Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας τη συντριβή του τελευταίου.

Δύο αεροσκάφη Su-27 είχαν προσπαθήσει να αναχαιτίσουν το αμερικανικό drone MQ-9, ρίχνοντας καύσιμα μπροστά του πολλές φορές πριν από τη σύγκρουση.

«Το αεροσκάφος μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την πλήρη απώλεια του MQ-9», δήλωσε ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τζέιμς Χέκερ.

«Στην πραγματικότητα, αυτή η μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική ενέργεια των Ρώσων παραλίγο να προκαλέσει τη συντριβή και των δύο αεροσκαφών».

«Αεροσκάφη των ΗΠΑ και των Συμμάχων θα συνεχίσουν να επιχειρούν στον διεθνή εναέριο χώρο και καλούμε τους Ρώσους να συμπεριφέρονται επαγγελματικά και με ασφάλεια».

Μια δήλωση από αξιωματούχο των ΗΠΑ περιέγραψε τους ρωσικούς ελιγμούς ως απερίσκεπτους, αντιεπαγγελματικούς και περιβαλλοντικά επιβλαβείς.

Το drone ήταν σε πτήση ρουτίνας σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους για την ενίσχυση της συλλογικής ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, ανέφερε.

Αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά επικίνδυνων ρωσικών πιλότων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αθέλητη κλιμάκωση», κατέληγε η δήλωση.

Λευκός Οίκος: Η συντριβή του drone ήταν «επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική»

Ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι ανέφερε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το περιστατικό, κατά το οποίο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 έπληξε την προπέλα ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους παρακολούθησης των ΗΠΑ.

Ενώ υπήρξαν και άλλες τέτοιες αναχαιτίσεις, είπε ο Κίρμπι, αυτή ήταν αξιοσημείωτη καθώς ήταν «επικίινδυνη και αντιεπαγγελματική» και προκάλεσε την συντριβή του αμερικανικού αεροσκάφους.

«Οπότε είναι μοναδική από αυτή την άποψη», πρόσθεσε.

Κατέληξε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα γνωστοποιήσει τις ανησυχίες στους Ρώσους αξιωματούχους για την κατάσταση.

Η Ουάσιγκτον καλεί το Ρώσο πρέσβη

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον για εξηγήσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Συμπλήρωσε πως ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα μετέφερε ένα αυστηρό μήνυμα στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν συμμάχους και εταίρους για το περιστατικό.