Το ντιμπέιτ έχει γίνει θέμα αντιπαράθεσης προτού ακόμα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος. Δεν εκπλήσσει κανέναν βεβαίως στην πολιτική, διότι ντιμπέιτ έχουμε να δούμε από τις εκλογές του 2015, καθώς – υπενθυμίζω ότι το 2019, η Πειραιώς και η Κουμουνδούρου δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν για μια τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών. Και μας άφησαν χωρίς ντιμπέιτ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι προφανές ότι το εκλαμβάνει ως αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη και έχει αρχίσει από τα Χριστούγεννα να προσκαλεί (και να προκαλεί) τον Πρωθυπουργό για μια τηλεοπτική αναμέτρηση. Είναι εξίσου φανερό ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι και τόσο ιδιαίτερα θερμοί, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που κρίνουν πως το ντιμπέιτ δεν έχει να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε κάποιο που προηγείται άνετα στις δημοσκοπήσεις. Συνεπώς κρίνουν ότι την πίεση την έχει ο Αλέξης Τσίπρας και σκοπεύουν να τον αφήσουν και άλλο με τις… παρακλήσεις του. Και τούτο παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το άφησε μόλις χθες ανοικτό.

Εκείνο που μπορώ να σας μεταφέρω εγώ, όπως το μεταφέρουν σε εμένα συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι ότι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει σε αυτές τις εκλογές να ανταποκριθεί στο αίτημα για μια τηλεμαχία, αυτή θα είναι με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και δεν θα περιοριστεί στο επίπεδο της μονομαχίας όπως επιδιώκει να διεξαχθεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είναι αυτονόητο πως θα κυριαρχήσει στην διακομματική επιτροπή που θα συγκροτηθεί μετά τη διάλυση της Βουλής.

***
Οι Γάλλοι υπουργοί Άμυνας και τα ελληνικά Rafale

Οι Γάλλοι υπουργοί Άμυνας όταν επισκέπτονται επισήμως την Ελλάδα, κρίνουν σκόπιμο να επιθεωρούν και τα… Rafale. Πάρτε για παράδειγμα την προηγούμενη υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί, η οποία όχι μόνον επιθεώρησε τα Rafale, αλλά (προτού ακόμα έρθουν τα ελληνικά Rafale στην Ελλάδα) μας έφερε και ένα σμήνος Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, που πέταξαν στον Αττικό ουρανό στη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης (προφανώς για να εξοικειωθούμε). Ο νέος υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνύ που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί σήμερα την Τανάγρα για να δει και αυτός από κοντά όχι μόνον τα Rafale, αλλά και τα (επίσης γαλλικά) Mirage 2000-5.

Στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό (έγινε συζήτηση για την αμυντική συνεργασία και για την πορεία της ναυπήγησης της πρώτης φρεγάτας Bellh@rra) ενώ στις συνομιλίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο τέθηκε το θέμα της περαιτέρω ενδυνάμωσης των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών (ας μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα και το Παρίσι υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνδρομής) και τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γαλλία τόσο για το Πολεμικό Ναυτικό όσο και για την Πολεμική Αεροπορία.

* Τώρα όσον αφορά τα Rafale, μαθαίνω και τούτα: Το 11ο μαχητικό θα προσγειωθεί στην Τανάγρα στις 3 Μαρτίου και το 12ο λίγες ημέρες αργότερα. Ήδη τα ελληνικά Rafale πήραν το βάπτισμα του πυρός, επιτυχώς στις ασκήσεις στο FIR Αθηνών με άλλα μαχητικά. Δοκιμάστηκαν με αμερικανικά, ιταλικά και ισπανικά μαχητικά (F-18, Harrier), αλλά και με ελληνικά Mirage 2000-5 και τα πήγαν πολύ καλά.

