«Η ισχυρή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας» υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές «υπογράμμισαν την ισχυρή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την περιφερειακή ηγεσία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς υποστήριξής της στην Ουκρανία και του ρόλου της ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου. Συζήτησαν για τον τραγικό σεισμό στην Τουρκία και την δέσμευση για την υποστήριξη των πληγέντων. Οι δυο πλευρές συζήτησαν τη δέσμευσή τους ως ισχυρών νατοϊκών συμμάχων στη δημοκρατία, στην ειρήνη και στην ευημερία».

Στη συνάντηση έγινε μία συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και επιβεβαιώθηκε, για άλλη μια φορά το τελευταίο διάστημα, το εξαιρετικό επίπεδό τους ενόψει και της έναρξης του Δ’ γύρου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, αύριο Τρίτη, και συμφωνήθηκε η περαιτέρω εμβάθυνσή τους.

Ο πρωθυπουργός και ο κ. Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε στον πρωθυπουργό την εκτίμησή του για τη στήριξη χωρίς αστερίσκους που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Συζητήθηκαν ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία. Ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την άμεση βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Μπλίνκεν συμφώνησαν στη σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σταθερή θέση της Ελλάδας και γνώμονας της πολιτικής της ήταν και παραμένει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας με βάση το διεθνές δίκαιο.

Το δείπνο

Στο δείπνο εργασίας παρακάθισαν, από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης ‘Αννα-Μαρία Μπούρα και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απουσίαζε λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας και κρυολογήματος, για προληπτικούς λόγους,  ωστόσο τα τεστ στα οποία έχει υποβληθεί για κορονοϊό είναι αρνητικά και αύριο θα πραγματοποιηθεί κανονικά  η συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν.

Το πρόγραμμα Μπλίνκεν σήμερα

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί σήμερα το πρωί (8:45) με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Όπως έχει ανακοινωθεί οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα κηρύξουν την έναρξη του δ’ γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Κατόπιν, θα πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πολιτικών και στις 10:30 αναμένεται να γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς, καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Ο γ’ γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ είχε πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021.

Στις 11:30 ο κ. Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και ξενάγηση στην Αρχαία Αγορά, ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με μέλη της ομάδας έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν από τις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας.

Ακολούθως, θα εγκαινιάσει την επέκταση του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, παρουσία του κ. Δένδια και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.