Η κυβέρνηση, λένε κάποια πουλάκια που κατοικοεδρεύουν στην Ηρώδου Αττικού, θέλει ουσιαστικά να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες εσωστρέφειας που προκαλούν οι εξελίξεις για την Κουμουνδούρου και συγκεκριμένα από την «υπόθεση Πολάκη», ανεβάζοντας ρυθμούς αφενός με επιθέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση για ζητήματα που αφορούν συνολικά την «περιφρόνηση», όπως λένε, των δικαστικών αποφάσεων και την «αμφισβήτηση των θεσμών», αφετέρου με τον δικό της «θετικό λόγο» προς τους πολίτες για την επόμενη μέρα.
Αφήστε που ορισμένοι γαλάζιοι αναφέρονται σε λάθη του ΣΥΡΙΖΑ,  με το που άρχισε η προεκλογική περίοδος και τα οποία κατά κάποιο τρόπο μπορεί αν εκληφθούν και ως… «δώρα» προς την κυβέρνηση. Πρώτο λάθος, όπως αναφέρουν,  η άρνηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει εκτός ψηφοδελτίων τον Νίκο Παπά μετά την ομόφωνη καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο. Δεύτερο λάθος, η υπόθεση Πολάκη με την στοχοποίηση δικαστών, τραπεζιτών και δημοσιογράφων. Άλλωστε η παραπομπή Πολάκη και η καθαίρεσή του από τα κομματικά όργανα ήταν προσωπική  απόφαση του κ. Τσίπρα, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε. Τρίτο λάθος  η έγκριση του νέου κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου και μια σειρά (τελευταίων) νομοθετημάτων που θα ψηφιστούν με απόντα τον ΣΥΡΙΖΑ.
***

 Όπως στρώνεις κοιμάσαι…

Στο θέμα των αναρτήσεων του Παύλου Πολάκη αναφέρθηκε από το Μενίδι, όπου χθες περιόδευσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Για αυτά τα ευτράπελα που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ θα πω μια κουβέντα μόνο. Όπως στρώνεις κοιμάσαι. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν καθόλου», είπε για να προσθέσει: «Ας λύσουν τα εσωτερικά τους και ας αναλογιστούν ποιοι είναι αυτοί που ανήγαγαν τον ‘πολακισμό’ σε κεντρική γραμμή του κόμματός τους» . Μετά το διαφαινόμενο ξήλωμα Πολάκη, η ΝΔ βάζει στο στόχαστρό της τον «πολακισμό».Άλλωστε κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο πολακισμός και η ομόφωνη καταδίκη του κ. Παππά είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
***

Τι εστί… «πολακισμός»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξειδίκευσε (μιλώντας σε ραδιόφωνο) τι σημαίνει για τον ίδιο ο όρος «πολακισμός», κάνοντας λόγο για «ένα πολιτικό φαινόμενο που δεν σέβεται ούτε το θεσμικό πλαίσιο, το συνταγματικό δηλαδή, ούτε το πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού, αυτού που εννοούμε ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού της φιλελεύθερης δημοκρατίας, της δημοκρατίας της συνύπαρξης δηλαδή, για να το πω με πάρα πολύ απλό τρόπο» είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε και στη μεγάλη πρόκληση για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους τόσο από τον κ Πολάκη όσο και από τον «πολακισμό».
***

Ένα μεσημέρι στην ταβέρνα «5 Φ» στο Μέτσοβο

Σε μια ψησταριά φημισμένη για το ψητό αρνάκι, χωριάτικο λουκάνικο, μπριζολίτσες, σουβλάκια και παιδάκια, που δεν σερβίρει σε πιάτα, αλλά σε λαδόκολλα, πέρασε την Κυριακή  της Αποκριάς στο Μέτσοβο ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός του Μαρέβα Μητσοτάκη. Και όμως εκείνο το μεσημέρι στα «5 Φ» συνέβησαν ορισμένα ενδιαφέροντα γεγονότα, τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω. Πρώτα απ΄όλα υπήρξε συζήτηση για το θέμα της ημέρας που δεν ήταν άλλο από τον Πολάκη, με τον Πρωθυπουργό να κάνει την πρώτη του αντίδραση λέγοντας πως το πρόβλημα δεν είναι αυτό καθαυτό ο Πολάκης, αλλά ο «πολακισμός»  που έχει διαχυθεί παντού στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, αφού ειπώθηκαν και άλλα για τον «πολακισμό», προσφέρθηκε στον Πρωθυπουργό από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά ένα παλαιωμένο (από το 1939)  τσίπουρο. Ήταν αυτή τη φορά σε βελτιωμένη μορφή τσίπουρου από το προηγούμενο τσίπουρο που του προσφέρθηκε από τον ίδιο βουλευτή πριν από δύο χρόνια, τότε που η Ραλλία Χρηστίδου (εάν θυμάστε) έλεγε πως Μητσοτάκης και Αμυράς πίνουν στο Μέτσοβο… ουίσκι. Εν συνεχεία βεβαίως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  ζήτησε συγγνώμη αλλά η ατάκα της έμεινε (στο Μέτσοβο).
Στο τραπέζι πέραν του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα υπήρξε ενδιαφέρουσα παρέα. Ήταν οι βουλευτές της περιοχής, δύο υποψήφιοι βουλευτές, Άννα Ροκοφύλου και η σύζυγός του Κώστα Κεντέρη, Έλσα Εξάρχου καθώς και ένα νέο ζευγάρι μελισσοκόμων. Στο τέλος στην παρέα προστέθηκε και τρίτος υποψήφιος βουλευτής, που οι φήμες λένε ότι έλαβε την πολυπόθητη υποψηφιότητα για τη Θεσπρωτία, εκείνη την στιγμή από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη..
***

