Την απόφαση να περάσει τα χρόνια της συνταξιοδότησής του στην Ελλάδα, πήρε ένα ζευγάρι από το Μαϊάμι. Ο Ken Cook και ο Nick Hados ερωτεύτηκαν την Αθήνα από το 2016, χρονιά κατά την οποία την επισκέφθηκαν. Τόσο πολύ που την επέλεξαν για μόνιμη κατοικία. 

Μια πόλη γεμάτη ιστορία, σε μια χώρα που έχει ιδιαίτερη σχέση με τον Nick Hados, αφού η καταγωγή του είναι από την Ελλάδα. Επίσης, λάτρεις των ταξιδιών, η Αθήνα θα τους εξυπηρετούσε ως αφετηρία για ταξίδια σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στο Λονδίνο και τη Ρώμη. Ακόμα, επιθυμία του ζευγαριού ήταν να συνταξιοδοτηθεί σε μια χώρα με λιγότερους φόρους και χαμηλό κόστος διαβίωσης σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.

Αυτό που τους έλειπε ήταν το κατάλληλο διαμέρισμα και η απόκτηση βίζας. 

Πιο συγκεκριμένα, ως Αμερικανοί πολίτες, δεν θα μπορούσαν να μετακομίσουν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία περιορίζει τις τουριστικές βίζες σε διάρκεια 90 ημερών. Όμως, αν ξόδευαν 250.000 ευρώ, ή περίπου 267.000 δολάρια, για την αγορά ενός ακινήτου στην Ελλάδα, θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την λεγόμενη Golden Visa. 

Η περιοχή που τους κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν το Παγκράτι, μια μοντέρνα γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας που προτιμάται από καλλιτέχνες και είναι γεμάτη εστιατόρια, καφέ και πάρκα. Η λοφώδης γειτονιά πρόσφερε επίσης δρόμους με φανταστική θέα στην πόλη και ο  Nick Hados επιθυμούσε ένα διαμέρισμα με θέα στην Ακρόπολη και τον Παρθενώνα.

«Είναι σαν να έχεις θέα τον Πύργο του Άιφελ», είπε. «Είναι η Ελλάδα».

Τι είναι όμως μια θέα χωρίς χώρο για να την απολαύσεις; Έτσι πρόσθεσαν το μπαλκόνι στη λίστα με τα απαραίτητα. Όποιο διαμέρισμα κι αν επέλεγαν έπρεπε να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από τα ιστορικά μνημεία της πόλης. Και έπρεπε να κοστίζει όχι λιγότερο από 250.000 ευρώ για να μπορέσουν να αποκτήσουν την Golden Visa. 

Στην Αθήνα, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι κτηματομεσίτες δεν έχουν αποκλειστικές αγγελίες. Έτσι το ζευγάρι δεν συνεργάστηκε με κάποιον μεσίτη. Αντίθετα, εξερεύνησε την αγορά μόνο του μέσω των ιστοσελίδων εξεύρεσης ακινήτων.

Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2022, πούλησαν ένα ακίνητο στο Μαϊάμι, εξασφαλίζοντας τα χρήματα για την αγορά ενός διαμερίσματος. Με τα χρήματα και τις επιλογές τους περιορισμένες, αφού είχαν ξεσκαρτάρει τα ακίνητα και είχαν δημιουργήσει ένα short list, ο Nick Hados πέταξε στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο αναζητώντας το ιδανικό σπίτι.

Ενώ στην λίστα τους υπήρχαν διαμερίσματα με ευρύχωρα σαλόνια, με μεγάλες βεράντες και πολλά τετραγωνικά που να δικαιολογούν και την τιμή τους, αυτό τελικά που μέτρησε για την επιλογή τους ήταν η θέα.

Η επιλογή τους: Ένα διαμέρισμα στο παγκράτι, που μπορεί να ήταν σκοτεινό, μπορεί να ήταν πιο μικρό από αλλά και να ήθελε σοβαρή ανακαίνιση, αλλά «έβλεπε» ακρόπολη.  Η προσφορά των 280.000 ευρώ του ζευγαριού έγινε δεκτή και έκλεισαν το διαμέρισμα τον Ιούλιο του 2022, ξεκινώντας τις ανακαινίσεις έναν μήνα αργότερα. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν τον Μάιο, στην ώρα που θα γιορτάσουν τα 60ά γενέθλια του Hados τον Ιούλιο με ένα πάρτι στη βεράντα, όπου οι φίλοι και η οικογένειά τους θα μπορούν να απολαύσουν μια θέα που κόβει την ανάσα.

Maria Mavropoulou for The New York Times

Maria Mavropoulou for The New York Times

Πηγή: New York Times