Αν θέλει κάποιος να δώσει κίνητρο στον Μίλτο Τεντόγλου μπορεί απλά να του πει ότι «αυτό δεν μπορείς να το κάνεις». Η απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου να αφαιρέσει από τον κορυφαίο άλτη του μήκους στον κόσμο την κορυφαία επίδοση – που είχε κάνει λίγο καιρό πριν – λόγω αντικανονικού μοντέλου παπουτσιού ήταν σαν να άναβαν το φιτίλι στη βόμβα Τεντόγλου. Ο πρωταθλητής μας μέσα σε μια βραδιά στο Λιεβέν, στο ομώνυμο τουρνουά της γαλλικής πόλης, έκανε μαζεμένες σε λιγότερο από μια ώρα τις τέσσερις κορυφαίες επιδόσεις στο μήκος για εφέτος στον κόσμο. Μια εξ αυτών ήταν το 8,41 μ. που ξεπέρασε κατά έναν πόντο το περίφημο 8,40 που είχε από το Τόρουν και το οποίο η Διεθνής Ομοσπονδία δεν του αναγνώρισε.

Ο πεισματάρης Γρεβενιώτης δεν χρειάστηκε να κάνει τα δύο τελευταία άλματά του, καθώς στα πρώτα τέσσερα είχε απαντήσει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι τα ράσα δεν κάνουν τον παπά και πως δεν χρειάζεται κανένα ειδικό παπούτσι, μπλούζα ή σορτσάκι για να «απογειωθεί» σταθερά πάνω από τα 8.40 μέτρα. Ίσως το επόμενο «τσάλεντζ» θα είναι να του πει κάποιος ότι δεν θα σπάσει ποτέ το «στοιχειωμένο» (από το 2007!) πανελλήνιο ρεκόρ του Λούη Τσάτουμα (8,66).

***
Ο Σαμαράς, ο Αβραμόπουλος και η Τσικνοπέμπτη

Η επιλογή του Πρωθυπουργού να παραχωρήσει συνέντευξη στην ΕΡΤ, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, σίγουρα δεν προβλημάτισε αρκετούς γαλάζιους βουλευτές, τρεις υφυπουργούς και στελέχη της ΝΔ καθώς και έναν πρώην Πρωθυπουργό. Βρέθηκαν άπαντες στη μάζωξη του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Παππά, σε ταβέρνα στο Εκπτωτικό Χωριό και τσίκνισαν παϊδάκια, σουβλάκια, μπριζόλες και μπιφτέκια. Ανάμεσά τους και δύο ξεχωριστοί από το γαλάζιο στρατόπεδο. Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Όχι δεν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, αλλά αφού βρίσκονταν στον ίδιο χώρο και πήγαν εκεί για τον ίδιο σκοπό αντάλλαξαν χειραψία και είπαν και μερικές κουβέντες (κοινωνικού περιεχομένου).

Στο τραπέζι του Αντώνη Σαμαρά, βρέθηκαν ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, ο πρώην σύμβουλός του Δημήτρης Πτωχός και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές», Θανάσης Γιάνναρης. Κάποια στιγμή πέρασε από εκεί και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία όμως δεν έκατσε πολύ, «τσίμπησα δύο παϊδάκια και έφυγα» έλεγε.

Θέμα της συζήτησης στο τραπέζι του κ. Σαμαρά ήταν η ημερομηνία των εκλογών, με τον πρώην πρωθυπουργό να χαμογελά και να δηλώνει άγνοια, τη στιγμή που οι υπόλοιποι της παρέας επέμεναν ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 9 Απριλίου. Στο τραπέζι του κ. Αβδραμόπουλου η ερώτηση προς τον πρώην Επίτροπο ήταν εάν θα είναι υποψήφιος στην Ηλεία, όπως είχε ειπωθεί, αλλά σίγουρη απάντηση δεν πήραν (αφού εκκρεμεί απόφαση του Πρωθυπουργού). Η συγκέντρωση της Τσικνοπέμπτης για τους γαλάζιους τελείωσε αργά το βράδυ, όταν όμως είχε ολοκληρωθεί η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην ΕΡΤ.

