Να λοιπόν που οι σεισμοί στην Τουρκία αλλά και η τραγωδία στα Τέμπη έφεραν όχι μόνον ηρεμία στη θάλασσα του Αιγαίου, αλλά και σχεδόν και μηδενική πτητική δράση των Τούρκων στο FIR Αθηνών. Έφεραν όμως και κάτι επίσης σημαντικό. Η διπλωματία των σεισμών βλέπετε, έφερε τις δύο χώρες πιο κοντά και έτσι στις 22 Μαρτίου στην Άγκυρα, ξαναρχίζει ο ελληνοτουρκικός διάλογος, στα πλαίσια της λεγόμενης θετικής ατζέντας. Δηλαδή σε θέματα χαμηλής πολιτικής. Η επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου γίνεται με εντολή του Ερντογάν. Οι Τούρκοι  σφόδρα επιθυμούν να επαναρχίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο διάλογος και αντικατέστησαν και τον υφυπουργό Εξωτερικών (ομόλογο του δικού μας Κώστα Φραγκογιάννη), με τον υφυπουργό Μπουράκ Αχτσαμπάχ.
Ο διάλογος θα συνεχισθεί εκεί όπου σταμάτησε με τον προηγούμενο υφυπουργό κ. Σεντάτ Ονάλ (ο οποίος προήχθη σε μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη). Σταμάτησε τότε με τις δηλώσεις Ερντογάν του τύπου «Μητσοτάκης γιοκ», αλλά τώρα που οι σεισμοί και η τραγωδία έφεραν Αθήνα και Άγκυρα πιο κοντά ξαναρχίζουν. Τι θέματα όμως περιλαμβάνει η «θετική ατζέντα»; Πρόκειται συνολικά για 25 συμφωνίες χαμηλής πολιτικής που αφορούν οικονομικά θέματα, εμπορικά, συγκοινωνιακά, τουριστικά, ενεργειακά και θέματα κλιματικής αλλαγής. Σημασία έχει και το γεγονός ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος, έστω και σε θέματα «χαμηλής πολιτικής» διεξάγεται σε προεκλογική περίοδο και στις δύο χώρες.
***
Τα χαμόγελα του Τσαβούσογλου για την Ελλάδα
Όλο χαμόγελα και φιλοφρονήσεις ήταν στην Ντόχα του Κατάρ ο Μελβούτ Τσαβούσογλου όταν συνάντησε τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη. Δεν ήταν μόνον ότι τον ευχαρίστησε για πολλοστή φορά για τη βοήθεια που έσπευσε να στείλει η Ελλάδα στην σεισμόπληκτη Τουρκία, ούτε τα συγκινητικά λόγια συμπαράστασης που είπε για τα δεκάδες θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη, ήταν και τα θερμά λόγια που έλεγε κάθε λίγο και λιγάκι για την Ελλάδα στους ξένους υπουργούς Εξωτερικών. Τους είπε για την ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια που έφτασε πρώτη στην Τουρκία, τους είπε για την ΕΜΑΚ και τα άτομα που έσωσε μέσα από τα ερείπια των πολυκατοικιών που έπεσαν. Μετέφερε τους ξένους ομολόγους του την επιθυμία του Ερντογάν να αρχίσει ο διάλογος με την Ελλάδα ταχύτατα.
***
Όταν ο προβληματισμός και η αβεβαιότητα  περισσεύει στο Μαξίμου
Λίγες ώρες προτού εκπνεύσει το τριήμερο πένθος, δηλαδή την Παρασκευή το βράδυ, κόσμος πολύς εθεάθη να εισέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου από την πίσω πόρτα (στην οδό Βασ. Γεωργίου). Ήταν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντας κόμματος, αυτοί που θα επωμίζονταν την επικοινωνία στα τηλεπαράθυρα και που πραγματοποιούσαν την πρώτη τους άτυπη σύσκεψη για την τραγωδία. Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά, η συζήτηση διήρκησε 2,5 ώρες και μίλησαν για τα πάντα. Ή για να ακριβολογώ τους μίλησε ο Πρωθυπουργός και τους ζήτησε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι κατά την αντιπαράθεσή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και να μην υπάρξουν συγκρίσεις για την τραγωδία των Τεμπών. Με δυο λόγια ζήτησε (από όλους αυτούς που θα βρεθούν στα τηλεπαράθυρα) «ποιοτική προσέγγιση στο θέμα».
