Είναι βασικός κανόνας στην πολιτική – και τον έχουν ακολουθήσει αρκετοί ηγέτες στη διεθνή σκηνή – ότι τα σκληρά νομοσχέδια, εκείνα δηλαδή που μπορούν να προκαλέσουν ρήξεις και να ανοίξουν έναν κύκλο δυναμικό αντιδράσεων, τα προωθείς στην πρώτη φάση μετά την εκλογική νίκη. Οταν ακόμη το πολιτικό εκκρεμές βρίσκεται ψηλά στη δική σου πλευρά.

Με αυτό το σκεπτικό, μαθαίνω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο προσχεδιάζει τα πρώτα βήματα μιας νέας κυβερνητικής θητείας, αλλά έχει δώσει και σαφείς εντολές στους πιο στενούς συνεργάτες του να ετοιμάσουν εγκαίρως τα σχετικά νομοσχέδια.

Οι πηγές μου λένε ότι το νέο κυβερνητικό πακέτο περιλαμβάνει δέκα νομοσχέδια που μπορούν να αλλάξουν πολλά τόσο στο θεσμικό πεδίο όσο στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Για τη νέα ατζέντα που θα «τρέξει» με τη συγκρότηση της νέας Βουλής και έως το τέλος του χρόνου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μυστικές – για ευνόητους λόγους – συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά μπορώ να σας αποκαλύψω ότι σε αυτό το νέο καλάθι των πρώτων νομοθετημάτων έχει ενταχθεί και η αλλαγή του εκλογικού νόμου για την Ευρωβουλή, η οποία θα βάζει τέλος στη σταυροδοσία των ευρωβουλευτών.

***

Το σχέδιο που είναι έτοιμο προβλέπει την επαναφορά της λίστας, αλλά όχι για το σύνολο της επικράτειας όπως εφαρμοζόταν στο παρελθόν. Αυτή τη φορά η λίστα των υποψήφιων ευρωβουλευτών θα συνδυαστεί με κατάτμηση της χώρας σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες. Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και σχέδιο για εκτεταμένη σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα – εν ολίγοις, σχεδιάζεται μια νέα εποχή για τις ΣΔΙΤ. Σημειώνω ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση και για τη νομιμοποίηση της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, η οποία βέβαια περνά μέσα από μια συνταγματική αναθεώρηση. Το μήνυμα είναι ότι από το 2024, που θα μπορεί η Βουλή να ξεκινήσει μια αναθεωρητική διαδικασία, η τροποποίηση του επίμαχου άρθρου 16 αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας. Αυτό εκτιμάται πως θα είναι και το σημείο αιχμής στη Βουλή και στον δρόμο…

 

Ο προστάτες του Γρ. Δημητριάδη

Στρατός «φρουρών» από την ΕΛ.ΑΣ., διμοιρία ΜΑΤ, ως επιπρόσθετη ομάδα προστασίας και τέσσερις ανώτεροι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, όλοι σε ειδική αποστολή! Αυτή η πρωτοφανής κινητοποίηση ενστόλων, τους οποίους πληρώνουν οι έλληνες φορολογούμενοι για να περιορίζουν την εγκληματικότητα, έγινε – όπως μαθαίνω – για τον Γρηγόρη Δημητριάδη, πριν και μετά την πρόσφατη εμφάνισή του σε αγώνα μπάσκετ του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ. Η παρουσία του πρωθυπουργικού ανιψιού, που εμφανίζεται ως πρωταγωνιστής στο σκάνδαλο των υποκλοπών, με «στόχους» επιχειρηματίες και από τον αθλητικό χώρο, προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες παρευρισκομένων.

Ομως η επιδεικτική παρουσία του κ. Δημητριάδη, συνοδεία πολλών αστυνομικών, στο ΣΕΦ είχε και εντυπωσιακή συνέχεια. Μαθαίνω ότι μετά το γεγονός, στη ΓΑΔΑ προσκλήθηκαν για «φιλική συζήτηση» κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους του ΣΕΦ! Οι οποίοι δέχθηκαν νουθεσίες, έμμεσες απειλές και «υποδείξεις» – που παραπέμπουν σε άλλες εποχές – αξιωματικών από τις υπηρεσίες της Αθλητικής Βίας, της Δίωξης Εκβιαστών, της διοίκησης της Ασφάλειας Αττικής κ.λπ., κ.λπ. Με κύρια προτροπή να μην… επαναληφθεί το συμβάν σε βάρος του πρώην εκλεκτού του Μαξίμου, στον οποίο φαίνεται να προσφέρεται διαρκής κάλυψη. Προκαλώντας ερωτηματικά για το νόημα και τους στόχους αυτής της παρασκηνιακής τακτικής – των «επιθετικών συμβουλών». Κι αυτό γιατί αν υπήρχε κάτι επιβαρυντικό σε βάρος τους, η κανονική διαδικασία θα ήταν να προχωρήσουν  οι αστυνομικοί στις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες. Και όχι να αρχίσουν οι παραινέσεις, οι προτροπές και οι προειδοποιήσεις… εκφοβιστικού χαρακτήρα. Είναι αυτή η δουλειά της ΕΛ.ΑΣ., αλήθεια;