***
Όταν ο Μητσοτάκης συνάντησε τον Μενέντεζ στο Μόναχο

Μια φωτογραφία αντιστοιχεί με χίλιες λέξεις (λέει μια παλιά κινέζικη παροιμία). Αλλά αυτή η φωτογραφία που ήρθε από το Μόναχο λέει περισσότερα. Δείχνει πρωτίστως μια θερμή χειραψία του Πρωθυπουργού με τον Μπομπ Μενέντεζ η οποία αποτυπώνει το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και την στήριξη που παρέχει ο Πρόεδρος Εξωτερικών και Άμυνας της αμερικανικής Γερουσίας προς την χώρα μας. Πριν από λίγες ημέρες είχε ανάψει το πράσινο φως για την προμήθεια των F-35 στην Ελλάδα. Ο κ. Μενέντεζ (που μετέχει σε αντιπροσωπεία γερουσιαστών) χαιρετά εγκάρδια τον πρωθυπουργό, στο περιθώριο της Συνόδου για την Ασφάλεια. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στους γερουσιαστές τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, ενώ ανέλυσε τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα γεωπολιτικής και ενεργειακής ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συζητήθηκε ακόμη το μεταναστευτικό και ο ρόλος της Ελλάδας στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

***
Πένθος για τον πρώτο Έλληνα Εβραίο δήμαρχο

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Ήταν ο πρώτος Έλληνας Εβραίος δήμαρχος που εκλέχτηκε στην Ελλάδα. Ο θάνατός του αποτελεί μια τεράστια απώλεια για την πόλη, την οποία υπηρέτησε ως γιατρός, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, αλλά και ως δήμαρχος από το 2019, χωρίς ωστόσο να προλάβει να ολοκληρώσει τη θητεία του. Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου «άφησε την πόλη πιο φτωχή, τους Γιαννιώτες στερημένους από έναν δημοτικό άρχοντα με σπάνια ακεραιότητα χαρακτήρα, αδέσμευτο, πολέμιο της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού, που έχτιζε γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους και ενέπνεε με το ήθος και το όραμά του.

***
Όταν ο Τσίπρας μπήκε στο… μαντρί

Στα Τρίκαλα ο κ. Τσίπρας, ανέβηκε σε τρακτέρ για να μιλήσει σε αγρότες (όπως κάνει συνήθως όταν βρίσκεται με αγρότες). Επισκέφθηκε όμως και σε μια κτηνοτροφική ομάδα. Άκουσε τα αιτήματα (και τα παράπονα) από τον ιδιοκτήτη της μονάδας και είπε τι πρέπει να γίνει από την πολιτεία για να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να σταθούν στα πόδια τους.

Μίλησαν και οι δυο μέσα στο μαντρί (εν μέσω βελασμάτων δεκάδων αρνιών) για την τιμή του γάλακτος τόσο του αιγοπρόβειου, όσο και του αγελαδινού, τις ζωοτροφές και τους μεσάζοντες, αλλά και την αύξηση του κόστους παραγωγής. Κάποια στιγμή ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλούσε μες τους παραγωγούς το κοπάδι με τα πρόβατα άρχισε να τρέχει, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να γυρνά έντρομος και να κοιτά τι συμβαίνει πίσω του. «Μη φοβάσαι πρόεδρε», του είπε χαριτολογώντας ένας από τους παραγωγούς και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γέλασε.

***
Η Πρόεδρος και το Μουσείο Δώρων

Θυμάστε πως σας έγραφα από την στήλη αυτή για το πρώτο Μουσείο Δώρων που ετοιμάζεται στο Προεδρικό Μέγαρο. Σας πληροφορώ ότι το Μουσείο αυτό ετοιμάστηκε και λίαν συντόμως (εντός της προσεχούς εβδομάδας) θα γίνει η παρουσίασή του. Περιλαμβάνει όλα τα δώρα που έλαβε στα τρία χρόνια της θητείας της στην Προεδρία της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Θα έχει ενδιαφέρον όχι τόσο τι είδους δώρα έχει πάρει, αλλά για το γεγονός ότι τα δώρα της τα εκθέτει προς το κοινό και ότι τα αφήνει εκεί ως κληρονομιά για τους διαδόχους της.