***
Ο γρίφος των εκλογών
Για ένα θέμα ωστόσο δεν μίλησαν όσοι βουλευτές και υπουργοί  πήγαν εκείνο το απόγευμα στο Μαξίμου. Για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ήθελαν βεβαίως να ρωτήσουν, εάν οι εκλογές θα πάνε πιο πίσω μετά την τραγωδία, ή εάν θα γίνουν όπως είχαν αρχικά προετοιμαστεί, δηλαδή στις 9 Απριλίου, αλλά δεν ρώτησαν. Ήταν ωσάν να υπήρχε ένα είδος  απαγορευτικού για το θέμα αυτό και δικαίως υπήρχε, τη στιγμή που η χώρα βρισκόταν και βρίσκεται βυθισμένη στο πένθος. Ούτε όμως και ο Πρωθυπουργός είπε το παραμικρό για τον χρόνο των εκλογών. Δεν θέλησε σε κανέναν να αποκαλύψει τις προθέσεις του. Απλώς αυτό που είπε (ή μάλλον υπενθύμισε) είναι τη δέσμευσή του για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών που είναι η Άνοιξη. Επέμεινε για άλλη μια φορά για την Άνοιξη, λέγοντας πως  όταν έχει κάτι το νεότερο θα το ανακοινώσει. Η αβεβαιότητα, αυτή τη φορά περισσεύει στο Μαξίμου.
***
Θέλουν εκλογές την 21η Μαΐου
Ωστόσο  υπήρξαν κάποιες πληροφορίες που πέρασαν από στόμα σε στόμα ανάμεσα στους γαλάζιους βουλευτές που έλεγαν πως οι πρώτες μετρήσεις που έγιναν μετά την τραγωδία έδειξαν πτώση της ΝΔ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Ουδείς όμως γνωρίζει εάν στο μεταξύ, η πτώση συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες με την ταυτοποίηση των θυμάτων και τις προσωπικές ιστορίες των θυμάτων που έβγαιναν συνεχώς στα κανάλια.  Έτσι οι βουλευτές της ΝΔ (στην πλειοψηφία τους) τάσσονται τώρα υπέρ της παράτασης του χρόνου των εκλογών. Πρότειναν εκλογές τον Μάιο, ώστε να υπάρξει αρκετή απόσταση από το δυστύχημα. Άλλωστε όπως έλεγαν δεν γίνεται να στηθούν κάλπες όταν τον Απρίλιο θα γίνονται τα μνημόσυνα των θυμάτων. Θεωρούν ότι μια κατάλληλη ημερομηνία θα είναι αυτή της 21ης Μαΐου και η δεύτερη κάλπη μπορεί να γίνει στις 2 Ιουλίου. Αλλά ο πρωθυπουργός, όπως σας είπα παραπάνω δεν αποκάλυψε σε κανέναν την ημερομηνία εκλογών.
***
Γιατί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν την συνέντευξη Γεραπετρίτη
Αυτό που βεβαίως περιμένουν  στη ΝΔ είναι η συνέντευξη τύπου που θα δώσει την Τετάρτη ο Γιώργος Γεραπετρίτης (ως υπουργός Μεταφορών και Υποδομών). Την περιμένουν όχι μόνον στη Νέα Δημοκρατία (ελπίζοντας πως θα ξεκαθαρίσει η εικόνα και θα δοθούν απαντήσεις), αλλά και στον ο ΣΥΡΙΖΑ (και όλη η αντιπολίτευση), πιστεύοντας ότι θα δώσει το έναυσμα για νέα κριτική. Ο κ. Γερπετρίτης πήγε χθες στα Τέμπη στον τόπο της τραγωδίας, συναντήθηκε με αρμόδιους φορείς και ετοιμάζεται για τη συνέντευξη τύπου. Δεν θα ανακοινώσει μόνον, όπως μαθαίνω, μέτρα του τύπου  να υπάρχουν δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους ή έκτακτα μέτρα όπως η αναστολή, για κάποιες μέρες, των επιβατικών δρομολογίων, αλλά γενικότερες εκτιμήσεις και διορθώσεις διαχρονικών λαθών.  Μετά την περιβόητη αυτή συνέντευξη θα ακολουθήσει (την Πέμπτη) ένα Υπουργικό Συμβούλιο για όλα όσα πρόκειται να συμβούν τις επόμενες ημέρες έως τις εκλογές.
***
Μένει υποψήφιος αλλά δεν θα είναι υπουργός
Στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ (την απηύθυνε μαζί με άλλες τρεις την πρώτη ημέρα κιόλας ημέρας της τραγωδίας η Πόπη Τσαπανίδου) εάν ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής θα είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, η απάντηση όπως μου την έδωσαν κυβερνητικοί κύκλοι είναι «ναι θα είναι υποψήφιος στις Σέρρες, καθότι για το ποιος θα είναι στη Βουλή το αποφασίζει ο λαός». Τώρα εάν θα είναι και πάλι υπουργός (σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση) ουδείς το γνωρίζει από σήμερα. Εάν όμως ρωτάτε τους συνεργάτες του κ. Καραμανλή  λένε πως δεν πιστεύουν ότι πρόκειται να είναι και πάλι υπουργός σε οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση.
