Επεισόδια με κουκουλοφόρους να πετούν βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. 

Μετά την επίθεση που δέχθηκαν οι αστυνομικοί των ΜΑΤ προχώρησαν σε χρήση χημικών προκειμένου να απωθήσουν τους επιτιθέμενους νεαρούς οι οποίοι κατευθυνόμενοι προς την Ομόνοια έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και προκάλεσαν καταστροφές.

Δείτε βίντεο από τα επεισόδια

Τα επεισόδια αρχικά ξεκίνησαν στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος αλλά γρήγορα επεκτάθηκαν και στην πάνω πλευρά της πλατείας, μπροστά από τη Βουλή.

Στη συνέχεια οι κουκουλοφόροι άρχισαν να κατευθύνονται προς την πλατεία Ομονοίας μέσω της Πανεπιστημίου συνεχίζοντας να πετάνε πέτρες, μάρμαρα και αντικείμενα προς τους αστυνομικούς που τους ακολουθούσαν.

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Ενταση σημειώθηκε και κατά την διάρκεια της πορείας στην Θεσσαλονίκη. Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στην κατάληψη Μudo Νoervo που είχε εκκενωθεί πρόσφατα από ΕΛΑΣ και επιτέθηκαν με πέτρες και ξύλα στους αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν με κρότου λάμψης και δακρυγόνα για να τους απωθήσουν.

Με κεντρικό σύνθημα «Οι ζωές μας μετράνε», πλήθος κόσμου διαδήλωσε σήμερα σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας σε συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας με αφορμή το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις περιλάμβαναν απεργιακές συγκεντρώσεις το πρωί στην Καμάρα από φοιτητές και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, στο άγαλμα Βενιζέλου από εργατικά σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, ενώσεις γονέων και φοιτητικούς συλλόγους και έξω από το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 και τη ΛΑΕ-ΑΑ.

Η πορεία του ΠΑΜΕ κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στον ΟΣΕ όπου και διαλύθηκε. Προηγουμένως, στον ίδιο χώρο, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Εκεί κατέληξε και άλλη πορεία από εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μέλη οργανώσεων καθώς και από εργαζόμενους σε ντελίβερι που ακολούθησαν κορνάροντας με τα μηχανάκια τους. Η συγκέντρωση των εργατικών σωματείων κατευθύνθηκε στη συνέχεια με πορεία στο ΥΜΑΘ όπου και κατέληξε αφού πρώτα εκπρόσωποι οργανώσεων, κόλλησαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στην καγκελόπορτα του υπουργείου.