Στη διαγραφή του δικηγόρου Κων/νου Πλεύρη από τα μητρώα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr, το Πειθαρχικό Τμήμα του συλλόγου με αφορμή τον –κατ’ επανάληψη- ναζιστικό χαιρετισμό του στην αίθουσα που δικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής το περασμένο Φθινόπωρο.

Η Aπόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΣΑ φέρεται να είναι ομόφωνη και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν χορηγεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που αναμένεται να ασκήσει ο δικηγόρος και έτσι εφαρμόζεται με την έκδοσή της.

Η πειθαρχική δίωξη από τον ΔΣΑ σε βάρος του Κ. Πλεύρη ασκήθηκε μετά τον κατ’ επανάληψη ναζιστικό χαιρετισμό του μέσα στην δικαστική αίθουσα που δικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, συνήγορος του Γιάννη Λαγού στη δίκη της Χρυσής Αυγής και ενώ ήδη είχε κληθεί από το πειθαρχικό του ΔΣΑ για να δώσει  εξηγήσεις, χαιρέτησε για μία ακόμη φορά  ναζιστικά εντός της δικαστικής αίθουσας και μιλώντας προς τους δικαστές αναφέρθηκε  σε «αυνάνες της αριστεράς» και εξήγησε πως υποστηρίζει τον Μεταξά.

Τα ίδια φέρεται να υποστήριξε και ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ότι  δηλαδή ο χαιρετισμός του ήταν «4Αυγουστιανός κι όχι ναζιστικός».

Ενώπιον του δικαστηρίου που δικάζει τα μέλη της Χρυσής Αυγής είχε υποστηρίξει: «Κάποιες εφημερίδες έγραψαν ότι ο Λαγός είναι πρώην Ευρωβουλευτής. Κάποιοι τον αποκαλούν δολοφόνο. Υπάρχει παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας. Υπάρχει απόφαση δικαστική που λέει ότι ο Κων. Πλεύρης έχει σχέση με τον ελληνικό εθνικισμό και όχι με τον ναζισμό και να μην ακούτε τους αυνάνες της αριστεράς. Εμείς πιστεύουμε στον Μεταξά και χαιρετάμε έτσι» ανέφερε με την πρόεδρο της έδρας να διερωτάται αν αυτή η συμπεριφορά ευνοεί τον εντολέα του, χωρίς όμως να προχωρήσει σε περαιτέρω σχόλιο ή επίπληξη.

Δίκη Χρυσής Αυγής

Η εισαγγελική έρευνα

Τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας μετά τον δεύτερο ναζιστικό χαιρετισμό του Κωνσταντίνου Πλεύρη συνηγόρου του Γιάννη Λαγού στη δίκη της Χρυσής Αυγής είχε διατάξει τον περασμένο Οκτώβριο  ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας της Αθήνας Αντώνης Ελευθεριάνος.

Η προκαταρκτική έρευνα, διατάχθηκε με βάση τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου και διενεργείται από την εισαγγελέα Μαρία Καραμανώλη, που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα, δίωξης και έρευνας, ρατσιστικών εγκλημάτων.

Ο Θάνος Πλεύρης

Η ενέργειά του προκάλεσε τότε πλήθος αντιδράσεων ακόμη και από τον γιο του, Θάνο Πλεύρη. «Ο πατέρας μου ποτέ δεν έχει κρύψει την ιδεολογία του που η δημοκρατία του επιτρέπει να έχει.

Ο χαιρετισμός με κάνει να αισθάνομαι πολύ άσχημα για δύο λόγους, ο πρώτος ότι έγινε μέσα στη δικαστική αίθουσα και ο δεύτερος μπροστά σε μια γυναίκα που το παιδί της δολοφονήθηκε από έναν ναζί» είπε χαρακτηριστικά ο γιος του Θάνος Πλεύρης. Παράλληλα υπογράμμισε με έμφαση : «Με συγχωρείτε αλλά αυτό είναι αποκτήνωση».