 
***
Γιατί γίνεται υπερβολική χρήση δακρυγόνων;
Μήπως γίνεται τούτες τις ημέρες του πένθους υπερβολική χρήση δακρυγόνων (και άλλων μέσων καταστολής) για διάλυση διαδηλώσεων; Γιατί, έχει γεμίσει το διαδίκτυο με δεκάδες ε καταγγελίες (φωτογραφίες και βίντεο) για απρόκλητες επιθέσεις από ΜΑΤ και ΔΙΑΣ σε διαδηλωτές.  Η ΕΛ.ΑΣ επιχείρησε να διαλύσει τη μαζική συγκέντρωση με βροχή χημικών στο Σύνταγμα, ενώ έχουν καταγραφεί αστυνομικοί να διεμβολίζουν ομάδες διαδηλωτών και να χτυπούν με γκλομπ χωρίς κανένα λόγο. Χημικά και βία στο Σύνταγμα στη συγκέντρωση για την τραγωδία στα Τέμπη.
***
Οι Αμερικανοί, τα πυροσβεστικά ελικόπτερα και η δεξίωση
Ήταν εδώ στην Ελλάδα  Αμερικανοί επενδυτές. Δηλαδή για να ακριβολογώ ήταν στην Καβάλα για να κλείσουν μια επένδυση: Την κατασκευή και λειτουργία μιας αμερικανικής μονάδας συντήρησης και συναρμολόγησης πυροσβεστικών ελικοπτέρων «Ερικσον». Σου λένε (οι Αμερικανοί) τόσες πυρκαγιές σημειώνονται στην Ελλάδα, συνεπώς θα είναι ο ιδανικότερος τόπος για να εκπαιδεύομε στην Ελλάδα πιλότους και να συναρμολογούμε αυτά τα πορτοκαλί ελικόπτερα που σβήνουν φωτιές. Την επένδυση υποδέχθηκαν οι Καβαλιώτες υπουργοί, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Κώστας Φραγκογιάννης.
Επρόκειτο να ακολουθήσει λαμπρή δεξίωση, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν κλείνει μια δουλειά, αλλά η χώρα πενθούσε. Δεξίωση ήταν αδύνατον να γίνει. Έλα όμως που έπρεπε κάποιος ή κάποιοι να αποχαιρετήσουν τους Αμερικανούς επενδυτές; Η λύση βρέθηκε. Θα γινόταν ένα ιδιωτικό δείπνο στην οικία του Αμερικανού πρεσβευτή Τζορτζ Τσούνη, με τη συμμετοχή και των δύο υπουργών. Οι Αμερικανοί εξέφρασαν στους δύο παρόντες στο δείπνο Έλληνες υπουργούς  τα συλλυπητήριά τους, την αγωνία τους  για τις οικογένειες που έχασαν μέλη τους και την συμπαράστασή τους προς τα θύματα.
***
Οι ψήφοι για μη μόνιμο μέλος στον ΟΗΕ
Είπα πιο πάνω για την Ντόχα του Κατάρ  και μερικοί ίσως να αναρωτηθούν, τι γυρεύει Έλληνας υπουργός (Φραγκογιάννης) στην χώρα αυτή που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα με το Qatargate; Ο υφυπουργός ΄Εξωτερικών υπεύθυνος για την εξωστρέφεια πήγε στο Κατάρ για δύο λόγους. Πρώτον εκεί γίνεται το διεθνές συνέδριο του ΟΗΕ (με συμμετοχή πρωθυπουργών και υπουργών Εξωτερικών για τις λιγότερες αναπτυγμένες χώρες). Και δεύτερον για να συναντήσει όσο το δυνατόν περισσότερους υπουργούς αυτών των χωρών. Ήδη έκλεισε ραντεβού με 26. Και ξέρετε γιατί τους συνάντησε; Για να τους πείσει να ψηφίσουν την χώρα μας για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ήδη πήρε τη διαβεβαίωση από 11 ακολουθούν και άλλες.
***
Το μεγαλύτερο οχηματαγωγό του πλανήτη στην Αλεξανδρούπολη
Ένα από τα μεγαλύτερα οχηματαγωγά πλοία του πλανήτη  το Liberty Pride βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη χώρα μας και ειδικότερα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, δίνοντας έτσι το έναυσμα για τη νέα εαρινή απόβαση Αμερικανών στην χώρα μας. Πρόκειται να ξεφορτώσει πολεμικό υλικό, αλλά και να παραλάβει άλλο πολεμικό υλικό από την Ευρώπη. Το Liberty Pride, κατασκευάστηκε το 2009, φτάνοντας σε μήκος τα 200 μέτρα και δυνατότητα μεταφοράς φορτίου με μέγιστο βάρος 21.233 τόνων.
Αυτό καθιστά το αμερικανικής προελεύσεως οχηματαγωγό πλοίο ως ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του, γεγονός που με τη σειρά του το κατέστησε ως το ιδανικό για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού του ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη.