«Η πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει, ακόμη και μετά το σεισμό» υπογράμμισε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Μιλώντας για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τον πολύνεκρο σεισμό, στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο κ. Δεσποτόπουλος σημείωσε ότι «οι λαοί έχουν κατανόηση αλλά με την πολιτική δεν είναι έτσι».

«Η Τουρκία δεν βρίσκεται σε μια ουσιαστική αλλαγή πολιτική αλλά σε μια αλλαγή προσέγγισης και αυτό γιατί έχει μπει σε μια διαπραγμάτευση με τη Δύση, αφενός γιατί χρειάζεται κεφάλαια αφού περίπου 40 δις υπολογίζονται οι ζημιές για την αναδόμηση μετά το σεισμό» σημείωσε.

«Επίσης, βρίσκεται σε μια διαπραγμάτευση με το Κογκρέσο για τα F16 και προσπαθεί να δείξει μια εποικοδομητική στάση. Άρα, μακροπρόθεσμα δεν θα αλλάξει την πολιτική της» πρόσθεσε.

«Πλέον ο Ερντογάν θεωρείται αναξιόπιστος στα μάτια της Δύσης» κατέληξε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιναύαρχος ε.α Παναγιώτης Παστουρέας δήλωσε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ηρεμία αλλά η στρατηγική της Τουρκίας δεν θα αλλάξει.

«Στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει ηρεμία και ύφεση. Οι σεισμοί άλλαξαν τα δεδομένα. Η εθνική στρατηγική της Τουρκίας όμως, δεν πρόκειται να αλλάξει, ούτε η γεωπολιτική της στάση. Ο Ερντογάν με τις κινήσεις του, είχε οδηγήθει σε αδιέξοδο με τη Δύση. Τώρα, υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Λέρου, Μιχάλης Κόλιας ανέφερε πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών μετά τον φονικό σεισμό είναι πολύ καλές, αποκαλύπτοντας μάλιστα το τηλεφώνημα που έλαβε από τον δήμαρχο του Μπόντρουμ.

«Τα πράγματα είναι πολύ ήρεμα όπως ήταν και το προηγούμενο διάστημα. Στο βαθμό της αυτοδιοίκησης έχουμε συνάψει σχέσεις με τα τουρκικά παράλια και τώρα με το σεισμό στείλαμε ανθρωπιστική βοήθεια. Ο δήμαρχος του Μπόντρουμ μου τηλεφώνησε, με ευχαρίστησε με δάκρυα και μας είπε πως δεν πρόκειται θα το ξεχάσουνε».