* Η ναυπήγηση της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI «Belharra» κλάσεως «Κίμων» προχωρά κανονικά. Η συγκεκριμένη φρεγάτα μάχης πολλαπλών ρόλων αναμένεται να παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το 2025, ενώ η παράδοση των τριών φρεγατών τύπου FDI θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2026

***
Η Χρυσάνθη και η Θεοδώρα των μαχητικών

Αν καμμιά φορά βρεθείτε στην πίστα του στρατιωτικού αεροδρομίου της 110 Πτέρυγας Μάχης, στην καρδιά της ελληνικής αεραμύνης στη Λάρισα και δείτε ανάμεσα στους πιλότους που απογειώνουν τα F-16 και ένα κορίτσι, μόλις 28 ετών, με τον βαθμό του υποσμηναγού και με την «πουλάδα» της ιπταμένης να την φέρει υπερηφάνως στην στολή της, να ξέρετε ότι μετέχει και αυτή, όπως οι άνδρες συνάδελφοί της σε όλες τις αποστολές της Πολεμικής Αεροπορίας, δηλαδή στις ασκήσεις, στις αναγνωρίσεις, στις αναχαιτίσεις στις νυχτερινές περιπολίες των μαχητικών μας. Είναι η υποσμηναγός (Ι) Χρυσάνθη Νικολοπούλου από την Καβάλα, που μαζί με την υποσμηναγό (Ι) Θεοδώρα Δούρου από την Μαλεσίνα, πιλότο στα Mirage 2000-5 είναι δύο από τις γυναίκες πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας. Άλλωστε οι δύο ιπτάμενες μαχητικών κράτησαν το έθιμο που υπάρχει στην Πολεμική Αεροπορία που όλοι οι χειριστές πολεμικών αεροσκαφών προέρχονται από την περιφέρεια.

***
Στο «βουνό» για την Καθαρά Δευτέρα ο Πρωθυπουργός

Το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, μαθαίνω ότι ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να το περάσει στην Ήπειρο διαμένοντας στο Μέτσοβο. Όσοι το άκουσαν αυτό θυμήθηκαν την ρήση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι στο βουνό παίρνει τις σοβαρές αποφάσεις. Λέτε να αποφασίσει για την ημερομηνία των εκλογών (ή μήπως ήδη την έχει αποφασίσει);

***
Με… ρακή από τις 8 το πρωί

Συνέβη χθες το πρωί στην ιχθυαγορά της Βαρβακείου την οποία επισκέφθηκαν οι Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης προκειμένου να προωθήσουν το «σαρακοστιανό καλάθι» και να διαφημίσουν τις καλές τιμές στα περισσότερα αλιεύματα, οι οποίες είναι ίδιες σε σχέση με πέρυσι΄(και ορισμένες πιο χαμηλές). Ένας εκ των υποστηρικτών του Άδωνη, ψηλός, μουσάτος, πληθωρικός με βροντερή φωνή και με τεράστιο περιδέραιο σταυρού, ως άλλος Μπακούνιν στο πιο… ορθόδοξο, τον πλησίασε και τον αγκάλιασε βγάζοντας παράλληλα εν ριπή οφθαλμού το ρακοπότηρο και τη ρακή. «Έλα να πιούμε μια στην υγεία σου» του λέει. Η ώρα μόλις είχε περάσει την 8η πρωινή κι ως εκ τούτου ήταν κομμάτι δύσκολο να ξεκινήσει η μέρα με «8άρια» για τον υπουργό. Δεν μπόρεσε όμως να πει όχι, ήπιε μια γουλιά και συνέχισε τη βόλτα του. Μαζί του και ο νεαρός πρόεδρος των Ιχθυοπωλών Βασίλης Σίμος, «αχτύπητο δίδυμο» με Άδωνη καθώς πρόκειται για τηλεοπτικό αστέρα… Βέβαια, ο Σίμος πέρυσι είχε συμμετάσχει σε τηλε-αγώνα επιβίωσης και έκτοτε έχει δομήσει ανάλογο προφίλ. Κατά τα άλλα, το κλίμα ήταν καλό όχι όμως όσο ήταν στη λαϊκή του Περιστερίου που είχε προ διμήνου επισκεφθεί ο υπουργός. Υπήρξε αρκετή αδιαφορία ενώ κάποιος ενοχλήθηκε και άρχισε να φωνάζει επειδή το μίνι υπουργικό επιτελείο με τις κάμερες είχαν κλείσει τον έναν από τους δύο βασικούς διαδρόμους.

