Δύο νέοι σεισμοί κλόνισαν χθες, Δευτέρα 920-02-2023,) την πρόσφατα χτυπημένη από τον εγκέλαδο, Τουρκία.

Ο πρώτο σεισμός ήταν εντάσεως  6,4 ρίχτερ και ο δεύτεος 5,8 βαθμών της ίδιας κλίμακας και οι δύο σε περιοχές της επαρχίας Χατάι.

Κατά το νέο σεισμό σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, μακραίνοντας τον ήδη μακρύ κατάλογο των νεκρών από το σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, ενώ υπήρξαν και περί τους διακόσιους τραυματισμούς, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών,  Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Σύμφωνα με τον ίδιο σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν σε τρεις τοποθεσίες της Τουρκίας.

Το επίκεντρο του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ ήταν στη Χατάι, με τις Αρχές να φοβούνται ακόμα και για μικρό τσουνάμι στις ακτές. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν ήταν μόλις στα δύο χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Ο σεισμός έπληξε ιδιαίτερα την πόλη Ντεφνέ, ενώ ήταν ιδιαίτερα αισθητός στην Αντιόχεια (Αντάκεια) και στα Άδανα, 200 χιλιόμετρα βόρεια.

Ο δεύτερος σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή αρκετά λεπτά αργότερα, όπως ανέφερε η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας. Είχε επίκεντρο την περιοχή Σαμαντάγκ στο Χατάι.

Στις 20:04 (τοπική ώρα, 19:04 ώρα Ελλάδος) σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών συγκλόνισε την περιοχή και έγινε αισθητή σε γειτονικές χώρες. Ακολούθησε λίγο αργότερα σεισμός 5,8 βαθμών, ενώ η μετασεισμική ακολουθία παραμένει έντονη.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε νωρίτερα καταρρεύσεις ετοιμόρροπων κτηρίων και δραματικές εκκλήσεις κατοίκων για βοήθεια.

Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί περισσότεροι από 46.000 θάνατοι σε Τουρκία και Συρία, απολογισμός που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί.