Ο Ziggy Stardust, ο Halloween Jack και όλες οι άλλες προσωπικότητες που υιοθέτησε ο θρυλικός David Bowie κατά τη διάρκεια της καριέρας του πρόκειται να αποκτήσουν νέα στέγη.

Το Μουσείο Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο θα στεγάσει περισσότερα από 80.000 αντικείμενα από την καριέρα του στο νέο «Κέντρο Μελετών Παραστατικών Τεχνών David Bowie» (David Bowie Center for the Study of Performing Arts), όπως ανακοίνωσε το μουσείο την Πέμπτη. Το κέντρο, το οποίο θα στεγαστεί σε ένα νέο φυλάκιο του μουσείου με την ονομασία V&A East Storehouse στο Queen Elizabeth Olympic Park στο Στράτφορντ του Λονδίνου, θα ανοίξει το 2025.

REUTERS/Neil Hall

Το αρχείο περιέχει προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφες σημειώσεις, γράμματα, κοστούμια, μουσικά όργανα, βραβεία, φωτογραφίες, ταινίες, μουσικά βίντεο, σκηνικά και άλλα, πολλά από τα οποία εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια της περιοδεύουσας έκθεσης του Μουσείου «David Bowie Is». Η έκθεση συγκέντρωσε πάνω από δύο εκατομμύρια επισκέπτες μεταξύ 2013 και 2018.

Η απόκτηση του αρχείου από το V&A και η δημιουργία του Κέντρου Ντέιβιντ Μπόουι κατέστη δυνατή από το κληροδότημα του David Bowie και δωρεά 10 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών από το Ίδρυμα της Οικογένειας Μπλαβάτνικ και τον πολυεθνικό όμιλο Warner Music Group.

Μεταξύ άλλων στο αρχείο περιλαμβάνονται χειρόγραφοι στίχοι των τραγουδιών «Fame», «Heroes» και «Ashes to Ashes», τα κοστούμια Ziggy Stardust του Bowie, σχεδιασμένα από τον Freddie Burretti το 1972, αλλά και το στυλόφωνο που έπαιζε στην επιτυχία του 1969 «Space Oddity».

Το αρχείο αναδεικνύει τη δημιουργική διαδικασία του αείμνηστου τραγουδιστή-τραγουδοποιού ως καινοτόμου μουσικού, πολιτιστικού ινδάλματος και υπέρμαχου της αυτοέκφρασης και της επανεφεύρεσης από την πρώιμη καριέρα του, τη δεκαετία του 1960 έως τον θάνατό του το 2016. Παράλληλα με τη δημιουργία του νέου Κέντρου, με τη δωρεά θα υποστηριχθεί η συνεχιζόμενη συντήρηση, έρευνα και μελέτη του αρχείου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μουσείου V&A.

Το Κέντρο Μελετών Παραστατικών Τεχνών David Bowie θα είναι η συνέχεια και η επέκταση της φιλόδοξης εκστρατείας επανέκδοσης των έργων θρυλικού καλλιτέχνη που έχει αναλάβει το κληροδότημα David Bowie με τον όμιλο Warner Music.

«Ο David Bowie ήταν ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς και ερμηνευτές όλων των εποχών» ανέφερε ο δρ Tristam Hunt, διευθυντής του V&A.

«Το V&A είναι ενθουσιασμένο που γίνεται θεματοφύλακας του απίστευτου αρχείου του και που μπορεί να το παρουσιάσει στο κοινό. Οι ριζοσπαστικές καινοτομίες του Bowie στη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μόδα και το στιλ -από το Βερολίνο έως το Τόκιο έως το Λονδίνο- συνεχίζουν να επηρεάζουν τον σχεδιασμό και την οπτική κουλτούρα και να εμπνέουν δημιουργούς, τον Raf Simons, την Tilda Swinton, τη Lady Gaga» υπογράμμισε.

Ο David Bowie πέθανε τον Ιανουάριο του 2016 από καρκίνο στο ήπαρ, λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ «Blackstar».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