθώδης και αλευρώδης μύκητας έχει απασχολήσει και τη Βουλή, όταν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠαΣοΚ- ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ζήτησε απεγνωσμένα άμεση χαρτογράφηση προσβεβλημένων περιοχών, εισαγωγή των παρασιτοειδών από ερευνητικά κέντρα και υλοποίησης προγράμματος εξόντωσης του μύκητα από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

***
Ποιος παρήγγειλε ψάρι με μακαρόνια στο εστιατόριο της Βουλής;

Υπάρχουν κάποιες στιγμές που οι συνήθως ήρεμοι και εξυπηρετικοί σερβιτόροι του εστιατορίου της Βουλής δυσανασχετούν. Και τούτο συμβαίνει όταν ορισμένοι βουλευτές ζητούν περίεργες παραγγελίες. Εις εξ αυτών, αφού είδε το μενού του εστιατορίου, δεν του άρεσαν τα φαγητά και φώναξε τον σερβιτόρο λέγοντάς του επιτακτικά: «Θέλω να φάω ψάρι με μακαρόνια, αυτό έχω πεθυμήσει να φάω, πες τους να μου ετοιμάσουν ένα πιάτο και γρήγορα». Ο σερβιτόρος αντέδρασε ευγενικά λέγοντάς του πως τέτοιο φαγητό δεν περιλαμβανόταν στο μενού, αλλά ο «πελάτης» επέμενε με αποτέλεσμα ο σερβιτόρος να αρνηθεί να πάρει την παραγγελία, λέγοντάς του «τα μακαρόνια δεν πάνε με το ψάρι».

Ένας άλλος ζήτησε μοσχάρι κοκκινιστό γεμιστό με… σαρδέλες. Και πώς γίνεται αυτό; Ρώτησε με απορία ο σερβιτόρος. «Παίρνεις το μοσχάρι και τυλίγεις μέσα τις σαρδέλες», είπε με τον πιο φυσικό τρόπο ο πελάτης- βουλευτής που φαινόταν πως είχε φάει κάτι τέτοιο φαγητό, ίσως στο σπίτι του. Πάλι ο σερβιτόρος αρνήθηκε την παραγγελία. Όταν παλαιότερα εις εκ των αντιπροέδρων της Βουλής ζήτησε κρασί χύμα για να συνοδεύσει το φαγητό του και του το έφεραν, δεν του άρεσε και συνέβη η εξής σκηνή: Φώναξε τον σερβιτόρο, του έδωσε τα κλειδιά του αυτοκινήτου του και του είπε, να τραβήξει από αυτό… βενζίνη, γιατί σίγουρα θα είναι καλύτερη από το κρασί χύμα. Κόκκαλο ο σερβιτόρος. Οι παραπάνω ιστορίες είναι πέρα για πέρα αληθινές και της εξιστόρησαν οι ίδιοι οι σερβιτόροι που χρόνια τώρα εργάζονται φιλότιμα στο εστιατόριο της Βουλής.