Η ακρίβεια έχει φτάσει στα όριά τους τούς καταναλωτές οι οποίοι σπεύδουν να αξιοποιήσουν το Market Pass αναζητώντας κάποια ελάφρυνση στους βεβαρυμένους  από την ακρίβεια οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς.

Έτσι, χθες, Τρίτη, (21-02-2023) πρώτη ημέρα της υποβολής αιτήσεων, ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 500.000 και ενώ η πλατφόρμα ήταν ανοιχτή μόνο για τα ΑΦΜ που έληγαν σε 1,2,3 και 4.

Σήμερα, δεύτερη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας, στο «χορό» της υποβολής αιτήσεων για το Market Pass μπορούν να μπουν όλοι οι δικαιούχοι, δίχως τον περιορισμό του λήγοντα στο ΑΦΜ τους.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι και την 15η Μαρτίου 2023.

Τι ύψους ενίσχυση είναι το  Market Pass

Η ενίσχυση που προσφέρει το Market Pass στους δικαιούχους είναι της τάξεως του 10% στο μηνιαίο ύψος των αγορών τους για αγορές που ξεκινούν από 22 ευρώ ανά μήνα για τα μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά δέκα ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Με ποιους τρόπους μπορείτε να λάβετε την ενίσχυσή σας

Οι διακαιούχοι έχουν δύο εναλλακτικούς τρόπους για το πώς θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass τους

– Ο πρώτος τρόπος αφορά την απευθείας καταβολή του ποσού που διακαιούνται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν. Σε αυτήν την περίπτωση θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.

– Ο άλλος τρόπος είναι να εκδώσουν άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποκεύσουν στη συσκευή του κινητού τους και θα επιδεινούν κατά τις αγορές τους. Σε αυτήν την περίπτωση θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί σε πέντε δόσεις (μία δόση για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 και τέσσερις μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο 2023).

Η διαδικασία για τις αιτήσεις

Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή. Ο πολίτης εισέρχεται στο Market Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και την υποενότητα «Επιδοτήσεις πολιτών».

Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ.

Όλα τα στοιχεία του πολίτη αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Τι να προσέξετε, τι να αποφύγετε

Οι δικαιούχοι πρέπει να αποφύγουν να κάνουν λάθη από βιασύνη. Έτσι, να μη βιαστούν να δηλώσουν ότι θα εισπράξουν την επιδότηση με τη μορφή άυλης ψηφιακής κάρτας, όσοι δεν ξέρουν ή δεν είναι βέβαιοι ότι διαθέτουν (οι ίδιοι κάποιος οικείος τους τουλάχιστον κατόπιν συνεννόησης) Smartphone που να υποστηρίζει την λειτουργία ανέπαφων πληρωμών NFC.

Αν το κινητό τους, δεν υποστηρίζει την τεχνολογία NFC πρέπει να προτιμήσουν κατάθεση σε ΙΒΑΝ για να μη χάσουν και αυτά που δικαιούνται.

Έτσι, οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass: