Η κινεζική κυβέρνηση διέψευσε σήμερα (20-02-2023) ότι θέλει να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία για να υποστηρίξει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία,  όπως υποστήριξε χθες από τη Σύσκεψη του Μονάχουν  ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Δεν δεχόμαστε να επικρίνουν οι ΗΠΑ τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία και ακόμη λιγότερο να ασκούν πιέσεις και καταναγκασμούς», δήλωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι «διαδίδει ψευδείς πληροφορίες».

Χθες, Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε  πως η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει όπλα στη Ρωσία, αφού συναντήθηκε με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια.

Οι δηλώσεις των Μπλίνκεν και Καμάλα Χάρις

«Μιλήσαμε για τον πόλεμο που διεξάγεται από τη Ρωσία και για τις ανησυχίες που έχουμε όσον αφορά το γεγονός ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει θανατηφόρα υποστήριξη στη Ρωσία», δήλωσε ο Μπλίνκεν μιλώντας στο CBS.

Ερωτηθείς τι θα σήμαινε αυτό συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε: «Κυρίως όπλα».

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η οποία ήταν παρούσα το Σάββατο στο Μόναχο, είχε επίσης αμφισβητήσει την ουδέτερότητα της Κίνας.

Οι ΗΠΑ «ανησυχούν για το γεγονός ότι το Πεκίνο από την αρχή του πολέμου έχει εμβαθύνει τις σχέσεις του με τη Μόσχα», υπογράμμισε η Χάρις.

«Κάθε διάβημα της Κίνας με στόχο να παράσχει θανατηφόρα υποστήριξη στη Ρωσία το μόνο που θα επιτύγχανε θα ήταν να ανταμείψει την επίθεση, να συνεχιστούν οι φόνοι και να υπονομευθεί περαιτέρω μια τάξη βασισμένη στους κανόνες», προειδοποίησε η αντιπρόεδρος.

«Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σκεφτούν σοβαρά τις δικές τους ενέργειες και να κάνουν περισσότερα για να ηρεμήσουν την κατάσταση, να προωθήσουν την ειρήνη και τον διάλογο, να πάψουν να επιρρίπτουν το λάθος στους άλλους και να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες», αντέδρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η θέση της Κίνας στο θέμα της Ουκρανίας μπορεί να συνοψιστεί σε μία φράση, η οποία είναι να ενθαρρύνει την ειρήνη και να προωθεί το διάλογο», επέμεινε ο εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