Στις 10 Mαρτίου 1925 ιδρύεται ο Ολυμπιακός Σύλλογος Φιλάθλων Πειραιώς. Η γέννησή του έρχεται ύστερα από πρωτοβουλία αυτοδημιούργητων επιχειρηματιών του Πειραιά και τη συγχώνευση δύο σωματείων, του Α.Π.Σ. Πειραιώς και του Ο.Φ. Πειραιώς.

Σημαντική συμβολή στην ίδρυση του Ολυμπιακού είχε η οικογένεια των Ανδριανόπουλων ενώ όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ολυμπιακού:

«Ανάμεσα στους ιδρυτές ξεχώριζαν, ο επιχειρηματίας Μιχαήλ Μανούσκος, ο ανώτατος αξιωματικός του Π.Ν. Νότης Καμπέρος, ο διευθυντής του Ταχυδρομείου Σταύρος Μαραγκουδάκης, ο έμπορος Νίκος Ανδρόνικος, ο αξιωματικός του Στρατού Δημήτριος Σκλιάς, ο δικηγόρος Νικόλαος Ζαχαρίας, ο συμβολαιογράφος Αθανάσιος Μέρμηγκας, ο οικονομολόγος Ιωάννης Κεκκές, και ασφαλώς η οικογένεια των εμπόρων Ανδριανόπουλων, με πολύμορφη δραστηριότητα στην Πειραϊκή κοινωνία».

Οι ιδρυτές του Ολυμπιακού

H έδρα και τα πρώτα ματς

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ», 11.4.1925, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Έναν μήνα μετά την ίδρυση του Ολυμπιακού ξεκινούν οι αγώνες του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Πειραιώς, οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Ποδηλατοδρόμιο, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η έδρα του Ολυμπιακού, το Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Το Ποδηλατοδρόμιο το 1896

Έναν μήνα μετά την ίδρυση του Ολυμπιακού ξεκινούν οι αγώνες του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Πειραιώς, οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Ποδηλατοδρόμιο, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η έδρα του Ολυμπιακού, το Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Σύμφωνα με το «ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ» της 12ης Απριλίου 1925, την ημέρα εκείνη είναι προγραμματισμένο να γίνει το παιχνίδι του Ολυμπιακού (πιθανότατα το πρώτο στην ιστορία του) με την ομάδα της «φαληρικής ενώσεως Μέγας Αλέξανδρος».

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ», 12.4.1925, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Λίγες ημέρες αργότερα, ο  Ολυμπιακός δίνει το πρώτο του διεθνές παιχνίδι, έστω και ανεπίσημο, αντιμετωπίζοντας την ποδοσφαιρική ομάδα του γαλλικού θωρηκτού «Ζαν ντ’ Αρκ».

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ», 30.4.1925, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Τα πρώτα ντέρμπι

Στις 17 Μαΐου έχουμε ένα από τα πρώτα ντέρμπι στην ιστορία των αιώνιων αντιπάλων του ελληνικού αθλητισμού, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ», 17.5.1925, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Το πρώτο του πρωτάθλημα

Τη σεζόν 1930 – 1931 ο Ολυμπιακός κατακτά το πρώτο του εθνικό πρωτάθλημα. Τελευταίος αγώνας, άνευ βαθμολογικής σημασία ήταν μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Στις 18 Μαΐου 1931, το «ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ» αφιερώνει ένα μεγάλο για τα δεδομένα της εποχής άρθρο.

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ», 18.5.1931, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

«Ο Πειραιεύς δεν αμφέβαλλε διόλου για τη νίκη του “Ολυμπιακού”. Παντού κόκκινα. Δεν εσεβάσθησαν ακόμη και την ουδετερότητα ξένων κρατών που είνε κόκκινα τα εθνικά των χρώματα.

»Η ελβετική σημαία κυματίζει στο μπαλκόνι ενός σπιτιού κοντά στο γήπεδο, ένας γαυριάς κρατά με υπερηφάνεια την ιαπωνέζικη και την ανεμίζει κάθε φορά που ο “Oλυμπιακός” επιτυγχάνει τέρμα.

