Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε την Παρασκευή ότι απαιτούνται περισσότερες συνομιλίες μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων πριν τη ψηφοφορία για επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για την οποία θα ξεκινήσει η συζήτηση την επόμενη Τετάρτη.

Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο, ο Όρμπαν είπε ότι ζήτησε από τους βουλευτές του εθνικιστικού κόμματός του Fidesz να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά των 2 χωρών, προσθέτοντας ωστόσο ότι ορισμένοι «δεν ήταν πολύ ενθουσιασμένοι» με την επέκταση και ζήτησαν περαιτέρω συζητήσεις για το θέμα.

Τα κοινοβούλια και των 30 μελών του ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρώσουν οποιεσδήποτε προσφορές ένταξης στη συμμαχία. Οι βουλευτές της Ουγγαρίας αναμένεται να ψηφίσουν για το θέμα στις 6 Μαρτίου, σύμφωνα με την ατζέντα του κοινοβουλίου που δημοσιεύτηκε.

Ο Ορμπάν πρόσθεσε ότι θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Ουγγαρία υποστηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας πρέπει επίσης να ακουστούν, διαφορετικά η προσπάθεια επέκτασης θα μπορούσε να αποτύχει.

«Όσον αφορά την Τουρκία, είναι επίσης σύμμαχοί μας, και ως εκ τούτου πρέπει να ακούσουμε τη φωνή τους», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Στοκχόλμη έχει φιλοξενήσει «μέλη τρομοκρατικών ομάδων» και για αυτό ανέφερε πρόσφατα ότι θα εγκρίνει μόνο τη Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την Τουρκία και την Ουγγαρία να επιτρέψουν στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι αναμένει από όλα τα μέλη να επικυρώσουν τις προσπάθειές των δύο χωρών για ένταξη στην αμυντική συμμαχία «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».