Ποιος είπε ότι πρέπει κανείς να φτάσει ως την Πάτρα, την Ξάνθη ή το Ρέθυμνο για να ζήσει το απόλυτο καρναβαλικό ξεφάντωμα; Φέτος, αρκετοί δήμοι εντός Αττικής έχουν βάλει τα δυνατά τους και ετοιμάζονται για μια αξέχαστη Αποκριά γεμάτη κέφι, χορό και διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους.

Ολοήμερο πάρτι στην Τεχνόπολη

Και φέτος τις Απόκριες, ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει τη μεγαλύτερη γιορτή του καρναβαλιού σε όλη την πόλη και μας καλεί να γλεντήσουμε παρέα στο κέντρο και στις γειτονιές! Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, το πάρτι μεταφέρεται στο Γκάζι και στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων όπου, για όλη τη μέρα μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, στήνεται μια ξέφρενη αποκριάτικη γιορτή που τα έχει όλα: εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για μικρούς και μεγάλους, τραγούδια, μουσικές και συναυλίες με τους πιο αγαπημένους μας καλλιτέχνες, πάρτι με καταξιωμένους djs, χρώμα, κέφι, ρυθμό και πολύ χορό.

Η μέρα ξεκινά στις 11.00 με  δυνατές μουσικές και αγαπημένα τραγούδια. Οι μικροί μας φίλοι έχουν την τιμητική τους σε αυτή τη γιορτή αφού, από το πρωί μέχρι το απόγευμα, στους χώρους της Τεχνόπολης θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από ευφάνταστες και άκρως διασκεδαστικές δράσεις: ένα συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού για παιδιά και τις οικογένειές τους, το πιο εντυπωσιακό γιορτινό face painting, εικαστικά εργαστήρια και πολλά πολλά άλλα. 

Παράλληλα, ταλαντούχοι καλλιτέχνες και αγαπημένα μουσικά σχήματα δίνουν ραντεβού στην Κεντρική Αυλή της Τεχνόπολης, από νωρίς το μεσημέρι μέχρι και το βράδυ, για να ξεσηκώσουν το κοινό με τις πιο ξέφρενες μουσικές τους. Το συναυλιακό πρόγραμμα ξεκινά με τους μοναδικούς Locomondo που έρχονται για μας δώσουν παλμό και να μας ξεσηκώσουν με τη γνωστή και αγαπημένη συνταγή τους που ενώνει ρέγκε, σκα, λάτιν, ροκ και ελληνικούς παραδοσιακούς ρυθμούς σε ένα απόλυτα ανεβαστικό live με ατέλειωτο χορό.

Τη σκυτάλη παίρνει ο ταλαντούχος Σπύρος Γραμμένος, ενώ λίγο αργότερα, οιPolkarή αλλιώς η talk of the town μπάντα που έβαλε φωτιά στα αθηναϊκά Σαββατόβραδα έρχεται «στην Τεχνόπολη αγάπες μου» για μία εκρηκτική εμφάνιση που θα θυμόμαστε για καιρό. Η βραδιά θα συνεχιστεί με τον μετρ της διασκέδασης, τον ένα και μοναδικό  Τόνι Σφήνο. Με μια αναδρομή από τα 60s, τα 70s, τα 80s και το σήμερα, αξέχαστες μουσικές επιτυχίες διασκευασμένες απρόσμενα με ντίσκο αποχρώσεις, σε συνδυασμό με την ξεχωριστή περσόνα του εκρηκτικού καλλιτέχνη μας καλούν στο απόλυτο αποκριάτικο πάρτι. Και για τα «μεγαλύτερα παιδιά» το πάρτι συνεχίζεται στο Μηχανουργείο.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ.

Φαλληφόρια 2023

Τα Φαλληφόρια είναι ένα ξεχωριστό πολιτιστικό διαδραστικό δρώμενο, που διοργανώνεται φέτος, μετά από 3 χρόνια ανάπαυλας όλων των καρναβαλικών δρωμένων λόγω κορονοϊού, και αποτελεί τον πρόγονο της Κωμωδίας και των σύγχρονων αποκριάτικων εθίμων. Για 7η χρονιά, ο Συλλόγος Έρευνας και Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού, αναβιώνει ξανά αυτή την ξεχωριστή γιορτή χαράς και καλωσορίσματος της άνοιξης, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Ένα ξεχωριστό πολιτιστικό λαϊκό διαδραστικό δρώμενο, απόρροια ενδελεχούς έρευνας και με προσεκτική απόδοση που αγγίζει την πειραματική αρχαιολογία. Ένα δρώμενο που από το 2014 έχει κατακλύσει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και έχει κατακτήσει με το κέφι και την ζωντάνια του όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για έναν εύθυμο πολυπληθή θίασο από Μαινάδες, Σατύρους, Σειληνούς, Γλεντοκόπους και Βαυβώγριες, με επικεφαλής τον εξάρχοντα ηθοποιό-Διόνυσο, που περπατά και χορεύει στα σοκάκια της Πλάκας, ξεκινώντας από το Μουσείο Ακροπόλεως και καταλήγοντας στο αρχαίο νεκροταφείο Κεραμεικού. Την πομπή συνοδεύει βακχική μουσική από άσκαυλους (γκάιντες), πίπιζες, αυλούς, νταούλια και αλλά κρουστά, ενώ ενδιάμεσα πραγματοποιούνται στάσεις – στο Μουσείο Ακροπόλεως, στη Ρωμαϊκή Αρχαία Αγορά, στην Πλατεία Μοναστηρακίου, στο Θησείο και τον Κεραμεικό, όπου παρουσιάζονται στο κοινό κωμαστικοί χοροί, τραγούδια, μικρά αριστοφανικά αποσπάσματα και σκωπτικά δρώμενα.

Έτσι, με χορούς, τραγούδια, αλλά και αρκετό κρασί από τους σταφυλοχυμούς του Διονύσου η πομπή με σατιρική ευπρέπεια γίνεται ένα με τον κόσμο, προσφέροντας χαρά, αλλά και μια ουσιαστική αυθεντική πινελιά Ελληνικού Πολιτισμού.

Κάθε χρόνο η πομπή πληθαίνει και εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία, όπως ο εντυπωσιακός Πάνας ο οποίος προστέθηκε τελευταία και οδηγεί την πομπή με κέφι, ζωντάνια και μια ιδιαίτερη ενδυματολογική προσέγγιση, αλλά και οι περίφημοι κωλοβαθρηστές (ξυλοπόδαροι) που θα είναι και η φετινή νέα πινελιά της πομπής, μαζί με το ιθυφαλλικό άσμα που θα τραγουδά ο χορός.

Φέτος η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, ξεκινώντας στις 18:30 από το Μουσείο Ακροπόλεως.

29ο Καρναβάλι Δήμου Νίκαιας – Αγ.Ι. Ρέντη

Περισσότεροι από 4000 καρναβαλιστές αναμένεται να πάρουν μέρος στην παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων στη Νίκαια. Ξυλοπόδαροι, Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού, ζογκλέρ, κλόουν, αλευρομουντζουρώματα, καντάδες, disco party και πολλές εκπλήξεις επιφυλάσσει το 29ο Καρναβάλι Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη. Μετά από 3 χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας, το μεγαλύτερο καρναβάλι της Αττικής είναι έτοιμο να ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με την κεντρική παρέλαση στο Ρέντη την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, ενώ ακολουθεί γλέντι με ζωντανή μουσική στην κεντρική πλατεία Ρέντη. Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης επισημαίνει: «Με πρωταγωνιστές το κέφι και τη χαρά , το Καρναβάλι επιστρέφει στην πόλη μας. Τόσο στη Νίκαια όσο και στο Ρέντη, σε όλες τις πλατείες θα πραγματοποιούνται καρναβαλικές δραστηριότητες ελεύθερης δημιουργικής έκφρασης για τους μικρούς μας φίλους. Στόχος μας είναι αυτές τις Απόκριες οι γειτονιές του Δήμου μας να γίνουν εστίες χαράς και γλεντιού , επιστρέφοντας το χαμόγελο στα χείλη μικρών και μεγάλων».

Αποκριάτικες εκδηλώσεις και Κούλουμα στον Δήμο Αιγάλεω

Την Κυριακή στις 26 του μήνα ο Σύλλογος Κρητών Αιγάλεω «Η Κρητική Αναγέννηση» και το 2ο Σύστημα Προσκόπων Αιγάλεω σε περιμένουν στο Άλσος για ένα συναρπαστικό παιχνίδι χαμένου θησαυρού.

Την Καθαρά Δευτέρα στις 27 Φεβρουαρίου δίνουμε ραντεβού στο Άλσος Αιγάλεω να γίνουμε μια μεγάλη παρέα και να γιορτάσουμε τα Κούλουμα με μουσικοχορευτικές παραστάσεις από το Σύλλογο Κρητών Αιγάλεω και την Ένωση Ποντίων Αιγάλεω, παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια με τον Νίκο Μοντζέλη να έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια και φυσικά πολλές εκπλήξεις για τα παιδιά.

Απόκριες 2023 στο Δήμο Αγίου Δημητρίου

Για ακόμη μια χρονιά οι Απόκριες στην πόλη του Αγίου Δημητρίου θα εορταστούν με πολύ κέφι με εκδηλώσεις για παιδιά και μεγάλους, που έχει ετοιμάσει με αγάπη ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος.

