«Δρόμος χωρίς επιστροφή». Με τη φράση αυτή ανώτερο κομματικό στέλεχος που είναι πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα περιέγραφε στο Βήμα τη σημερινή κομματική συνεδρίαση για την τύχη του Παύλου Πολάκη. Η απόφαση είναι ειλημμένη και αποτελεί μονόδρομο, όπως αποκάλυψε πρώτο το ηλεκτρονικό Βήμα από το μεσημέρι της Κυριακής, όταν ακόμα η κατάσταση ήταν συγκεχυμένη για το τι ακριβώς θα γίνει με τον κρητικό πολιτικό.

Βαρίδι ο Πολάκης – Του δείχνουν τον δρόμο

Ο Παύλος Πολάκης, που μέχρι προ ημερών έχαιρε της γενικής εκτίμησης της ηγετικής ομάδας, πλέον είναι «βαρίδι» και του έδειξαν την πόρτα της εξόδου. Όμως επειδή, όσο και να το θέλουν διάφορα στελέχη, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι προσωποκεντρικό κόμμα και υπάρχουν όργανα, αυτά θα αποφασίσουν τυπικά για τον Π. Πολάκη.

Όχι, ότι τίθεται θέμα για την απόφαση του Αλ. Τσίπρα επί της ουσίας, αλλά πρέπει για να μην ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου και για άλλες υποθέσεις να τηρηθεί το καταστατικό που τροποποιήθηκε στο τελευταίο συνέδριο. Γι’ αυτό το λόγο και δεν εκδόθηκε εξ αρχής επίσημη ανακοίνωση ότι δεν θα είναι στις εκλογικές λίστες ο Π. Πολάκης, καθώς δεν μπορούσε να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο από τη στιγμή που δεν αποφάσισαν, έστω και τυπικά, τα όργανα. Αυτό όμως προκάλεσε σύγχυση και αρκετοί έκαναν και δεύτερες σκέψεις. Όμως ο πρώην Πρωθυπουργός ήταν αμετακίνητος, ειδικά και μετά το έντονο παρασκήνιο που υπήρξε με εκατέρωθεν μηνύματα, αλλά και τις αποτυχημένες προσπάθειες φίλων και των δυο να πέσουν οι τόνοι.

Η σημερινή συνεδρίαση –πέντε το απόγευμα- του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. που θα αποφασίσει σε διευρυμένη σύνθεση την παραπομπή, μετά από πρόταση του Αλ. Τσίπρα, στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Π.Πολάκη είναι το πρώτο στάδιο.

Τα σενάρια

Ο Αλ. Τσίπρας, όπως επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά το Βήμα, και νωρίς το πρωί της Τρίτης, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω, διότι μια τέτοια κίνηση θα γκρέμιζε το αρχηγικό του προφίλ. Άρα, δεν θα χαριστεί στον Π. Πολάκη και η παραπομπή είναι μονόδρομος.

Θα είναι εντός ή εκτός ψηφοδελτίων ο Π. Πολάκης; Αυτό ξεκαθαρίστηκε από την πρώτη στιγμή και μένει να επικυρωθεί και τυπικά, παρά το όντως μεγάλο κύμα υποστήριξης που υπάρχει για τον Κρητικό πολιτικό από μεσαία και μικρά στελέχη και όχι από την κομματική νομενκλατούρα και ιντελιγκέντσια.

Θα διαγραφεί και από το κόμμα ο Π. Πολάκης; Αυτό ήταν μετέωρο ακόμα. Τυπικά θα αποφασίσει η Επιτροπή Δεοντολογίας, αλλά εδώ οι πιθανότητες είναι 80-20%.

Υπάρχει περίπτωση να ανασταλεί για κάποιο χ χρονικό διάστημα η ιδιότητα του μέλους για τον Π. Πολάκη και να μην αποφασιστεί οριστική διαγραφή; Αυτό είναι ένα σενάριο που έχει πιθανότητες. Στο άρθρο 7, παρ. 3 του καταστατικού αναφέρει ότι η διότητα του μέλους χάνεται επίσης οριστικά ή αναστέλλεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ως αποτέλεσμα πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος του μέλους, σε σοβαρές περιπτώσεις παραβίασης του καταστατικού, σύμφωνα με όσα αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω.

Ποιοι θα αποφασίσουν την πολιτική του τύχη

Η Επιτροπή Δεοντολογίας αποτελείται από δεκαπέντε (15) μέλη και επιβάλλει τις εξής κυρώσεις, ανάλογα με τη βαρύτητα του πειθαρχικού παραπτώματος:

(α) Σύσταση,

(β) Επίπληξη,

(γ) Αναστολή της ιδιότητας του μέλους για ορισμένο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν (1) χρόνο,

(δ)Διαγραφή.

Ειδικά για τις κυρώσεις της αναστολής και της διαγραφής απαιτείται πριν την λήψη απόφασης, γνώμη του ανώτατου οργάνου (ΟΜ, ΝΕ ΚΕ) στο οποίο συμμετέχει ο ελεγχόμενος.

5. Η Επιτροπή Δεοντολογίας κρίνει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό τα πειθαρχικά παραπτώματα των μελών του Κόμματος. Ειδικά στην περίπτωση επιβολής αναστολής της ιδιότητας του μέλους ή διαγραφής, αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των μελών της. Τα πορίσματά της διαβιβάζονται στον Γραμματέα της ΚΕ, ο οποίος και ενημερώνει σχετική την Πολιτική Γραμματεία.

Την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν οι: Βαρτζελή Ρεγγίνα, Βεντούρας Ερρίκος, Γιαννακίδου Χαρίκλεια, Θεοδωρακοπούλου Αναστασία, Κακουλάκης Γεώργιος, Καλογήρου Μιχαήλ, Καπράνας Ζήσης, Κοτσακάς Αντώνης, Κουντούρη Κυριακή, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Πορτάλιου Αμαλία, Σακελλίων Σταμάτης, Σπουρδαλάκης Μιχαήλ, Σταματάκη Ελένη, Χρήστου – Διαούρτα Λίνα.