Καμπανάκι στην Κίνα «χτύπησε» ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ χθες, Δευτέρα, (20-02-2023), λίγα 24ωρα προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος αφότου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Ο Ζοζέλ Μπορέλ διαμήνυσε στην Κίνα  ότι  στην περίπτωση που η στείλει όπλα  ή πυρομαχικά στη Ρωσία, η περαιτέρω αποστολή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, θα έχει ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Προχθές Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του από το Μόναχο επέρριψε στην Κίνα την πρόθεση να «εξετάζει» το ενδεχόμενο να προμηθεύσει «θανατηφόρα βοήθεια» στη Ρωσία και ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την πιθανότητα το Πεκίνο να προχωρήσει πράγματι σε παραδόσεις όπλων.

Εάν κάτι τέτοιο συμβεί,  το Πεκίνο θα έχει ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει η ΕΕ στη σχέση της με την Κίνα, διεμήνυσε ο κ. Μπορέλ πριν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, χθες στις Βρυξέλλες. Προσέθεσε δε πως συζήτησε σχετικά με τον κ. Μπλίνκεν και με τον κορυφαίο κινέζο διπλωμάτη Ουάνγκ Γι.

Ζ. Μπορέλ: «Θα παραμείνουμε άγρυπνοι»

Συγκεκριμένα εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του στον κ. Ουάνγκ και του ζήτησε ρητώς το Πεκίνο να μην δώσει όπλα τη Ρωσία. «Μου είπε πως δεν πρόκειται να το κάνουν», πρόσθεσε, αλλά «θα παραμείνουμε άγρυπνοι».

Κίνα: «Η Ουσάσιγκτον διαδίδει ψευδείς πληροφορίες»

Από την πλευρά της Κίνας, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε, χθες, τη σεναριολογία περί προμήθειας όπλων από το Πεκίνο στη Μόσχα, τονίζοντας «δεν δεχόμαστε οι ΗΠΑ να επικρίνουν τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία, κι ακόμη περισσότερα να ασκούν πιέσεις και καταναγκασμούς», και κατηγόρησε ευθέως την Ουάσιγκτον πως «διαδίδει ψευδείς πληροφορίες».

Η ΕΕ και ο Ουκρανικός στρατός

Στις Βρυξέλλες, ευρωπαίοι υπουργοί τόνιζαν πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τον ανεφοδιασμό του ουκρανικού στρατού.

Ο Εσθονός ΥΠΕΞ Ούρμας Ρεϊνσάλου προειδοποίησε πως η Ουκρανία «ξεμένει από οβίδες», προσθέτοντας πως το Ταλίν τάσσεται υπέρ του να σταλούν 1 εκατομμύριο οβίδες 155 χιλιοστών, αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα αγοράσουν από κοινού τα κράτη μέλη.

Είναι «απολύτως απαράδεκτο», πρόσθεσε ο κ. Ρεϊνσάλου, η Ρωσία να χρησιμοποιεί καθημερινά στην Ουκρανία όσες οβίδες παράγονται στην ΕΕ κάθε μήνα.