***
Το ΚΚΕ στη σεισμόπληκτη Τουρκία

Στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας βρέθηκε για τρεις μέρες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή και μέλος του Πολιτικού Γραφείου, Γιώργο Μαρίνο. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ξεκίνησε από την Άγκυρα όπου είχε επαφές με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας – με το οποίο θυμίζω, το ΚΚΕ έχει αδελφικές σχέσεις – και στη συνέχεια επισκέφτηκε τα Άδανα, την ισοπεδωμένη Αντιόχεια και την Αλεξανδρέττα. Εκεί βρέθηκε στα Στέκια Γειτονιάς του ΚΚ Τουρκίας, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι έχει σημαντική συμβολή στη στήριξη των σεισμοπαθών. Τι έλεγαν τα στελέχη του ΚΚΕ όταν επέστρεψαν; Πως πρόκειται για “συγκλονιστική εμπειρία” καθώς “αλλιώς είναι να τα διαβάζεις, να βλέπεις πλάνα και φωτογραφίες και αλλιώς είναι να βρίσκεσαι εκεί”.

Το ΚΚΕ “σηκώνει” ψηλά το θέμα της αλληλεγγύης στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, μάλιστα έχει οργανώσει και αιμοδοσίες, ενώ στηρίζει τις πρωτοβουλίες σωματείων και συλλόγων για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης. Μόνο από το ΠΑΜΕ έχουν παραδοθεί 100 τόνοι υλικού.

Τη “σκυτάλη” παίρνει τις επόμενες μέρες η ΚΝΕ. Μαθαίνω πως τα παιδιά της ΚΝΕ θα περάσουν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στη σεισμόπληκτη Τουρκία. Εκεί θα βρίσκεται και ο νέος γραμματέας της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.

***
Πόρτα από τον Περισσό

Η υφέρπουσα φημολογία περί «μεταπήδησης» της Σοφίας Σακοράφας από το ΜέΡΑ25 στο ΚΚΕ και μάλιστα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, ομολογώ ότι μου κίνησε το ενδιαφέρον, αν και κατά παράδοση στον Περισσό αποφεύγουν τέτοιου είδους «προσχωρήσεις» ειδικά από χώρους που κατατάσσονται στο «οπορτουνιστικό» φάσμα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η κυρία Σακοράφα αν και ως νέα πέρασε από την ΚΝΕ, δεν είναι η μόνη άλλωστε, πολιτεύτηκε με το ΠαΣοΚ του Γιώργου Παπανδρέου, μετά με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και κατόπιν με το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Όπως και να έχει, το έψαξα αρμοδίως το θέμα. Από το ΚΚΕ αρμόδιος κομματικός παράγοντας ερωτηθείς αν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο, μου απάντησε κατηγορηματικά ότι όσα διακινούνται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

***
Από τις παραλίες της Βουλιαγμένης με μετάλλιο στις Άλπεις

Κάθε φορά που άκουγε τον χιαστό του να σπάει (!), ο Αλέξανδρος Γκιννής έσφιγγε τα δόντια, «έπνιγε» τον πόνο του και μετά από λίγο διάστημα επέστρεφε πιο δυνατός. Μέσα σε λίγες μέρες έγραψε ιστορία στις γαλλικές Άλπεις, αρχικά στο Σαμονί και στη συνέχεια στο Κουρσεβέλ όπου έγινε ο πρώτος Έλληνας σκιέρ που κατακτά μετάλλιο (ασημένιο και στις δύο περιπτώσεις) σε Παγκόσμιο Κύπελλο και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αντίστοιχα. Ο πεισματάρης ομογενής μας, από Έλληνες γονείς (η μητέρα του και με αμερικανική υπηκοότητα) ζει ένα όμορφο παραμύθι αφού πρώτα νίκησε τους «δράκους» που βρήκε μέσα σε αυτό και ήταν οι σοβαροί τραυματισμοί του. Τρεις φορές ρήξη χιαστού και συνολικά έξι χειρουργεία στο γόνατο αλλά ο Αλέξανδρος δεν το έβαλε ποτέ κάτω και δικαιώθηκε. Αν και μεγαλωμένος στις όμορφες παραλίες της Βουλιαγμένης, ο πρωταθλητής μας λάτρεψε από μικρός το χιόνι καθώς βρισκόταν κάθε τρεις και λίγο στον Παρνασσό δεδομένου ότι εκεί είχε σχολή εκμάθησης σκι ο πατέρας του, με μια από τις μαθήτριές του να παίρνει το…πτυχίο της καρδιάς του. Ήταν η μετέπειτα μητέρα του Αλέξανδρου που γνώρισε και ερωτεύτηκε το σύζυγο στα μαθήματα του σκι. Πλέον καμαρώνει για το γιό της και τα κατορθώματά του σε παγκόσμιο επίπεδο.