Με τη συμμετοχή στελεχών και φίλων ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της πολιτικής κίνησης «Ανανεωτική Αριστερά» με μαζική συμμετοχή μελών και φίλων. Η Συνδιάσκεψη ανέδειξε ομόφωνα τη νέα 51μελή Συντονιστική Επιτροπή με γραμματέα της Πολιτικής Κίνησης τον Θόδωρο Μαργαρίτη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής και ενέκρινε το πολιτικό κείμενο για μια σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία.

Έκκληση για μια σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία

Στο κείμενο αναφέρεται ότι «ένας ανερχόμενος δεξιός λαϊκισμός ισοπεδώνει κάθε κριτική που προέρχεται από την προοδευτική παράταξη. Η πολιτική πλέον εμφανίζεται να μην έχει ταξικό και κοινωνικό χαρακτήρα, αφού η μόνη διαφορά που καλείται να επιλύσει δεν είναι οι ανισότητες μεταξύ μεγάλου πλούτου και της υπόλοιπης κοινωνίας, αλλά μόνο αυτή μεταξύ «φίλων και αντιπάλων» της Δημοκρατίας, μεταξύ «ανοικτών και κλειστών» κοινωνιών. Έτσι, οποιαδήποτε λαϊκή ανησυχία κατηγοριοποιείται ως λαϊκισμός. Αυτό ακριβώς όμως το σκεπτικό δυναμώνει τους πραγματικούς εχθρούς της Δημοκρατίας».

Επισημαίνεται, επίσης η προσπάθεια «απαξίωσης της σοσιαλδημοκρατίας από τους αντιπάλους της, όταν δεν συναινεί στον ιδεολογικό και πολιτικό της ευνουχισμό. Η φιλολογία για την μοναδική αλήθεια του «Κέντρου» υποκρύπτει μια και μόνο σκοπιμότητα: την προσπάθεια για εξαΰλωση των ιδεών του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και την κατάργηση της διάκρισης Αριστεράς-Δεξιάς».

Στο πολιτικό κείμενο ασκείται κριτική σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

«Η ΝΔ, είναι βαθύτατα ταξικά μεροληπτική. Η πολιτική της θητεύει στη ρεηγκανική και θατσερική λογική της συγκέντρωσης του πλούτου στα πάνω στρώματα και στη δήθεν μετέπειτα διάχυσή του προς τα κάτω. Ταυτόχρονα, η θεωρία ότι οι υποκλοπές δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες, αποσκοπεί στην απόκρυψη της αυταρχικής κατεύθυνσης που έχει πάρει η χώρα. Οι αλλεπάλληλες παραβιάσεις των ατομικών δικαιωμάτων με τις υποκλοπές, παράλληλα με την επίθεση στις Ανεξάρτητες Αρχές, τραυματίζουν την Συνταγματική νομιμότητα»

« Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να διατυπώσει έστω και μια υποτυπώδη αυτοκριτική για τα μέσα που χειρίστηκε ώστε να ανέλθει στην εξουσία, καθώς και για την συμμαχία του με τους ΑΝΕΛ. Διακατέχεται από πνεύμα ρεβανσισμού και λογικές νεοαυριανισμού. Στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει ένα συνεκτικό σχέδιο για την προοδευτική ανασυγκρότηση της κοινωνίας. Απουσιάζει μια οραματική πρόταση για το πώς φαντάζεται το μέλλον της χώρας»

Ως συμπέρασμα η Ανανεωτική Αριστερά «απευθύνει έκκληση σε όσους ανησυχούν, να συστρατευτούν μαζί της για μια ανανεωμένη σοσιαλδημοκρατία και Δημοκρατική Αριστερά. Στη κατεύθυνση αυτή ο κοινός μας χώρος στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ οφείλει να βγει πιο ισχυρός και να ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων, ώστε να υπάρξει προοδευτική απάντηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο.

 

Στην συνδιάσκεψη, ανάμεσα σε άλλους, συμμετείχαν πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης, ο υποψήφιος βουλευτής στο Βόρειο Τομέα της Β Αθηνών, Ανδρέας Παπαδόπουλο, ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ο καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης, τα στελέχη των Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία Μιχάλης Χάλαρης, Θεόδωρος Τσέκος, Θόδωρος Καρούνος και ο  Μιχάλης Ζουμπουλάκης μέλος Ε.Γ ΠΟΣΔΕΠ.