«Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά τον σεισμό και τη βοήθεια που παρείχαμε στην Τουρκία, δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτό και να το αξιοποιήσουμε» δηλώνει σε συνέντεξη του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. 

Αναφέρόμενος στις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός, προσθέτει πως «μετά από μια τέτοια γιγάντια καταστροφή καμία βοήθεια, όσο μεγάλη και να είναι, δεν μπορεί να σβήσει τον πόνο ούτε να καλύψει τις απεριόριστες ανάγκες», ενώ τονίζει πως η βοήθεια που έσειλε η Ελλάδα δεν ήταν απλά συμβολική αλλά ουσιαστική, και αυτό εκτιμήθηκε.

«Πράγματι, λειτουργήσαμε με ταχύτητα και ανταποκριθήκαμε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για βοήθεια. Στείλαμε μέσα σε λίγες ώρες μετά τον σεισμό τις επίλεκτες ομάδες έρευνας και διάσωσης ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ. Δώσαμε, επίσης, ιδιαίτερη σημασία στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Και ήμασταν οι πρώτοι. Ειδικά για να δημιουργηθούν κινητά ιατρεία και νοσοκομεία που τα είχαν άμεση ανάγκη. Λειτουργήσαμε μεθοδικά έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις πραγματικές ανάγκες και τα καταφέραμε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ.Στυλιανίδης προσθέτει μάλιστα πως το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών έχει αλλάξει, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένα ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτό και να το αξιοποιήσουμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κλίμα έχει αλλάξει. «Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι διαγράφηκαν οι διαφορές μεταξύ των χωρών μας. Αλλά όπως σωστά επισήμανε ο Πρωθυπουργός, η εικόνα ενός έλληνα και ενός τούρκου διασώστη να αγωνίζονται μαζί και να σώζουν μια παιδική ζωή είναι πολύ δυνατή. Τέτοιες εικόνες, τέτοια περιστατικά, χτίζουν γέφυρες μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων» τονίζει.

Τέλος, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα μέλη της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ που βρέθηκαν αμέσως στην πρώτη γραμμή: «Είμαστε όλοι πολύ περήφανοι για αυτά τα παλικάρια μας. Βρέθηκαν αμέσως στην πρώτη γραμμή, επιχείρησαν με αποτελεσματικότητα, έσωσαν ζωές. Σε συνθήκες μετασεισμών. Και για όσους καταλαβαίνουν, αυτό είναι μεγάλη υπόθεση. Από το πρώτο βράδυ που επιχείρησαν απέδειξαν τον επαγγελματισμό τους, την αφοσίωσή τους στο καθήκον και την αυταπάρνησή τους. Ορισαν με την ανθρωπιά τους τι σημαίνει αλληλεγγύη στην πράξη. Τίμησαν πραγματικά τα ελληνικά χρώματα» κατέληξε.