Η Ισπανία δεν αλλάζει στάση σχετικά με το ζήτημα του Κοσόβου, συνεχίζοντας να μην αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στον διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε το ισπανικό ΥΠΕΞ απαντώντας σε ερώτημα που του έθεσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

«Η Ισπανία παραμένει σταθερή στην θέση της να μην αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία στην οποία προχώρησε η Πρίστινα το 2008.  Υποστηρίζουμε την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα του εδάφους του Κοσόβου* μέσω διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα», αναφέρει συγκεκριμένα το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνεται πως η Ισπανία, όταν αναφέρει το όνομα του Κοσόβου, πάντα χρησιμοποιεί αστερίσκο υποδηλώνοντας έτσι ότι «αυτός ο χαρακτηρισμός δεν προδικάζει το καθεστώς του Κοσόβου».

Το ΥΠΕΞ της Ισπανίας υπογραμμίζει επίσης στο Tanjug ότι χαιρετίζει την πρόοδο που επετεύχθη στις 27 Φεβρουαρίου με την αποδοχή του ευρωπαϊκού σχεδίου από το Βελιγράδι και την Πρίστινα, επισημαίνει ωστόσο πως θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να επιτευχθεί η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ, έδωσαν την συγκατάθεση τους, στα τέλη Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Η επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα του Κοσόβου θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου στην πόλη Αχρίδα, στην Βόρεια Μακεδονία.