Μαζικά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στις περιφέρειες του Χαρκόβου και της Οδησσού, αντίστοιχα στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, καθώς επίσης και σε πόλεις στο δυτικό της τμήμα  εξαπολύθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες ανακοίνωσαν Αξιωματούχοι.

Η  Ρωσία μήνες τώρα βομβαρδίζει με πυραύλους και με UAVs εγκαταστάσεις-κλειδιά της Ουκρανίας, προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινότητα εκατομμυρίων Ουκρανών, ιδίως στον εφοδιασμό τους με ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και τρεχούμενο νερό.

Οι ρωσικές δυνάμεις «βάζουν στο στόχαστρο για ακόμα μια φορά απαραίτητες εγκαταστάσεις», συνέχισε.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, χτυπήθηκε ιδιωτική κατοικίαστο Χάρκοβο», πρόσθεσε, υποσχόμενος πως θα δοθούν αργότερα «σαφείς» διευκρινίσεις για τα θύματα και το εύρος των ζημιών.

Στην πόλη του Χαρκόβου, την κυριότερη της ομώνυμης περιφέρειας, ο δήμαρχος Ιγκόρ Τερέχοφ επιβεβαίωσε πως στόχος των πληγμάτων ήταν«ενεργειακές υποδομές»και πρόσθεσε πως υπάρχουν «προβλήματα»ως προς την ηλεκτροδότησησε ορισμένους τομείς της πόλης.

Ο  αξιωματούχος Μαξίμ Μαρτσένκο ανέφερε πως «πύραυλοι στην περιφέρεια της Οδησσού (νότια), στη Μαύρη Θάλασσα,  έπληξαν την περιφερειακή ενεργειακή υποδομή και προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια κατοικιών», μιλώντας για «μαζικό πυραυλικό πλήγμα».

«Ευτυχώς, δεν υπάρχουν θύματα», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως τέθηκαν σε ισχύ «περιορισμοί στην ηλεκτροδότηση» στην περιοχή.

Σύμφωνα με την τοπική στρατιωτική διοίκηση του  Κιέβου, η αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε στην περιφέρεια της πρωτεύουσας.

Αναφέρθηκαν ακόμη ρωσικά πλήγματα στις πόλεις Ντνίπρο και Πολτάβα (κεντρικά).

Στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, ο Σερχίι Χαμάλι, αξιωματούχος στην περιφέρεια Χμελνίτσκι, κάλεσε τους κατοίκους να «παραμείνουν στα καταφύγια» καθώς «ο εχθρός πλήττει καίριες υποδομές της χώρας».

Επλήγησαν επίσης στόχοι στις πόλεις ΖιτόμιρΒινίτσια, Ρίβνε και Λουτσκ, μακριά από τα μέτωπα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters