«Ανάσα» σε  χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και εργοδότες δίνει η 10ετής παραγραφή των μη βεβαιωμένων οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ, η οποία αφαιρεί το «βάρος» των χρεών από τους πολίτες και την ίδια ώρα  «ανοίγει» τη δυνατότητα προς τη συνταξιοδότηση για υποψήφιους συνταξιούχους που οφείλουν στο ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ.

Η 10ετής παραγραφή των βεβαιωμένων οφειλών στο ΙΚΑ κυρίως ωφελεί  ελεύθερους επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ και αυτούς που θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με 15 έτη ασφάλισης και σε ηλικία 67 ετώνκαι  δεν μπορούν λόγω χρεών.

Η παραγραφή αυτή έρχεται με  την ενεργοποίηση διάταξης νόμου η οποία προβλέπει ότι μειώνεται σε 10 χρόνια (από 20 που ίσχυε παλαιότερα) ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο φορέας προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν.

Και αναδρομικά ισχύει η 10ετής  παραγραφή χρεών

Χρέη μέχρι τον Δεκέμβριο του 2005 παραγράφηκαν την 1η Ιανουαρίου 2016. Αντίστοιχα, χρέη του 2011 παραγράφηκαν την 1η Ιανουαρίου 2022 και χρέη του 2012 παραγράφηκαν την 1η Ιανουαρίου 2023. Τα χρέη του 2013 παραγράφονται τον επόμενο Ιανουάριο. Η διαγραφή ισχύει μάλιστα αναδρομικά από το 2016, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνει οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν από το 2006.

Η 10ετής παραγραφή χρεών δεν ισχύει στην περίπτωση που  ο ΕΦΚΑ ήδη  προβεί σε κοινοποίηση  της βεβαίωσης οφειλής προς τον ασφαλισμένο. Σε αυτή την περίπτωση ο ασφαλισμένος οφείλει το σύνολο των εισφορών.

Ασφαλισμένοι με οφειλές

Για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους (με οφειλές προς τα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΤΣΜΕΔΕ κ.λπ.) ο έλεγχος της παραγραφής πραγματοποιείται μόνο κατόπιν αιτήσεως του ασφαλισμένου, προκειμένου να παρέχεται η συγκατάθεσή του για την αποποίηση του χρόνου ασφάλισης που αντιστοιχεί στην παραγεγραμμένη οφειλή. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις κατά τόπον αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ όπου και εξετάζονται. Για την υποβολή της σχετικής αίτησης, ο ασφαλισμένος μπορεί να εξυπηρετηθεί με ηλεκτρονικό ραντεβού, αποφεύγοντας πολύωρες αναμονές και συνωστισμό. Συγκεκριμένα, μέσω της εθνικής δικτυακής πύλης gov.gr ή του δικτυακού τόπου της υπηρεσίας efka.gov.gr/rv, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων Taxisnet. Στη συνέχεια, με απλά βήματα επιλέγει το υποκατάστημα και το τμήμα που επιθυμεί να εξυπηρετηθεί και κλείνει αυτόματα το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού που επιθυμεί. Την ημέρα του ραντεβού αρκεί να προσέλθει λίγα μόνο λεπτά νωρίτερα και να εξυπηρετηθεί άμεσα και με ασφάλεια.

Εργοδότες

Για οφειλές εργοδοτών από απασχόληση μισθωτών (οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κλείνοντας ηλεκτρονικό ραντεβού στο efka.gov.gr/rv, στις κατά τόπον αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης νέας εσωτερικής διαδικασίας. Η διαδικασία αυτή θα επιτρέπει τον χαρακτηρισμό με μαζικό και αυτόματο τρόπο των εν λόγω οφειλών ως παραγεγραμμένων.

Εξαίρεση

Κατ’ εξαίρεση όταν πρόκειται για χορήγηση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες ΚΕΑΟ.

Επανένταξη σε νέες ρυθμίσεις

Βασική προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των παλαιών ρυθμίσεων των 72 ή 120 δόσεων αλλά και για τον διακανονισμό των οφειλών της ενεργειακής κρίσης σε 36-72 δόσεις αποτελεί η τακτοποίηση των ανοιχτών λογαριασμών του παρελθόντος. Η δυνατότητα αναβίωσης των ρυθμίσεων παρέχεται πλέον στους οφειλέτες του ΕΦΚΑ. Η αναβίωση των ρυθμίσεων αυτών πραγματοποιείται μέχρι την 31η Ιουλίου του 2023 με την καταβολή 2 δόσεων και με την αναβίωση όλων των ευεργετημάτων των ρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ρύθμισης των 120 δόσεων.