Εντός των επόμενων ημερών αν όχι και ωρών θα συγκληθεί η Ολομέλεια των Προέδρων Εφετών Λάρισας  που αποτελείται από 21 δικαστές,   προκειμένου να αποφανθεί για την αναβάθμιση των ανακριτικών ερευνών για το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών Λάρισας

Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών Λάρισας ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, με έγγραφό του,  λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, ζητά από την Ολομέλεια των Εφετών να συνεδριάσει προκειμένου να λάβει απόφαση για το αν θα ανατεθεί ή όχι σε εφέτη-ανακριτή η έρευνα για το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. 

Ο Ορισμός του εφέτη ανακριτή αλλά και εφετών που θα συνεπικουρούν την ανάκριση

Λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης και του ειδικού κοινωνικού ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει,  αναμένεται ότι αν τελικά η διενέργεια της κυρίας ανάκρισης για την υπόθεση ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή ο οποίος και θα οριστεί με απόφαση της Ολομέλεια των Εφετών, με την ίδια απόφαση θα οριστούν και επίκουροι εφέτες οι οποίοι και θα τον συνδράμουν στο ανακριτικό του έργο.

Τα πλεονεκτήματα της ανάθεση της ανάκρισης σε Εφέτη – Ανακριτή

Εκτιμάται ότι  ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή έχει το πλεονέκτημα ότι θα αναλάβει την κυρία ανάκριση ένα πολύπειρος δικαστικός λειτουργός, πολύ πιο έμπειρος από έναν πρωτοδίκη, ο οποίος και είναι ο «φυσικός» δικαστής με βάση τη δικονομία.

Επιπλέον, η ανάθεση της έρευνας σε εφέτη ανακριτή έχει ως στόχο την κατά το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση της ολοκλήρωσης της δικαστικής έρευνας, καθώς ο εφέτης που θα αναλάβει δεν βαρύνεται με κανένα άλλο υπηρεσιακό καθήκον πλην αυτού.

Η κατεύθυνση της κυρία ανάκρισης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο στόχος της Δικαιοσύνης είναι ελεγχθούν τα πάντα: Οι συνομιλίες με τους άλλους σταθμάρχες, πολλές από τις οποίες έχουν δει το το φως της δημοσιότητας όπως επίσης  και το  αν είχαν μερίδιο ευθύνης στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, οι ίδιοι οι μηχανοδηγοί των μοιραίων αμαξοστοιχιών, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στα δεκάδες θύματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι χθες, Κυριακή, 05-03-2023,  η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας είχαν ζητήσει την ανάθεση της  υπόθεσης των Τεμπών σε εφέτη ανακριτή.

Ανεξάρτητη έρευνα για τα έργα που ποτέ δεν έγιναν

Την ίδια ώρα, ανεξάρτητη έρευνα που θα διενεργηθεί στην Αθήνα για τις καθυστερήσεις στα έργα του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρόμου εκτιμάται ότι θα διαταχθεί μετά την επιστολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρο Ντογιάκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μελετούνται δύο ενδεχόμενα:

Αν δηλαδή θα ανασυρθεί αρχειοθετημένη δικογραφία από την Οικονομική Εισαγγελία που αφορούσε στα έργα του σιδηροδόμου, ή αν θα ξεκινήσει, νέα, αυτοτελής έρευνα για τις καθυστερήσεις στα έργα υποδομής του δικτύου.