Στην Τουρκία βρίσκεται από αργά το μεσημέρι ο Άντονι Μπλίνκεν

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσγειώθηκε στην βάση του Ιντσιρλίκ και έγινε δεκτός από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Άντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσγλου λίγο μετά τη συνάντησή τους επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας με προορισμό τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Τουρκίας.

Ο Μπλίνκεν θα έχει περαιτέρω διμερείς συνομιλίες στην Άγκυρα τη Δευτέρα.

Αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν τον σχεδιασμό.

Η ατζέντα

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στην Τουρκία προκειμένου να συζητήσει τρόπους βοήθειας για τις περιοχές που έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές αλλά και τους κατοίκους τους που έρχονται κάθε ημέρα όλο και πιο κοντά στην βαθιά ανθρωπιστική κρίση.

Πολιτικοί αναλυτές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, ωστόσο, υπογραμμίζουν πως ο Άντονι Μπλίνκεν δεν θα συζητήσει σε ανώτατο επίπεδο με τους Τούρκους μόνο τα της καταστροφής.

Επίσης, στην κορυφή της ατζέντας θα είναι και το θέμα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τις οποίες η Τουρκία αρνείται μέχρι στιγμής να επικυρώσει, λέγοντας ότι η Στοκχόλμη ειδικότερα φιλοξενεί αυτό που αποκαλεί μέλη τρομοκρατικών ομάδων. Η Άγκυρα δήλωσε πρόσφατα ότι θα εγκρίνει μόνο τη Φινλανδία.

Πρώτη επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία

Η πρώτη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία ως υπουργός Εξωτερικών ήταν στα σκαριά εδώ και αρκετό καιρό, αλλά έρχεται δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ορισμένους από τους προκατόχους του, όπως η Χίλαρι Κλίντον και ο Ρεξ Τίλερσον, οι οποίοι πραγματοποίησαν την επίσκεψη εντός των πρώτων τριών μηνών της θητείας τους.

Η καθυστέρηση, λένε οι αναλυτές, δείχνει την τεταμένη φύση της σχέσης, η οποία έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα από το 2019 όταν η Άγκυρα απέκτησε ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επαίνεσαν την Τουρκία για ορισμένες από τις ενέργειές της κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξακολουθούν να ανησυχούν για τη στενή σχέση της με τη Μόσχα, λένε οι ειδικοί.