Μια ακόμα καλή συνωμοσία…

Ποιο είναι το ντοκιμαντέρ που είδε πρόσφατα ο Αλ. Τσίπρας και το συνδυάζει με το σκάνδαλο των υποκλοπών; Στο Netflix μπορεί να δει κανείς το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το μεγάλο χακάρισμα». Γιατί το συστήνει αυτό το Αλ. Τσίπρας; Για να καταλάβουμε τι μπορεί να γίνει. Πού; Και στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει ότι συλλέγουν προσωπικά δεδομένα παρανόμως, μαθαίνουν τις ευαισθησίες, τις αδυναμίες, τις επιλογές του καθενός και στέλνουν στοχευμένα μηνύματα για να επηρεάσουν την κρίση των πολιτών – πολλή συνωμοσιολογία κυριαρχεί. Μάλιστα, επικαλείται και την εφημερίδα «Guardian» λέγοντας σε συνομιλητές του ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 2019 μια τέτοια εταιρεία. Πάντως τον βλέπω πολύ κοντά στο να επικαλείται και θεωρίες περί Νεφελίμ και Ελοχίμ του Δημοσθένη Λιακόπουλου!

Ανοίγουν γραφεία, ζητούν υποψηφίους

Το ΠαΣοΚ, όπως είναι γνωστό, δίνει μεγάλη σημασία στην κάλυψη της εκλογικής «μαύρης τρύπας» της Αττικής. Ενώ στην περιφέρεια τα ποσοστά του κινούνται στη ζώνη του επιθυμητού «ισχυρού διψήφιου ποσοστού», στο Λεκανοπέδιο εξακολουθούν να κινούνται κάτω από τα επιθυμητά επίπεδα. Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ότι το κλειδί για την επίτευξη του στόχου είναι να μη δοθεί η μάχη μόνο από τους υποψήφιους βουλευτές αλλά και από μια συντεταγμένη οργάνωση που θα κινηθεί πόρτα-πόρτα. Στο πλαίσιο αυτό, δύο μέρες μετά την εκκίνηση της «μάχης του Λεκανοπεδίου», με την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στο Μενίδι, ο γραμματέας του κόμματος εγκαινίασε τα νέα γραφεία του κόμματος στη Νίκαια. Γενικά στο ΠαΣοΚ ανοίγουν γραφεία. Οπως μαθαίνω, μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει 35-40 νέα γραφεία οργανώσεων του κόμματος σε όλη την Ελλάδα. Εύχομαι μετά τα νέα γραφεία να βρουν και υποψηφίους.

Προεκλογικό τσουνάμι νομοσχεδίων

Τέτοια συγκέντρωση νομοσχεδίων μέσα σε τέσσερις εβδομάδες δεν έχω ξαναδεί. Φαίνεται πως η κυβέρνηση βιάζεται να περάσει σωρεία νομοθετημάτων από τη Βουλή (δεν πρόκειται άλλωστε να τα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ) έως τις 17 Μαρτίου, εάν στο μεταξύ δεν την προλάβει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών. Εχει λοιπόν προγραμματίσει συνολικά 14 νομοσχέδια πριν από τις εκλογές, ανάμεσα στα οποία ρυθμίσεις για την εξαγορά κατεχόμενων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, για το (νέο) «πόθεν έσχες» και από την επιτάχυνση της Διοικητικής Δικαιοσύνης με χρήση τηλεματικής έως το «Ζούμε αρμονικά μαζί – Σπάστε τη σιωπή. Καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού». Επίσης, ανάμεσα στα άλλα νομοθετήματα έχουν προγραμματιστεί να ψηφιστούν νομοσχέδια που αφορούν την Αρχή Υδάτων και Απορριμμάτων, τις οδικές και εμπορευματικές μεταφορές, το πλαίσιο διακυβέρνησης της οπτικοακουστικής πολιτικής αλλά και το σημαντικό νομοσχέδιο (που θα σώσει ζωές) «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” – ΕΛΠΙΔΑ – Μεταμοσχεύσεις».

***

Η Ηλεία, όπου πολιτευόταν ο Κώστας Τζαβάρας, γίνεται τώρα μια ενδιαφέρουσα εκλογική περιφέρεια. Θα δοκιμάσει την τύχη του εκεί και ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος (που επανήλθε στη ΝΔ), αλλά πιθανότατα και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (φωτογραφία). Αφού δεν κόλλησε η υποψηφιότητα του πρώην επιτρόπου στο Επικρατείας ή στην Α’ Αθήνας, φαίνεται να προσανατολίζεται (με την προϋπόθεση να του το ζητήσουν, όπως λέει) στην Ηλεία, αφού (λέει πάλι) είναι ο πραγματικός τόπος καταγωγής του και όχι η Αρκαδία (όπου έχει σπίτι). Ωστόσο, μαθαίνω πως για το πολιτικό μέλλον του κ. Αβραμόπουλου δεν έχει ακόμα ληφθεί απόφαση και όλοι περιμένουν τι θα πει ο Πρωθυπουργός. Εν αναμονή πρωθυπουργικών αποφάσεων, λοιπόν, δύο ακόμα βουλευτές της ΝΔ ίσως να μη θέσουν υποψηφιότητα εάν τελικά το κόμμα τους «κατεβάσει» υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο ένας ως υποψήφιος περιφερειάρχης και ο άλλος ως υποψήφιος δήμαρχος σε μεγάλο δήμο της Αττικής.