Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, άφησε να εννοηθεί ότι η κινεζική εφαρμογή TikTok θα μπορούσε να απαγορευτεί σε όλα τα τηλέφωνα της βρετανικής κυβέρνησης.

Αυτό θα σήμαινε μια στροφή από το Λονδίνο, αφού αρχικά είχε αντισταθεί στην πίεση να ακολουθήσει την ΕΕ και τις ΗΠΑ στην ανακοίνωση αυτής της κίνησης.

Σε μια συνέντευξη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, το BBC ρώτησε τον Σούνακ εάν η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης θα απαγορευόταν σε κυβερνητικές συσκευές. «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την ασφάλεια των συσκευών», απάντησε. «Κοιτάμε επίσης τι κάνουν οι σύμμαχοί μας. Και είμαστε στη διαδικασία να τα κάνουμε όλα αυτά».

Οι Sunday Times ανέφεραν το Σαββατοκύριακο ότι υπήρξε επανεξέταση για το ζήτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού ειδικοί στο Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ αξιολόγησαν την εφαρμογή και βρήκαν κινδύνους για ευαίσθητες πληροφορίες.

Οι επικριτές της Κίνας υποστηρίζουν ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να απαιτήσει από εταιρείες τεχνολογίας, όπως ο ιδιοκτήτης του TikTok, ByteDance, να παραδώσουν πληροφορίες. Η TikTok, της οποίας η μητρική εταιρεία έχει την έδρα της στο Πεκίνο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν μοιράζεται δεδομένα με την Κίνα, επισημαίνοντας ότι τα κέντρα δεδομένων της βρίσκονται σε άλλες χώρες.

Τον περασμένο μήνα, η Βρετανίδα υπουργός ψηφιακής τεχνολογίας Μισέλ Ντόνελαν είπε στο POLITICO ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επιβάλει απαγόρευση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους που χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

«Νομίζω ότι είναι προσωπική επιλογή», είπε σε συνέντευξή της. «Ως Συντηρητικός, πιστεύω ακράδαντα στην προσωπική επιλογή».

Ερωτηθείς για μια πιθανή απαγόρευση το πρωί της Δευτέρας, ένας εκπρόσωπος του Σούνακ αρνήθηκε να «κάνει εικασίες» για θέματα ασφαλείας.