Όταν τα τριήμερα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακοινώνονται

Πέρυσι  στο τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας  ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε οικογενειακώς στην Κωνσταντινούπολη. Είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον διεθνή άσσο Δημήτρη Πλέκα που παίζει στην Φενέρμπαχτσε και τη σύντροφό του Κυβέλη Μάρδα (κόρη του πρώην υφυπουργού της κυβέρνησής του Δημήτρη Μάρδα). Υπήρξαν μάλιστα και φωτογραφίες που τον εμφάνιζαν χαλαρό κα με τραγιάσκα να απολαμβάνει τις διακοπές του.  Εφέτος οι πληροφορίες επιμένουν ότι επισκέφθηκε το Κάιρο, την ώρα που γινόταν ένας χαμός με τη στοχοποίηση από τον Πολάκη δημοσιογράφων, τραπεζιτών και δικαστικών. Επισήμως την πληροφορία αυτή δεν ήταν κανείς σε θέση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  να την επιβεβαιώσει. Και ξέρετε γιατί; Επειδή, μου λένε, ότι ουδείς από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει την «άδεια» να αποκαλύψει κάτι τέτοιο: «Συνήθως δεν σχολιάζουμε τις οικογενειακές στιγμές του Προέδρου», ήταν η απάντηση στις επίμονες ερωτήσεις. Όπως αυτή ακριβώς ίδια ήταν η απάντηση (δηλαδή σιωπή) που δόθηκε  όταν αποκαλύφθηκε πως ταξίδευσε στην Ντίσνεϊ Λαντ, όταν ήταν πρωθυπουργός.
***

Τα χρυσά μετάλλια και οι υποψηφιότητες

Υποψήφια με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο νομό Ιωαννίνων θα είναι στις επερχόμενες εθνικές εκλογές η σύζυγος του Κώστα Κεντέρη, Έλσα Εξάρχου. Υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Αττική θα  είναι και η Ζωή Βαρέλη- Στεφανίδη, μητέρα της Κατερίνας Στεφανίδη, (χρυσή Ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ).
***

Η Παρασκευή των εκλογικών…αποκαλύψεων

Ο κύβος ερρίφθη μόνον που έπεσε ως πετριά  αφού ο μεν Μητσοτάκης έλεγε: «οι εκλογές δεν θα αργήσουν μέσα στην Άνοιξη» , οι δε υπουργοί πίστευαν ότι θα  γίνουν την  Κυριακή των Βαΐων,  χωρίς πάντως να το δένουν κιόλας. Χθες το μεσημέρι λοιπόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Γ. Οικονόμου  ερωτηθείς για το αν το επικείμενο υπουργικό συμβούλιο  θα είναι το τελευταίο της παρούσας κυβέρνησης , αν θα αποφασιστούν οι ρυθμίσεις  για την αύξηση του κατώτατου μισθού και αν προαναγγελθούν εκλογές,  απάντησε: «Θα τα μάθετε όλα την Παρασκευή».  Η αλήθεια είναι ότι αιφνιδιάστηκαν οι πάντες αφού στην ουσία ο εκπρόσωπος έστρωσε το χαλί 3 μέρες νωρίτερα κι έτσι σήμερα, αύριο και μεθαύριο το πρωί, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τις εκλογές, αλλά μην νομίσετε πως θα ξεφύγει από τα άλλα ζητήματα  (ειδικά δικαστήρια, Πολάκης, σκανδαλολογία κτλ.), που θα μας συντροφεύουν σε όλη την προεκλογική περίοδο (της πρώτης και της δεύτερης κάλπης). Προφανώς ο κ. Οικονόμου δεν λέει το παραμικρό χωρίς συνεννόηση.  Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι   υπήρξε ο καλύτερος δυνατός συντονισμός αφού την ώρα  της δήλωσης στο briefing ο  κ.  Μητσοτάκης που περιόδευε στον δήμο Αχαρνών δεν ήταν και τόσο ξεκάθαρος (για την ημερομηνία των εκλογών).
***

