Στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφθασε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι,  λίγες ώρες αφότου δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Η Μελόνι τόνισε ότι είνα«τιμή» της να επισκέπτεται τη χώρα, στην οποία έφθασε με τρένο από την Πολωνία. Ουκρανοί αξιωματούχοι την υποδέχτηκαν με ένα μπουκέτο λουλούδια.

Η Ιταλίδα ηγέτης έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί τις περιοχές Bucha και Irpin, που έχουν χτυπηθεί από τον πόλεμο, στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου, πριν από τις συνομιλίες της με τον Ζελένσκι.

«Είμαι εδώ για να καταλάβω τις ανάγκες ενός λαού που αγωνίζεται για την ελευθερία του. Είναι πάντα διαφορετικό να βλέπεις τα πράγματα με τα μάτια σου και νομίζω ότι βοηθάει τους Ιταλούς να καταλάβουν», είπε η Μελόνι σε δήλωση στην ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.

Το ταξίδι της έρχεται μια μέρα μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η Μελόνι, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Οκτώβριο, είχε επανειλημμένα πει ότι ήθελε να πάει στο Κίεβο ενόψει της επετείου της 24ης Φεβρουαρίου, κατά την οποία συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η δεξιά κυβέρνησή της συνεχίζει να υποστηρίζει την Ουκρανία, ακόμη κι αν οι μικρότεροι εταίροι στον συνασπισμό, ιδιαίτερα ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις.

Σταματώντας στη Βαρσοβία τη Δευτέρα για να συναντήσει τον Πολωνό ομόλογό της Ματέους Μοραβιέτσκι, η Μελόνι τόνισε ότι η Ιταλία, όπως και η Πολωνία, θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα.

Η Ιταλία και η Γαλλία ολοκλήρωσαν πρόσφατα τις συνομιλίες για την παράδοση ενός προηγμένου συστήματος αεράμυνας στο Κίεβο την άνοιξη, αλλά η ιταλική βοήθεια είναι απίθανο να επεκταθεί στην προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών.

«Πιστεύω ότι είναι πρακτικά αδύνατο να στείλουμε ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι στην εφημερίδα La Stampa της Τρίτης.

Πηγή: Ρόιτερς