Νέες πληροφορίες που εξετάστηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους υποδηλώνουν ότι μια φιλοουκρανική οργάνωση πραγματοποίησε την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream πέρυσι, μεταδίδουν οι New York Times.

Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους, εξηγεί πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή ανώτατοι στρατιωτικοί του στην Ουκρανία εμπλέκονται στην επιχείρηση ή ότι οι δράστες ενεργούσαν υπό τις οδηγίες οποιουδήποτε ουκρανικού κυβερνητικού αξιωματούχου.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει το ρεπορτάζ από ανεξάρτητες πηγές και Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν στο αίτημα για κάποιο σχόλιο.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είχαν χαρακτηρίσει «δολιοφθορά» τις επιθέσεις στους αγωγούς, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Ρωσία κατηγορούσε τη Δύση και είχε ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα, όμως καμία πλευρά δεν παρουσίασε αποδείξεις.

Σύμφωνα με τους NY Times, οι πληροφορίες καταδεικνύουν ότι εκείνοι που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αντιτίθενται στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πιθανότατα Ουκρανοί ή Ρώσοι πολίτες. Στην έκθεση δεν δίνονται ωστόσο συγκεκριμένες πληροφορίες για τα μέλη της ομάδας, ποιος έδινε τις εντολές και ποιος πλήρωσε για την επιχείρηση, γράφει η εφημερίδα, ενώ διευκρινίζει πως από τις πληροφορίες αυτές δεν μπορεί να εξαχθεί κανένα ασφαλές συμπέρασμα και «μένει ανοιχτή η πιθανότητα η επιχείρηση να έγινε κρυφά από μια τρίτη δύναμη που διατηρεί δεσμούς στους κόλπους της ουκρανικής κυβέρνησης ή στις υπηρεσίες ασφαλείας».

«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να αποκαλύψουν το είδος των πληροφοριών, το πώς αποκτήθηκαν αυτές ή οποιαδήποτε λεπτομέρεια για το κατά πόσο ισχυρά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία. Είπαν ότι δεν υπάρχουν ακλόνητα συμπεράσματα», καταλήγει η εφημερίδα.

Τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, επανέλαβε σήμερα τη θέση της Ουκρανίας ότι το το Κίεβο δεν έχει «καμία απολύτως ανάμειξη» στις επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream και δεν έχει πληροφορίες για το τι συνέβη.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι το δημοσίευμα των New York Times σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream «αποδεικνύει μόνο ότι η πρωτοβουλία μας για την έναρξη μιας διεθνούς έρευνας υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είναι απολύτως επίκαιρη».

Η Ρωσία σχεδιάζει να αιτηθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι τα τέλη Μαρτίου για το σχέδιο ψηφίσματός της που ζητά από τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να ξεκινήσει μια τέτοια έρευνα, δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Σε δήλωση της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τονίζει ότι αυτοί που ευθύνονται για τις διαρροές στα μέσα ενημέρωσης θέλουν να εκτρέψουν την προσοχή του κόσμου και να αποφύγουν μια σωστή έρευνα.

Τι λέει η Δύση

Παρόλο που η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση του άρθρου των New York Times, η δική της έρευνα δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπεράσματα.

Η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ενημέρωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πριν από μερικές ημέρες ότι οι έρευνες συνεχίζονται και ακόμη δεν υπάρχουν αποτελέσματα, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

«Ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας ερευνά το θέμα από τις αρχές Οκτωβρίου 2022. Επομένως, έχει δικαιοδοσία στη διαδικασία» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι ερευνούν ήδη τις επιθέσεις», υπενθυμίζοντας ότι η υπόθεση αυτή ακόμα εκκρεμεί.

Η επίθεση

Στα τέλη Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν τέσσερις τεράστιες, υποθαλάσσιες διαρροές αερίου στους αγωγούς που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία – όλες ήταν σε διεθνή ύδατα. Οι χώρες της Δύσης κατηγόρησαν ως υπεύθυνη τη Ρωσία, η οποία με τη σειρά της επέρριψε ευθύνες στους «Αγγλοσάξονες».

Έρευνες για την υπόθεση διεξάγονται από τις αρχές της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο του, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς έγραψε ότι δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, με τη βοήθεια της Νορβηγίας, τοποθέτησαν εκρηκτικά στους αγωγούς τον περασμένο Ιούνιο και τους ανατίναξαν τρεις μήνες αργότερα. Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «παντελώς λανθασμένες» αυτές τις πληροφορίες.