Τι γυρεύουν οι Αμερικανοί εκπαιδευτές στο Βόλο

Για πρώτη φορά Αμερικανοί εκπαιδευτές των αερομεταφορών πραγματοποίησαν εκπαίδευση, εκτός ΗΠΑ. Ήρθα στον Βόλο στην έδρα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και έστησαν εκεί ένα στρατηγικό σχολείο. Με την συνδρομή των αμερικανικών σούπερ ελικοπτέρων black hawk, που εδρεύουν μόνιμα στο Στεφανοβίκειο και σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, έκαναν μαθήματα μεταφοράς στρατευμάτων με σκοπό την απόβαση, γενικά πως γίνονται με ασφάλεια οι αερομεταφορές, απόκρουση εισβολής από τον αέρα, ρίψη πολεμικών εφοδίων και πολλά άλλα.
***

Ο Χατζηγιάννης, η θλάση, τα γλυπτά του Παρθενώνα και οι γκρίνιες για την κυβέρνηση

Στη Μπιενάλε Βερολίνου, βρήκε ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, τον Μιχάλη Χατζηγιάννη και του έκανε την πρόταση να αναλάβει υφυπουργός Πολιτισμού στη νέα του κυβέρνηση. Δεν γνωρίζω εάν αυτό που έπαθε εν συνεχεία ο δημοφιλής τραγουδιστής ήταν από τον ενθουσιασμό του που θα γινόταν υφυπουργός ή ήταν ένα τυχαίο γεγονός, αλλά λίγη ώρα αργότερα μετά το τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον Πρόεδρο, γλίστρησε στο χιόνι του Βερολίνου με αποτέλεσμα να πάθει θλάση και με θλάση πρόκειται να δώσει την  διαβεβαίωση του υφυπουργού. Στην Κύπρο πάντως έτυχε θετικής υποδοχής ο νέος υφυπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Χατζηγιάννης. Από πλευράς του νέου Προέδρου το μήνυμα ήταν πως ο καθένας θα πρέπει να κριθεί  εκ του αποτελέσματος της δουλειάς που θα κάνει και όχι πριν αναλάβει καθήκοντα.
Μαθαίνω λοιπόν ότι μία από τις προτεραιότητες του νέου υφυπουργού Πολιτισμού, είναι ο συντονισμός του με το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδα;  (και την υπουργό Λίνα Μενδώνη) με στόχο την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα να στον τόπο τους. Δύο θα είναι πλέον οι φωνές στα διεθνή φόρα για την επιστροφή των γλυπτών.
Εκείνο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι προτού ακόμα η νέα κυβέρνηση της Κύπρου δώσει τις διαβεβαιώσεις για να αναλάβει καθήκοντα άρχισαν οι γκρίνιες: Πέρα 14 εκ των 25 επιλογών είναι άντρες και 11 γυναίκες , γεγονός που οδήγησε κάποιους να ασκήσουν κριτική γιατί δεν τηρήθηκε το 50-50 που ο ίδιος είχε εξαγγείλει. Επίσης κριτική ασκήθηκε σε επίπεδο μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την συμπερίληψη ατόμων, όπως τον Μάκη Κεραυνό ο οποίος είναι 71 ετών. Ο μέσος όρος της ηλικίας των νέων υπουργών είναι τα 50 έτη, ξεκινώντας από τα 39 μέχρι και τα 71.
***

Η πρώτη αναχαίτιση μετά τους σεισμούς

Από τις 6 Φεβρουαρίου που σημειώθηκε ο φονικός σεισμός στην Τουρκία, υπήρξε μια ηρεμία στο Αιγαίο. Τα τουρκικά F-16 δεν πέταξαν ούτε μια φορά, κάποια αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας CN-235 και UAV που πετούσαν σταμάτησαν τις πτήσεις. Η πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο  έγραφε για αρκετές ημέρες μηδέν, έως χθες. Ένα ζεύγος τουρκικών F-16, εισήλθε στο FIR Αθηνών (νοτίως του Καστελλόριζου) χωρίς να καταθέσει (όπως προβλέπουν οι διεθνείς αεροπορικοί κανονισμοί) σχέδια πτήσεως. Αποτέλεσμα; Να αναγνωρισθεί και να αναχαιτισθεί από ελληνικά μαχητικά.