Δεν έχει τέλος το ανθρώπινο δράμα στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς των 7,8 και 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και ανυπολόγιστη καταστροφή.

Ο τραγικός απολογισμός ανεβαίνει διαρκώς ενώ σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι νεκροί στην Τουρκία έφτασαν τους 40.869. περισσότεροι από 21.000 οι τραυματίες, ενώ στη Συρία ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 5.800.

Την ίδια στιγμή:

– Περισσότερα από 830.000 κτίρια έχουν ελεγχθεί

– Περισσότερα από 105.000 έχουν καταρρεύσει ή θέλουν άμεσο γκρέμισμα

– 38 δισ. δολάρια θα κοστίσει η ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών

Παρά το πέρας 14 ημερών από τους φονικούς σεισμούς, 163 έρευνες είναι σε εξέλιξη, με 40 συνεργεία να βρίσκονται στην Τουρκία.

Επιπλέον:

– 1.713 παιδιά έχουν βγει από τα συντρίμμια

– 1.141 έχουν επιστρέψει στις οικογένειες τους

– 490 νοσηλεύονται

– 244 δεν έχουν ταυτοποιηθεί

Τραγωδία δίχως τέλος

Στους δρόμους της μικρής πόλης Παζαρτσίκ, στην ισοπεδωμένη επαρχία του Καχραμανμαράς, δίπλα από σωρούς χαλασμάτων, έχει στηθεί ένας προσωρινός καταυλισμός για τους σεισμοπαθείς.

Σπίτια και πολυκατοικίες έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές από τους φονικούς σεισμούς. Εκατοντάδες είναι οι πολίτες που έμειναν άστεγοι, η διαβίσωη ωστόσο στους πρόχειρους καταυλισμούς που έχουν στηθεί, ειδικά τις νυχτερινές ώρες, είναι δύσκολη λόγω και των χαμηλών θερμοκρασιών.

Ένα πρόχειρο ιατρείο προμηθεύει τους ταλαιπωρημένους πολίτες με φάρμακα και  βρεφικό γάλα. Οι ελλείψεις όμως σε είδη προσωπικής υγιεινής και φάρμακα είναι πάρα πολλές.

Τρέμουν τις επιδημίες

Η νέα απειλή για την Τουρκία είναι οι ασθένειες. Οι σεισμόπληκτες περιοχές βρίσκονται χωρίς νερό και με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής για 13η ημέρα.

«Οι συνθήκες υγιεινής είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, χρειαζόμαστε κυρίως σαπούνια».

Μέσα σε έναν μισογκρεμισμένο φούρνο, οι Τούρκοι προσπαθούν να επαναφέρουν την αγορά σε μια υποτυπώδη κανονικότητα.

Την ίδια στιγμή, οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα χαλάσματα έχουν σταματήσει σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Τουρκίας. Συνεργεία μεταφέρουν τα χαλάσματα έξω από τις πόλεις που έχουν χτυπηθεί από τους σεισμούς.

Άνοιξε η γη στα δύο

Το MEGA με τους απεσταλμένους του, βρέθηκε στο σημείο όπου ξεκίνησαν όλα. Το τρομακτικό ρήγμα που έδωσε τους σεισμούς βρίσκεται 15 χλμ. μακριά από την Αντιόχεια.

Όσοι επέζησαν από τους δύο φονικούς σεισμούς προσπαθούν να βρουν τη δύναμη να συνεχίσουν τη ζωή τους. Κάποιοι από αυτούς εγκαταλείπουν για πάντα τα γκρεμισμένα σπίτια τους, παίρνοντας μαζί τους ό,τι έχει μείνει όρθιο.