»Η εφευρετικότης των Πειραιωτών δεν εσταμάτησε έως εδώ. Παρεποίησαν και την ελληνικήν σημαίαν και αντικατέστησαν το μπλε με κόκκινο χρώμα. Αν μπορούσαν θα έβαφαν και τον ουρανό.

Η εμβληματική πεντάδα των Ανδριανόπουλων (από αριστερά): Γιάννης, Ντίνος, Γιώργος, Βασίλης και Λεωνίδας Ανδριανόπουλος

Πρωταθλητής

«Ο “Ολυμπιακός” είνε ο πρωταθλητής της Ελλάδος διά την περίοδον 1930 – 1931 και ο τίτλος του πρωταθλητού του πηγαίνει θαυμάσια. Πριν εγκαινιασθούν οι αγώνες του πανελληνίου πρωταθλήματος ο “Ολυμπιακός» υπήρξε επί έτη η καλλιτέρα ελληνική ομάς και περύσι που του παρουσιάζετο διά πρώτην φοράν η ευκαιρία διά να πάρη επίσημον τίτλον είχε το ατύχημα να υστερήση.

»Ο τίτλος του πρωταθλητού έπρεπε, λοιπόν, να περιέλθη και εις τον “Ολυμπιακόν” o οποίος πρέπει να είνε ικανοποιημένος ότι τον εκέρδισε χάρις εις τον ζήλον των αθλητών του, εις την προσπάθειαν του συμβουλίου του και εις την συνδρομήν των μελών του».

Η ομάδα αυτή του Ολυμπιακού και οι επιδόσεις της αποτέλεσαν την έμπνευση για τη δημιουργία του πρώτου ύμνου της ομάδας, σε στίχους του Μίμη Ξ. Βασιλειάδη και μουσική του Γιάγκου Ε. Λαουτάρη.

Φευγατ’ από μπρος, φευγάτε από μπρος,

στο γήπεδο μπαίνει ο Ολυμπιακός. 

Φτερά στα πόδια, καρδιά μεσ’ στα στήθια

πού δωσαν θριάμβους, σαν παραμύθια

Παίζουν με τέχνη, ατρόμητοι λύκοι

και τα φτερά της ξανοίγει η νίκη

Πασάρει ο ένας, ο άλλος σουτάρει

ο εχθρός τα χάνει, σωστός πανικός,

Αυτός προσέχει και εκείνος μαρκάρει,

θρίαμβος, νίκη, Ολυμπιακός

Ολυμπιακός, Ολυμπιακός

παλληκάρια διαλεχτά, της νίκης παιδιά,

δύναμη, τέχνη, ατσάλι, καρδιά

Ένα, δύο, τρία γκολ

παντού πανικός

θρίαμβος, νίκη,

Ολυμπιακός

Κόκκινο – Άσπρο, παντιέρα γνωστή

από τις νίκες παντού ξακουστή

Πρωτάθλημα, Αγώνας Φιλικός

Πειραιάς, θρίαμβος, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ»

Πάντοτε νίκη το σύνθημά τους,

η υπερηφάνεια στα μέτωπά τους

μπαίνουν στο γήπεδο, αλαλαγμός!

Κόκκινο – Άσπρο Ολυμπιακός

Παλληκάρια διαλεχτά, της νίκης παιδιά,

δύναμη, τέχνη, ατσάλι, καρδιά

Ένα, δύο, τρία γκολ παντού πανικός

Θρίαμβος, νίκη,»ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ»

η αστραπή με τ’ άσπρο το χρώμα

κόκκινη λάμψη ο κεραυνός

όλα ενωμένα στου Πειραιά το χώμα

Ανθίζουν λουλούδι «Ολυμπιακός»

παλληκάρια διαλεχτά, της νίκης παιδιά,

δύναμη, τέχνη, ατσάλι, καρδιά


Ένα, δύο, τρία

γκολ παντού πανικός

Θρίαμβος, νίκη,»ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ»