Στην Αγία Πετρούπολη, κατά την διάρκεια κατάθεσης λουλουδιών στο μνημείο του Ουκρανού ποιητή Ταράς Σεβτσένκο, συνελήφθησαν τουλάχιστον έξι άτομα, μεταδίδει ο ιστότοπος OVD-info (στην Ρωσία έχει ανακηρυχθεί ‘ξένος πράκτορας’).

Επίσης πέντε άτομα συνελήφθησαν στο κέντρο της πόλης Μπαρναούλ στην Σιβηρία. Οι τέσσερις συλληφθέντες, σύμφωνα με τα στοιχεία του OVD-info, συμμετείχαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία των Σοβιέτ. Ένας ακόμη συλληφθείς κρατούσε μόνος του ένα πλακάτ δίπλα από το μνημείο «μηδενικό χιλιόμετρο», διευκρινίζει ο ιστότοπος Sibir.realii (έχει επίσης χαρακτηριστεί ‘ξένος πράκτορας’).

Στην πόλη Χαμπάροφσκ αστυνομικοί συνέλαβαν τον ακτιβιστή Νικολάι Ζίτσιι, ο οποίος βγήκε κρατώντας  φωτογραφίες του Βλαντίμιρ Πούτιν από εμφανίσεις του στην τηλεόραση. Στο αστυνομικό τμήμα είχαν μαζί του μια «προειδοποιητική συζήτηση» και στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Στην περιοχή Νίζνιιγκόραντ συνελήφθη ο δημοτικός σύμβουλος Ντμίτρι Μοτσάλιν, ο οποίος βγήκε να διαμαρτυρηθεί μόνος του κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε: «Ειρήνη στην Ουκρανία. Ο στρατιώτης στο σπίτι του»

Στην πόλη Γιεκατερίνεμπουργκ η αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στο μνημείο «η Μάσκα της λύπης», όπως έγραψε η εφημερίδα Vetsernie vedomosti. Μεταξύ των συλληφθέντων, ακτιβιστές της νεολαίας του κόμματος Yiabloko και ο δημιουργός του καναλιού Svet Yekaterinenburg στο Telegram.

Στην Μόσχα , πολίτες καταθέτουν λουλούδια στο μνημείο της Ουκρανής ποιήτριας Λέσα Ουκραΐνκα. Η αστυνομία παρακολουθεί την κίνηση αλλά προς το παρόν δεν έχει προβεί σε καμία σύλληψη.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Sofa κοντά στην πλατεία Πούσκιν η αστυνομία σταματάει τους περαστικούς και πραγματοποιεί «ατομικό έλεγχο» αναγκάζοντας τους πολίτες να ξεκουμπώνουν τα παλτά τους  και να ανοίγουν τα σακίδιά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