Έως και δέκα άρματα μάχης Leopard 2 θα παραδωθούν από τη Σουηδία στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Πέρα από τα άρματα μάχης και στο πλαίσιο του 11ου πακέτου υποστήριξης, θα αποστείλει και αντιαεροπορικά συστήματα HAWK.

«Τα σουηδικά άρματα μάχης ενισχύουν τη συμβολή άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε Leopard 2. Ο συντονισμός της υποστήριξης συνεχίζεται με τους διεθνείς εταίρους που προσφέρουν Leopard 2 ή άλλα άρματα μάχης», ανέφερε η Σουηδία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο υπουργός Άμυνας Πολ Τζόνσον δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε εντατική φάση και πως η Σουηδία θα «κάνει ό,τι μπορεί για να στείλει αυτήν τη στρατιωτική βοήθεια το ταχύτερο δυνατό».

Παραδόθηκαν τα πρώτα Leopard από την Πολωνία

Νωρίτερα σήμερα, η Πολωνία παρέδωσε τα πρώτα πολωνικά άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη συνεδρίαση που διεξάγεται στη Βαρσοβία, δήλωσε πως «Ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να παρευρεθεί, είναι στο Κίεβο για να πάει άρματα μάχης Leopard, τα οποία είναι η πρώτη παρτίδα που παραδίδεται στην Ουκρανία».

«Έτοιμοι να εκπαιδεύσουμε Ουκρανούς στα F-16»

Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Κίεβο, κατά την επίσκεψή του στην ουκρανική πρωτεύουσα την ημέρα της επετείου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους στα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

«Ναι, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εκπαίδευση στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Πολωνία», είπε και διευκρίνισε ότι «αυτό θα αποφασισθεί στο πλαίσιο του ευρύτερου συνασπισμού, αλλά η Πολωνία είναι έτοιμη να κάνει αυτήν την εκπαίδευση».