Τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που έδωσε την εντολή στον οδηγό του γερανού της Τροχαίας να κατευθυνθεί στην οδό Ακαδημίας λίγο μετά τη μια το μεσημέρι της Πέμπτης, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να καταλήξει ανάμεσα σε πολίτες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις αναζητά η ΓΑΔΑ.

Στα ερασιτεχνικά βίντεο καταγράφεται ο οδηγός του γερανού, ο οποίος είναι αστυνομικός, να αναπτύσσει ταχύτητα για να απομακρυνθεί από το σημείο και να χτυπά κάδους απορριμμάτων.

O Σταύρος Μπαλάσκας, ειδικός αστυνομικός αναλυτής σχολίασε το περιστατικό λέγοντας: «Δύο λέξεις θα πω μόνο, φόβος και πανικός. Μην ξεχνάμε ότι πριν από είκοσι μέρες έσπασαν ένα περιπολικό και παραλίγο να δαρούν ανηλεώς δύο αστυνομικοί στο Μοναστηράκι».

Τι δήλωσε ο οδηγός του γερανού στην ένορκη διοικητική εξέταση

«Αυτός ο άνθρωπος, όπως δήλωσε στην ένορκη διοικητική εξέταση, φοβήθηκε και πάτησε γκάζι» ανέφερε ο κ. Μπαλάσκας και πρόσθεσε «δεν έπρεπε να το κάνει αυτό, αστυνομικός είναι στο κάτω – κάτω, έπρεπε να συγκρατηθεί».

Στην συνέχεια ο Σταύρος Μπαλάσκας εξήγησε ότι ο οδηγός του γερανού φοβήθηκε ότι θα τον κάψουν ζωντανό, ότι θα του σπάσουν το αμάξι κι ότι μπορεί να τον κατεβάσουν κάτω.

Ενώ για την κίνηση που φαίνεται σε ένα βίντεο ένας αστυνομικός των ΜΑΤ να χτυπάει με την ασπίδα του μία γυναίκα ο Σταύρος Μπαλάσκας είπε ότι είναι αχαρακτήριστη ενέργεια για αστυνομικό.

Ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής είπε ότι και για τα δύο συμβάντα έχει διαταχθεί ΕΔΕ.

Επιπλέον ο Σταύρος Μπαλάσκας, σχετικά με το συμβάν του γερανού, διέψευσε τις αρχικές διαρροές ότι όλο αυτό το συμβάν έγινε για να μετακινηθεί το αυτοκίνητο της κα. Γεροβασίλη.

«Η πληροφορία είναι ότι έδωσε αποδέσμευση σε όλες τις δυνάμεις γιατί τελείωσε η πορεία. Η πορεία – μνημόσυνο των πολιτών αμαυρώθηκε από κάποιους μπαχαλάκηδες. Μαθεύτηκε από τον ασύρματο ότι υπήρχαν συλλήψεις και προσαγωγές, στον ασύρματο άκουγε και ο οδηγός του γερανού.

»Ήταν σε ένα σημείο στατικός σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνει μετακινήσεις, είναι της τροχαίας αστυνομικός, ο γερανός είναι της τροχαίας Αθηνών. Από εκεί και πέρα φεύγοντας ξαφνικά με το μάτι του είδε κάποιους πολίτες να προσπαθούν να κάνουν εγκλωβισμό και να βάζουν κάδους για να τον σταματήσουν και δεξιά είδε και κουκουλοφόρους.

»Αυτός φοβήθηκε, και πίσω δεν μπορούσε να κάνει και  – εκεί έγινε το τραγικό – πάτησε γκάζι. Εκείνη την στιγμή δύο πολίτες προσπάθησαν να του ρίξουν ένα πλαστικό κάδο μπροστά για να τον σταματήσουν και να ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο και ο κάδος επειδή ήταν πλαστικός έκανε γκελ και τους έριξε κάτω», περιέγραψε ο Σταύρος Μπαλάσκας.

Στην συνέχεια είπε ότι η Αστυνομία περίμενε δώδεκα ώρες να δηλωθεί κάποιος τραυματισμός και τελικά δεν δηλώθηκε κάτι.

«Αυτό που έκανε κι έβαλε το πόδι του στο γκάζι, εκτός ότι ήταν επικίνδυνο, ανεπίτρεπτο και κίνηση πανικού από εκπαιδευμένο αστυνομικό, δεν πρέπει να υπάρχει. Όπως και στην περίπτωση της ασπίδας ό,τι και να είπε η κοπέλα στον αστυνομικό, δεν έχει τι δικαίωμα να κουνηθεί από την θέση του. Συν της άλλης υπήρχαν οι ρότες και οι διαταγές για ψυχραιμία γιατί είναι ένα συλλαλητήριο κατά βάση μνημόσυνο», πρόσθεσε ο κ. Μπαλάσκας.

Κλείνοντας ανέφερε ότι δεν έπρεπε να γίνουν και τα δύο συμβάντα.

Νικόλαος Φαραντούρης: «Φθάνει με τις συγνώμες και τα σκυθρωπά πρόσωπα»

Ο Νικόλαος Φαραντούρης, καθηγητής Πανεπιστημίου και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε για το σχετικό συμβάν.

«Νομίζω ότι όλες αυτές οι εικόνες παροξύνουν ακόμα περισσότερο τα αντανακλαστικά μίας πληγωμένης κοινωνίας. Αναφέρθηκαν μπαχαλάκηδες, μπαχαλάκηδες αγκαλιά με αστυνομικούς δεν νομίζω ότι μας τιμούν σήμερα ούτε στην ελληνική αστυνομία ούτε στην ελληνική πολιτεία», σχολίασε αρχικά ο κ. Φαραντούρης.

Και πρόσθεσε: «Βλέπω ότι υπάρχει μία διαδεδομένη γραμμή συγνώμης, επανηλλειμένης συγνώμης, καλοδεχούμενης μεν, αλλά καθόλου πειστική.

»Λοιπόν, έχει περισσέψει η συγνώμη κι αυτό που χρειάζεται είναι δράση, σωφροσύνη, ειρήνη και ψυχραιμία. Τα σώματα ασφαλείας να κάνουν την δουλειά τους κι επιτέλους η Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Διολισθαίνει συνεχώς η Πολιτεία, οι Αρχές και η κυβέρνηση σε μία κατρακύλα».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Περισσεύουν οι συγνώμες, φθάνει με τις συγνώμες και τα σκυθρωπά πρόσωπα».