Σε μια επιστολή – βόμβα στις 7 Φεβρουαρίου, από τη Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Σιδηροδρόμων (ΔΕΣΚ-Σ) τονίζεται ρητά: «Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις».

Ο Ηλίας Τρευλός, μέλος Δ.Σ. της ομοσπονδίας σιδηροδρομικών μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί πριν από την εθνική τραγωδία στα Τέμπη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης: «Όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους και την ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων, τα ατυχήματα δεν έχουν τελειωμό», κατήγγειλαν σε ανακοίνωσή τους με ημερομηνία 07-02-2023, τρεις μόλις εβδομάδες πριν τη χθεσινοβραδινή, θανατηφόρα σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Στην ίδια ανακοίνωση – καταγγελία αναφέρονται σε δύο πρόσφατα ατυχήματα τα οποία όπως σημειώνουν «προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο με τις Αμαξοστοιχίες 51 και 61 αντίστοιχα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο το συνάδελφο Μηχανοδηγό αλλά και τους επιβάτες».

Ο κ. Τρευλός αρχικά είπε: «Ανθρώπινο λάθος είναι φυσικό να συμβεί μέσα σε κάθε εργασία. Αυτοί όμως που έπρεπε να κάνουν πράγματα και δεν τα έκαναν και με έναν εγκληματικό τρόπο αμελήσαν ενώ γνωρίζανε όλα αυτό που συμβαίνει, αυτούς ποιος θα τους πάει στον εισαγγελέα;».

Στη συνέχεια το μέλος της ομοσπονδίας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, συγκεκριμένα είπε: «Δεν γίνεται μετά από τόσες δεκαετίες που υποτίθεται θα είχαν ξεκινήσει και θα είχαν ολοκληρώσει όλες αυτές οι αναγκαίες υποδομές στην γραμμή να μην έχουν ολοκληρωθεί ακόμη».

Σχετικά με τις ευθύνες που υπάρχουν τόνισε ο κ. Τρευλός ότι επιμερίζονται διαχρονικά σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες που δεν πίεσαν τις εταιρείες να ολοκληρώσουν τα απαραίτητα έργα.

Ένα άλλο βασικό ζήτημα που έθιξε ο Ηλίας Τρευλός είναι η σημαντική έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε νευραλγικά πόστα μέσα στην εταιρεία.

Αναφορικά με την εκπαίδευση που έχουν οι υπάλληλοι ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων σε αυτή την σημαντική θέση είναι εργαζόμενοι με μπλοκάκι. Αντί να έχουμε ανθρώπους έμπειρους κα εξιδεικευμένους, έχουμε ανθρώπους που έχουν κάνε μία πολύ γρήγορη εκπαίδευση κι έχουν τοποθετηθεί από ανάγκη για να βγαίνουν οι βάρδιες».

Καταλήγοντας τόνισε: «Είναι εγκληματικό ανεύθυνο να φέρνεις σε μία τέτοια ειδικότητα ανθρώπους με ανελαστική μορφή απασχόλησης».