Σταθεροποιητικά κινήθηκαν σήμερα οι αγορές ομολόγων, μία ημέρα μέρα την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,5%, στο 3%.

Ωστόσο η διαφαινόμενη πρόθεση της Τράπεζας να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζει να δημιουργεί πιέσεις στην αγορά των ομολόγων ωθώντας προς τα πάνω τις αποδόσεις τους.

Στην επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάιο μεγάλες επενδυτικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25%.

Η Goldman βλέπει πλέον ως οροφή για το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ το 3,5% (από 3,75% μέχρι πρότεινος), ενώ η Morgan Stanley τοποθετεί το «πλαφόν» στο 3,75% εως τον Ιούλιο (από 4% που ήταν η παλαιότερη πρόβλεψη). Η HSBC και η Barclays διατηρούν την πρόβλεψη τους ότι το βασικό επιτόκιο θα φθάσει εως το 3,5%.

Το σκεπτικό της απόφασης

‘Οσον αφορά στη απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπαγορεύτηκε κατά κύριο λόγο από το γεγονός ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τυχόν συνέπειες από την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο 5,3% το 2023, 2,9% το 2024 και 2,1% το 2025. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές.