Το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου την ώρα που έσβησαν τα μεγάλα φώτα του «Γ. Καραϊσκάκης» έπειτα από το ντέρμπι Ολυμπιακός – ΑΕΚ (0-0) η κατάσταση ήταν αν μη τι άλλο συγκεκριμένη: ο τρεις φορές στη σειρά πρωταθλητής στριμωγμένος στα σχοινιά μιας μάλλον πρωτόγνωρης εμπειρίας στη σύγχρονη εποχή του. Ακριβώς δώδεκα βαθμούς μακριά από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της Super League και οκτώ πίσω από τη δεύτερη θέση.

Εκατό νύχτες μετά (104 για την ακρίβεια), τα ίδια φώτα περιμένουν σήμερα να ανάψουν και έπειτα να σβήσουν ξανά, μετά από ντέρμπι: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός (20:30) λέει άλλωστε το μενού και τα λόγια είναι περιττά. Μόνο που αυτή τη φορά η ιστορία εξ αρχής φαντάζει τόσο διαφορετική που λες και ήδη συζητάμε για ένα διαφορετικό πρωτάθλημα. Τότε οι Ερυθρόλευκοι έμοιαζαν να έχουν ξοδέψει νωρίς κάθε πιθανότητα να μπουν στο κόλπο του πρωταθλητισμού. Αύριο το βράδυ φτάνει μια νίκη (τους) για να κάνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο δήλωση «και όμως είμαι ακόμα εδώ»…

Το «αν»

Τι συνέβη ανάμεσα στα δύο ντέρμπι; Μια ολόκληρη περιπέτεια που επιβεβαιώνει το βάρος της ερυθρόλευκης φανέλας, την τεχνογνωσία στον πρωταθλητισμό και εκείνο το περίφημο «It ain’t over ’til the fat lady sings» (Τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία») που λατρεύουν να επικαλούνται οι Αμερικανοί. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν πτοήθηκε από τον έλεγχο του πρώτου… τριμήνου αλλά είναι κοντά στο να κάνει πράξη κάτι που δύσκολα θα μπορούσε να καταφέρει άλλη ομάδα στη χώρα μας. Αν το βράδυ του Σαββάτου νικήσει τον Παναθηναϊκό μειώνει την απόσταση στους δύο βαθμούς από την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Και προφανώς στρογγυλοκάθεται γύρω από το τραπέζι της παρτίδας του τίτλου, δύο στροφές πριν από την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Το κάνει και τώρα από το μείον πέντε, αλλά φτάνει μια νίκη για να πλησιάσει πια σε απόσταση βολής. Το σημείο είναι δεδομένα κομβικό.

Δεν σταμάτησε να το λέει

Φυσικά μαγική σφαίρα δεν διαθέτει κανείς για να γνωρίζει προκαταβολικά όσα θα συμβούν στο Φάληρο. Καμιά φορά όμως και στο ποδόσφαιρο ισχύει πως δεν αξίζει μονάχα ο προορισμός, αλλά και το ταξίδι. Και οι Πειραιώτες έχουν ήδη να διηγηθούν μια ιστορία. Δεν έχουν ακούσει δα φέτος και μπόλικα καλά λόγια. Περισσότερα εκείνα που δεν μπορούν συζητιούνται ως εδώ και όχι εκείνα που κέρδισαν με το σπαθί τους. Γιατί άλλοι στο μείον δώδεκα θα έλεγαν «μας συγχωρείτε λάθος» και θα έδειχναν από τον Νοέμβρη και όλας την επόμενη σεζόν. Εκείνοι δεν άφησαν ούτε μια στιγμή έξω από τα λόγια τους τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. «Εχουμε πέντε εβδομάδες μπροστά μας. Νομίζω είναι αρκετός χρόνος για να δουλέψω με την ομάδα σε τομείς που δεν είχαμε ευκαιρία ως τώρα. Γενικά, μπορούμε να βελτιωθούμε και να γίνουμε ομάδα που έχει πιθανότητες» έλεγε για παράδειγμα ο Μίτσελ εκείνο το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου έχοντας κατά νου το προνόμιο της χειμερινής προετοιμασίας.

Ο καλύτερος στον δεύτερο γύρο

Δέκα αγωνιστικές στον δεύτερο γύρο ο Ολυμπιακός έχει συγκεντρώσει 24 βαθμούς (7 νίκες, 3 ισοπαλίες) έχοντας απολογισμό 26-5 γκολ. Στο ίδιο διάστημα οι βαθμοί του Παναθηναϊκού είναι 17 (5 νίκες, 2 ισοπαλίες, 3 ήττες με 10-8 γκολ), της ΑΕΚ 21 (7 νίκες, 2 ήττες με 21-6 γκολ και την τύχη της αναμέτρησης με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι να περιμένει την Επιτροπή Εφέσεων) και του ΠΑΟΚ 22 (6 νίκες, 4 ισοπαλίες με 17-5 γκολ). Οι Ερυθρόλευκοι δηλαδή είναι στην πρώτη θέση του πίνακα της Super League για τον δεύτερο γύρο. Εχουν μακράν την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα παρέα με τον ΠΑΟΚ. Αν μάλιστα δεν ξεκινούσαν το σερί τους με… αυτοχειρία στα Γιάννενα (προηγήθηκαν με 2-0 ως το 64΄, το ματς ολοκληρώθηκε 2-2) τώρα θα βρίσκονταν τρεις βαθμούς μακριά από τον Παναθηναϊκό άρα απόψε θα μπορούσαν να τον… πιάσουν!

Λένε…

Το φοβερό είναι ότι μέχρι σήμερα όλοι έχουν να πουν μια καλή κουβέντα για τον πρωτοπόρο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς (54β.), για το ποδόσφαιρο που παίζει η ΑΕΚ (50β.), για τα νέα παιδιά του ΠΑΟΚ (47β.). Για τον Ολυμπιακό (49β.) σχεδόν κανείς δεν λέει τίποτα λες και είναι απλό να επιστρέφεις από την ψυχρολουσία του πρώτου γύρου και μέσα από τη δουλειά του τρίτου προπονητή της σεζόν να είσαι ακόμη μέσα στο παιχνίδι. Εχουν δώσει δικαιώματα οι Ερυθρόλευκοι και αυτό δεν το αμφισβητούν ούτε οι ίδιοι. Εχουν κάνει όμως με συνέπεια και υπομονή κανονικό… ριφιφί στον δεύτερο γύρο ακριβώς για να φτάσουν ως εδώ. Μια ομάδα που φέτος σε επίσημα παιχνίδια έχει χρησιμοποιήσει συνολικά 47 ποδοσφαιριστές και που ακόμη και τώρα μέσα στον Φλεβάρη προσπαθεί να προσθέσει νέα πρόσωπα στην εξίσωση – με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Σέρζι Κανός που κόντρα σε Παναιτωλικό και Λαμία πρόλαβε σε 120΄ να πετύχει ένα γκολ, να κερδίσει ένα πέναλτι, να δώσει μια ασίστ και να έχει και δοκάρι.

Δίχως νίκη σε ντέρμπι

Ο φετινός Ολυμπιακός ακόμη δεν έχει νικήσει σε Big 4 ντέρμπι: Ισόπαλος σε Λεωφόρο (1-1) και Τούμπα (0-0) με Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, ηττημένος από τον Δικέφαλο του Βορρά στο Φάληρο (1-2) όπου όπως ήδη αναφέραμε πέρασε λευκή νύχτα και με την ΑΕΚ (0-0). Παράλληλα πριν από δύο εβδομάδες γνώρισε βαριά ήττα στη Φιλαδέλφεια από την Ενωση (3-0) στον πρώτο ημιτελικό χάνοντας επί της ουσίας από νωρίς τις πιθανότητες πρόκρισης στον τελικό. Με δεδομένο ότι από αύριο και ως το τέλος των playoffs υπάρχουν οκτώ ματς με Παναθηναϊκό (3), ΑΕΚ (3) και ΠΑΟΚ μόνο για το πρωτάθλημα από τα τελευταία δεκατρία καταλαβαίνει ο καθένας τι τον χωρίζει από την τελευταία πράξη του σχεδίου του. Στα ντέρμπι θα κριθούν όλα. Και ο τίτλος και η κατάταξη της Big 4. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά αν κάποιος το έλεγε στον Μίτσελ πριν από τρεις μήνες ο Ισπανός θα του χάριζε ένα εγκάρδιο χαμόγελο μόνο και μόνο για να τον ευχαριστήσει για την… αισιοδοξία του.

Απαραίτητη σημείωση: Ο Μίτσελ στα ελληνικά ντέρμπι, από την πρώτη θητεία του δεν ήταν ποτέ… Ερνέστο Βαλβέρδε και Πέδρο Μαρτίνς. Σε πρωτάθλημα και Κύπελλο μετρά 2 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα με τον Παναθηναϊκό, 2 νίκες, 2 ισοπαλίες και 4 ήττες με τον ΠΑΟΚ, από 1 νίκη, 1 ισοπαλία και 1 ήττα με την ΑΕΚ. Κάτι σε 5-5-6 δηλαδή που του δίνει ποσοστό νικών μόλις 31,25%. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα. Η «πίστα» που ανοίγει από απόψε του προσφέρει το δικαίωμα να γράψει σε… λευκό χαρτί. Και μόνο που έχει αυτή την ευκαιρία και ο ίδιος αλλά κατ’ επέκταση και ο φετινός Ολυμπιακός τα νέα είναι καλά. Οι Ερυθρόλευκοι κρατούν την τύχη στα χέρια τους. Εστω από θέση… αουτσάιντερ όπως μαρτυρά η βαθμολογική τους θέση στη Super League. Ο λογαριασμός είναι ανοιχτός.