Σε προεκλογική περίοδο εισέρχεται η Τουρκία, στην σκιά των φονικών σεισμών που έπληξαν την χώρα και που άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε γνωστό πως όσον αφορά τις εκλογές στην χώρα, θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις την Παρασκευή 10 Μαρτίου, με πιθανότερη ημερομηνία να είναι η 14η Μαΐου για την διεξαγωγή τους.

Ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει τον Κιλιτσντάρογλου ως ηγέτη της ενωμένης αντιπολίτευσης, αλλά και τους δύο δημάρχους Ιμάμογλου και Γιαβάς στο πλευρό του ως μελλοντικοί αντιπρόεδροι.

Ο εκλεκτός της Αντιπολίτευσης

«Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ο υποψήφιός μας για τις προεδρικές», είπε ο Τεμέλ Καραμολάογλου, ο ηγέτης του Κόμματος Ευτυχίας, απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από την έδρα του κόμματος, στην Άγκυρα, όπου συνεδρίαζαν οι πρόεδροι των έξι κομμάτων.

Η υποψηφιότητα αυτή έρχεται μετά από τις δραματικές μέρες που πέρασε ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, γνωστός ως «το τραπέζι των έξι», μέχρι να καταλήξει στον τελικό αντίπαλο του Ερντογάν, αφού το κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ είχε αποχωρήσει από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης την περασμένη εβδομάδα.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, με το επίσημο όνομα «Συμμαχία του Εθνούς», τον οποία απαρτίζουν το CHP, το Καλό Κόμμα (Iyi Parti), το Κόμμα της Ευτυχίας (Saadet Partisi), το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi), το Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Partisi) και το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA).

Η συνάντηση διήρκησε περισσότερες από πέντε ώρες στα κεντρικά γραφεία της συμμαχίας στην Άγκυρα και στην οποία συμμετείχαν οι αρχηγοί των έξι κομμάτων δηλαδή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από το CHP, η Μεράλ Ακσενέρ από το Καλό Κόμμα, ο Γκιουλτεκίν Ουϊσάλ από το Δημοκρατικό κόμμα, ο Αλί Μπαμπατζάν από το DEVA, o Τεμέλ Καραμολάογλου από το Κόμμα της Ευτυχίας και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, καταλήγοντας στην απόφαση πως ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος είναι ο καταλληλότερος για να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν και να τον ρίξει από την εξουσία μετά από 20 χρόνια.