Το ντοκιμαντέρ «Με δύο βαλίτσες», μία παραγωγή της ελc productions, συμμετέχει στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο τμήμα Πλατφόρμα. Η προβολή της ταινίας πραγματοποιείται διαδικτυακά από τις 2 έως τις 12 Μαρτίου για συγκεκριμένο αριθμό θεάσεων.

Ένα ντοκιμαντέρ με αφηγήσεις ομιλητών που μοιράζονται προσωπικά βιώματα από την αλληλεπίδραση της ελληνογερμανικής κουλτούρας στη ζωή τους. Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει μέσα από την ιστορία, την εμπειρία και την πορεία των ομιλητών, τις επιρροές που έλαβαν σύγχρονοι Έλληνες από τη Γερμανία και αντιστρόφως οι Γερμανοί από τους Έλληνες που βρέθηκαν εκεί.

Παράλληλα, μέσα από τις ιστορίες αυτές φωτίζονται ποικίλες πτυχές της ιστορίας των δύο λαών, της μετανάστευσης, της παιδείας, της εργασίας, της γλώσσας. Ιστορίες φιλίας, φόβων, συνεργασίας, συμβίωσης, σχέσεων, στερεοτύπων και αποδόμησής τους.

Είναι πολλοί οι Έλληνες που φοίτησαν σε γερμανικά σχολεία, που σπούδασαν στη Γερμανία, που μεγάλωσαν ή/και δούλεψαν και οι οποίοι επέστρεψαν στην Ελλάδα και μετέδωσαν τις εμπειρίες και γνώσεις που απέκτησαν ή παρέμειναν στη Γερμανία ή ακόμα ζουν και εργάζονται ανάμεσα στις δύο χώρες κάνοντας τους πολιτισμούς των δύο χωρών πλουσιότερους.

Πολλοί διέπρεψαν στον τομέα που επέλεξαν, άφησαν το προσωπικό τους στίγμα, έκαναν τη διαφορά. Και αυτό το προσωπικό στίγμα εν πολλοίς οφείλεται ακριβώς στη συνύπαρξη των δυο πολιτισμών, στο συνδυασμό και την αλληλοσυμπλήρωση στοιχείων από δύο κουλτούρες και δύο διαφορετικά συστήματα, τα οποία συναντήθηκαν πολλές φορές στη διάρκεια της ιστορίας με αρνητικό αλλά και με θετικό τρόπο.

Η Σοφία Μούδιου, tattoo artist και ιδιοκτήτρια του PURE Tattoo Studios στο Μόναχο, ο Βασίλης Χριστόπουλος, Αρχιμουσικός και Καθηγητής Διεύθυνσης Ορχήστρας στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Φρανκφούρτης, ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Ιδρυτικό Μέλος και Διαχειριστής «Μπορούμε», ο Δάφνις Κόκκινος, χορευτής/χορογράφος και Διευθυντής Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ), η Βίκυ Βολιώτη, ηθοποιός, ο Πρόδρομος Τσινικόρης, σκηνοθέτης, δραματουργός και ηθοποιός, ο Χρυσόστομος Παπασπύρου, Χημικός Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάκτωρ Γλωσσολογίας Πανεπισημίου Αμβούργου και Διευθυντής Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου Κωφών & Βαρηκόων στην Αγία Παρασκευή, ο Σωτήρης Μπαχτσετζής, επιμελητής/ιστορικός τέχνης, ο Κώστας Κοσμάς, φιλόλογος/μεταφραστής, η Katja Ehrhardt ιδρύτρια AthenSYN/επιμελήτρια.

Το ντοκιμαντέρ «Με δύο βαλίτσες» υλοποιήθηκε με την ευγενική χρηματοδότηση της Γερμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, καθώς και με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ.

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά): 

Βίκυ ΒολιώτηKatja EhrhardtΑλέξανδρος ΘεοδωρίδηςΔάφνις ΚόκκινοςΚώστας ΚοσμάςΣοφία ΜούδιουΣωτήρης ΜπαχτσετζήςΧρυσόστομος ΠαπασπύρουΠρόδρομος ΤσινικόρηςΒασίλης Χριστόπουλος

Συντελεστές: 

Σκηνοθεσία: Κώστας ΑυγέρηςAρχισυνταξία-Σενάριο: Άννα ΡούτσηΔιεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος ΣταθιάςΔιεύθυνση Παραγωγής: Θάνος ΠαπαθανασίουΗχοληψία: Άγγελος ΚονταξήςΟπερατέρ: Daniele BorninoΜοντάζ: Κωνσταντίνος ΣταθιάςΛογιστήριο: Κωνσταντίνα ΘεοφιλοπούλουΓραφικά: Πάνος ΚουρτίδηςΠαραγωγός: Καλλιόπη ΑλπίτσηΠαραγωγή: ελc productions σε συνεργασία με την ORBIT PRODUCTIONS