Με τις δυσλειτουργίες που δημιούργησε ο νέος νόμος για την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ πλέον ορατές και απειλητικές, έξι μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας (μεταξύ των οποίων Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) μπαίνουν σε «προεκλογική περίοδο». Μια προεκλογική περίοδο που φέτος θα συμβαδίσει με εκείνη των βουλευτικών εκλογών.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προκήρυξε ήδη εκλογές για τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου του για τις 16 Μαΐου, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών για την νέα διοίκηση του το πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα κάνει εκλογές στις 28 Φεβρουαρίου.

Τα προβλήματα του νόμου

Έτσι, με τρία πανεπιστήμια από την «ομάδα» των πρώτων δέκα ΑΕΙ που εφάρμοσαν τον νέο νόμο για την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησής τους να μην έχουν κατορθώσει ως σήμερα να αναδείξουν τον νέο τους πρύτανη, η εκλογική διαδικασία της Άνοιξης ακολουθείται από αμφιβολίες και προβληματισμούς. Η θητεία των νυν διοικήσεων των τριών αυτών πανεπιστημίων (Αιγαίου, Θεσσαλίας, Μακεδονίας) λήγει την ερχόμενη Τρίτη, 28 του μήνα, οπότε και οι εκλογές για τα εσωτερικά τους μέλη των Συμβουλίων τους, μετά από μήνες άκαρπων διαβουλεύσεων, θα ξαναγίνουν στις 3 Μαΐου.

Προκειμένου να μην δημιουργηθεί σ αυτά διοικητικό «κενό» οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας, μελετάει τώρα την σύνταξη τροπολογίας που θα δίνει στις διοικήσεις τους νέα παράταση για να ολοκληρώσουν τις εκλογικές διαδικασίες.

Τι προηγήθηκε; Στα πανεπιστήμια Αιγαίου, Θεσσαλίας, Μακεδονίας η εκλογή των εσωτερικών μελών τους που έγιναν προ τετραμήνου δεν οδήγησε στη σύνθεση Συμβουλίων Διοίκησης. Να υπενθυμίσουμε ότι με τον νέο νόμο-πλαίσιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, για τη συγκρότηση των Συμβουλίων των ΑΕΙ εκλέγονται έξι εσωτερικά μέλη από τους καθηγητές τους, τα οποία στη συνέχεια επιλέγουν πέντε εξωτερικά μέλη και όλοι μαζί διαλέγουν τον πρύτανη μεταξύ των έξι πρώτων εκλεγμένων εσωτερικών μελών τους.

Στα τρία παραπάνω πανεπιστήμια δημιουργήθηκαν δυο «σκληροπυρηνικές» αντίπαλες ομάδες των «3» ατόμων μεταξύ των εκλεγμένων εσωτερικών μελών τους, οι οποίες διαφώνησαν στην ακόλουθη επιλογή των 5 εξωτερικών μελών τους και την ανάδειξη πρύτανη. Κατ’ επέκταση, ως σήμερα δεν κατόρθωσαν να εκλέξουν νέα διοίκηση. Καμία μέθοδος διαχείρισης του προβλήματος δε, δεν προβλέπεται στον νέο νόμο.

Προκήρυξη εκλογών

Με τον φόβο να δημιουργηθεί το ίδιο πρόβλημα σε μεγάλα ΑΕΙ με συμπαγείς αντίπαλες υποψηφιότητες, οι δύο μήνες της άνοιξης, Απρίλιος και Μάιος, φαίνεται ότι θα είναι καθοριστικοί για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Οι εκλογές θα προκηρυχθούν στα 6 έξι πανεπιστήμια ως την ερχόμενη Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

– Στην Αθήνα το ενδιαφέρον στην εκλογική μάχη επικεντρώνεται στις μεγάλες σχολές οι οποίες και συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό της εκλογικής τους βάσης. Από την πολυπληθή Σχολή Επιστημών Υγείας φημολογείται ότι θα κατέβουν στις εκλογές ο νυν πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γερ. Σιάσος που εξελέγη προ διετίας με ψήφους 78% των μελών της και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και σύζυγος του νυν πρύτανη του Ιδρύματος Θάνου Δημόπουλου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου Δημοπούλου. Από τη Νομική Σχολή αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Σπ. Βλαχόπουλος και από τη Σχολή και Πολιτικών Επιστημών ο πρόεδρος του Οικονομικού Τμήματος Στέλιος Κώτσιος και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ίδιου τμήματος Δημ. Καινούργιος. Από τη Φιλοσοφική Σχολή ο κοσμήτοράς της Αχιλλέας Χαλδαιάκης και ο πρόεδρος του συλλόγου καθηγητών της Δημ. Δρόσος. Τέλος, από τη Σχολή Θετικών Επιστημών η πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας Ασημ. Αντωναράκου και ο καθηγητής Χημείας Νικ. Θωμαΐδης.

– Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι όλοι περιμένουν να δουν αν θα συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, όπως φημολογείται, ο πρύτανης του Ιδρύματος Ν. Παπαϊωάννου. Κι αυτό γιατί στην αντίθετη περίπτωση, θεωρείται δεδομένο ότι θα διεκδικήσει ξανά την πρυτανεία του Ιδρύματός του. Στις εκλογές για εσωτερικά μέλη στο Συμβούλιο Ιδρύματος θα κατέβουν οι δυο νυν αντιπρυτάνεις του, Χαρ. Φείδας και Στ. Στυλιανίδης (ο τρίτος αντιπρύτανης Δημ. Κωβαίος δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία λόγω ορίου ηλικίας), ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Νομικών Επιστημών Γρ. Ζαρωτιάδης, ο καθηγητής από την Πολυτεχνική του Σχολή Παναγιώτης Σεφερλής και άλλοι υποψήφιοι που δεν έχουν ως σήμερα εκδηλωθεί.

– Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ο νυν πρύτανης Ανδρ. Μπουντουβής δεν θα συμμετάσχει στην επόμενη εκλογική διαδικασία λόγω ορίου ηλικίας. Υποψήφιοι για το Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματος αναμένεται ότι θα είναι οι παλιοί «μονομάχοι» κοσμήτορες της Σχολής Ηλεκτρολόγων, Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Νεκτάριος Κοζύρης και της Σχολής Μεταλλειολόγων Δημ. Καλιαμπάκος. Στις εκλογές αναμένεται ότι θα κατέβουν μεταξύ άλλων και δυο νυν αντιπρυτάνεις του Ιδρύματος Ευαγγ. Σαπουντζάκης, Ι. Χατζηγεωργίου και Δρ. Γκιντίδης.

– Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ο νυν πρύτανής του Παν. Καλδής, που ηγήθηκε και της μετατροπής του σε ένα κοινό ίδρυμα από τη συνένωση των πρώην ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, θα συμμετάσχει εκ νέου στις εκλογές που ορίστηκε ήδη ότι θα γίνουν στις 10 Μαρτίου. Ακόμη θα συμμετάσχουν στις εκλογές η νυν αντιπρύτανής του Κλειώ Ζγουροπούλου, ο κοσμήτορας της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Αθ. Σπυριδάκος, από το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων ο Γ. Φακορέλλης, από το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών η καθηγήτρια Βασιλική Κεφαλά και από το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής η Γραμματή Πάντζιου.

-Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που προκήρυξε και πρώτο εκλογές για τις 28 του μήνα, εύκολη αναμένεται ότι θα είναι η επανεκλογή του νυν πρύτανη του Ιδρύματος από την Πολυτεχνική του Σχολή Θεοδ. Θεοδουλίδη, ενώ θα κατέβουν στις εκλογές για τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου ακόμη η Αικατερίνη Μέλφου από τις Γεωπονικές Επιστήμες, ο Γεώργιος Κοντέος των Οικονομικών Επιστημών, η Ζαχαρούλα Καλογηράτου των Θετικών Επιστημών, ο Γεώργιος Ιορδανίδης  των Κοινωνικών και η Σωτηρία Τριαντάρη των Οικονομικών Επιστημών, καθώς και ο Βασίλειος Μπούζας των Καλών Τεχνών.

Ποια πανεπιστήμια έχουν εκλογές για Συμβούλια Διοίκησης τον Απρίλιο – Μάιο

– Πανεπιστήμιο Αθηνών
– Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
– Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
– Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
– Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής
– Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας

Ποια ΑΕΙ έχουν εκλογές το 2024

– Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
– Πάντειο Πανεπιστήμιο
– Πανεπιστήμιο Πατρών
– Πανεπιστήμιο Κρήτης
– Ιόνιο Πανεπιστήμιο
– Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο