Πολλαπλές και σε βάθος χρόνου αναμένεται ότι θα είναι οι συνέπειες της καταδικαστικής απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου σε βάρος Νίκου Παππά, για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Με την ανακοίνωση της απόφασης, η πίεση της κυβέρνησης προς το ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα προς τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, εκδηλώθηκε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Επιπλέον, η υπόθεση άνοιξε και ένα νέο πεδίο διερεύνησης, καθώς με πρόταση του εισαγγελέα της έδρας διαβιβάστηκαν για τα περαιτέρω οι καταγγελίες της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, για τη ροή χρημάτων από τον επιχειρηματία προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομόφωνη καταδίκη του Νίκου Παππά και η επιβολή από το Ειδικό Δικαστήριο της ανώτατης προβλεπόμενης ποινής, έστρεψε αμέσως τους προβολείς στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η απόφαση είναι κόλαφος προσωπικά για τον κ. Τσίπρα, καθώς ο κ. Παππάς, μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, συντόνιζε και κατεύθυνε μία επιχείρηση ελέγχου και χειραγώγησης της ενημέρωσης, με απώτερο σκοπό τη νόθευση της δημοκρατίας», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου και προσέθεσε: «Πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα της πολιτικής μας ιστορίας, καθώς ένας πρώην υπουργός καταδικάζεται για παράβαση καθήκοντος».

Ο ίδιος ο Παππάς πάντως αμφισβήτησε ουσιαστικά την απόφαση του δικαστηρίου και μέσω των συνηγόρων του δήλωσε: «Η υπεράσπιση του Νίκου Παππά δεν ζητεί αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Κι αυτό, γιατί η υποβολή του αιτήματος σημαίνει έμμεση αναγνώριση της νομικής και ουσιαστικής ορθότητας της καταδικαστικής απόφασης και συνακολούθως της ενοχής του αιτούντος ελαφρυντικά. Ο Νίκος Παππάς δεν είναι και δε νιώθει ένοχος για παράβαση καθήκοντος, αλλά τουναντίον ακράδαντα πιστεύω ότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών».

Η δικαστική απόφαση διαμορφώνει ένα ιδιαίτερα πιεστικό περιβάλλον για το ΣΥΡΙΖΑ εν όψει εκλογών, το οποίο εκτιμάται ότι θα επιφέρει και εσωκομματικές περιπλοκές, δεδομένου ότι μεγάλη μερίδα στελεχών έχει πολλά «προηγούμενα» με τον Νίκο Παππά.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι επισημάνσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, όπως αυτές εκφράζουν και την κεντρική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου, αναμένεται ότι θα επαναλαμβάνονται με κάθε ευκαιρία στην πορεία προς τις κάλπες:

«Μετά την ομόφωνη απόφαση, τα ερωτήματα είναι πιεστικά και επιβάλλεται η άμεση απάντησή τους, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές:

– Θα αναλάβει ο κ. Τσίπρας την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί για τα έργα και τις ημέρες του παλαιότερου και στενότερου συνεργάτη του;

– Θα αποσύρει ο κ. Τσίπρας από τα ψηφοδέλτια και θα διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον αμετάκλητα και ομόφωνα καταδικασμένο κ. Παππά;»