Η αναβίωση του ηπειρώτικου εθίμου της Τζαμάλας με ζεστά εδέσματα και το τσίπουρο να ρέει άφθονο, η μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση και το καρναβάλι, μια συναυλία με τους +Banda, αλλά και η μελωδική standup comedy βραδιά με τη Σοφία Κουρτίδου συνθέτουν το πλούσιο αποκριάτικο πρόγραμμα του Δήμου Αγίου Δημητρίου, που θα κλείσει με τα Κούλουμα που θα εορταστούν με ζωντανή μουσική, ζεστή φασολάδα, νηστίσιμα κεράσματα, τσίπουρο και φυσικά το πέταγμα του χαρταετού στο Πάρκο Ασυρμάτου.

Απόκριες στο Ίλιον 2023

Κέφι και χαρά επιφυλάσσει το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου τις φετινές αποκριές. Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, με τη συμμετοχή των σχολείων, των Εθνικοτοπικών, Πολιτιστικών Συλλόγων και άλλων ομάδων καρναβαλιστών θα ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους, η συμμετοχή της μπάντας Αφρο-Βραζιλιάνικων κρουστών θα δώσει έναν εκρηκτικό παλμό, ενώ κορύφωση της αποκριάτικης γιορτής θα αποτελέσει η μοναδική συναυλία με τον ανατρεπτικό και μοναδικό Τόνυ Σφήνο.

Ζωντάνια όμως, θα δώσει και ο Αποκριάτικος τραγουδιστικός περίπατος στο εμπορικό κέντρο της πόλης μας, ένα έθιμο που ζωντανεύουμε για πρώτη φορά, με κανταδόρους, μαντολίνα και κιθάρες, που θα μας συμπαρασύρουν σε ένα μελωδικό περίπατο με αγαπημένες παλιές καντάδες, τραγούδια του κρασιού, του γλεντιού και της αποκριάς.

Το καρναβαλολεωφορείο, με ανιματέρ, καρναβαλιστές, γιγαντομασκώτ και πολλή μουσική θα γεμίσει με μελωδίες και κέφι τις γειτονιές, το Φεστιβάλ Χρωμάτων και οι πολύχρωμες «μάχες», συνοδεία ξεσηκωτικής μουσικής, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Ιλίου, θα χαρίσει πλούσιο γέλιο, ενώ συναυλίες, πάρτι, παραστάσεις και πολλές εκδηλώσεις, συνθέτουν μια ξεχωριστή αποκριάτικη γιορτή για το Ίλιον.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με τα «Κούλουμα στο Πάρκο», όπου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού θα προσφέρονται Σαρακοστιανά, κρασί, λαγάνες, παραδοσιακή φασολάδα και χαρταετούς σε όλους και θα γιορτάσουμε μαζί το τέλος της αποκριάς

Απόκριες και Κούλουμα 2023 στην Πετρούπολη

Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, από τις 11 το πρωί, θα εορταστούν τα Κούλουμα στην Πλατεία Αγίου Δημητρίου, όπου κλόουν και εμψυχωτές θα περιμένουν τα παιδιά (εντός της παιδικής χαράς), με πολλές δράσεις και εργαστήριο κατασκευής χαρταετού.

Η παραδοσιακή ορχήστρα των αδελφών Αυγουστίδη θα συνοδέψει μελωδικά τον χορό, ενώ θα προσφερθούν σαρακοστιανά κεράσματα και άφθονο κρασί.

Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας στο Δήμο Αγ. Παρασκευής

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ετοιμάζει εορταστικές εκδηλώσεις για ολόκληρο το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (25/26/27 Φεβρουαρίου).

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου και ώρα 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία, πάρτε μέρος σε ένα διασκεδαστικό «Πάρτυ μασκέ» με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΟΔΑΠ) να δίνει το ρυθμό.

Την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, ετοιμαστείτε για το απόλυτο «Αποκριάτικο ξεφάντωμα», γεμάτο παραδοσιακή μουσική, χορό, τραγούδια, έθιμα και κεράσματα. Διοργανώνουν οι Σύλλογοι «Αλληλεγγύη για όλους», «Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης», «Επτανησίων», «Κοντοπεύκου-Παραδείσου-Πευκακίων», «Λύκειον των Ελληνίδων», «Χοροταξιδευτές».

Κούλουμα κι Αποκριά στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά, σε ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα! Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου μία μπάντα δρόμου με αφροβραζιλιάνικα κρουστά, μία μπάντα πνευστών κι ένα συγκρότημα rock’n’roll ξεσηκώνουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με τους ρυθμούς τους, ενώ την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου τo ΚΠΙΣΝ υποδέχεται τη Σαρακοστή με ανοιξιάτικη διάθεση, ζωντανούς ήχους από την ελληνική μουσική παράδοση και, βέβαια, το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού.
Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ.

Καθαρά Δευτέρα στου Φιλοπάππου

Η μεγάλη γιορτή του καρναβαλιού στην πόλη κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, παραδοσιακά στον Λόφο του Φιλοπάππου. Θα πετάξουμε ψηλά τον χαρταετό και θα γιορτάσουμε τα Κούλουμα σε ένα αυθεντικό λαϊκό γλέντι με την αγαπημένη τραγουδίστρια Γωγώ Τσαμπά.