***
Η… «ευλογημένη» ψήφος

Από τον απολογισμό της παρουσίας του στην ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος που έκανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην εξαιρετική συνέντευξη που παραχώρησε στα ΝΕΑ και στους δημοσιογράφους Κατερίνα Ρόββα και Μάνο Χαραλαμπάκη με τη συμπλήρωση 15 ετών στη θέση του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, αλίευσα και τις σκέψεις του Αρχιεπισκόπου για την ημερομηνία των εκλογών. Με δυο λόγια ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει, όπως φάνηκε, καμία αντίρρηση οι εκλογές να διεξαχθούν την Κυριακή των Βαίων (δηλαδή στις 9 Απριλίου). Πώς αλήθεια να εμποδίζουν τους ψηφοφόρους να πάνε πρώτα εκκλησία και μετά να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα; Ή εάν θέλετε, να πάνε πρώτα να ψηφίσουν και εν συνεχεία να ασκήσουν και τα θρησκευτικά τους καθήκοντα; Εάν θέλετε τη γνώμη σε περίπτωση που συμβεί το πρώτο, δηλαδή πρώτα να πάνε στην εκκλησία και μετά να ψηφίσουν, τότε ίσως η ψήφος τους να είναι και… «ευλογημένη».

***
Πάλι ανεξάρτητη η Αδαμοπούλου

Κατόπιν περισυλλογής και αμιγώς προσωπικής συνειδητής απόφασης», όπως ανέφερε στο Facebook, η Αγγελική Αδαμοπούλου αποφάσισε να μην είναι υποψήφια στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου προσχώρησε μετά την ανεξαρτητοποίησή της από το ΜέΡΑ25. Τώρα τι μεσολάβησε ποιος ξέρει; Πάντως είχε ανακοινωθεί η προσχώρησή της στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά βαίων και κλάδων, όπως και της έτερης πρώην βουλευτού του ΜέΡΑ25 Φωτεινής Μπακαδήμα. Τελικά όμως δεν απέδωσε η «μεταγραφή». Μάλιστα έσπευσε να ανακοινώσει την απόφασή της να ανεξαρτητοποιηθεί εκ νέου, πριν την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όπου θα «κλειδώσουν» οι υποψηφιότητες, κάτι που κοινοποίησε στον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα «προς αποφυγή παρερμηνειών» δηλώνει ότι «δεν προτίθεμαι να είμαι υποψήφια με καμία παράταξη, δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να συμμετέχω στον πολιτικό στίβο στο προσεχές μέλλον».

Χθες κοινοποίησε και στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα την απόφασή της να αποχωρήσει από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και να παραμείνει ανεξάρτητη για όσο ακόμα διαρκεί η παρούσα Βουλή. Πάντως ούτε και τώρα θα παραδώσει την έδρα της στο κόμμα με το οποίο εξελέγη προειδοποιώντας των πρώην συνοδοιπόρους της ότι «οποιαδήποτε έκκληση να παραδώσω την έδρα μου θα αποβεί άκαρπη». «Η έδρα αυτή ανήκει στους συμπολίτες μου που με τίμησαν με την ψήφο τους και σε αυτούς θα την παραδώσω μόλις λήξει η θητεία μου», ανακοίνωσε η κυρία Αδαμοπούλου.

***
Στην απόρρητη προβλήτα Κ-14 το Σαρλ Ντε Γκωλ

Στη ΝΑΤΟϊκή απόρρητη προβλήτα Κ14, στο Μαράθι Σούδας, κατέπλευσε η ναυαρχίδα του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ». Είναι η μοναδική προβλήτα στη Μεσόγειο στην οποία μπορούν να ελλιμενισθούν πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια. Να σκεφτείτε ότι συχνά επισκέπτεται την περιοχή και ο «Δημόκριτος» για μετρήσεις. To αεροπλανοφόρο προσέγγισε το Μαράθι με τη βοήθεια τεσσάρων ρυμουλκών που το οδήγησαν με ασφάλεια στην Κ14. Το πλοίο που είναι φορτωμένο με Rafale θα παραμένει για πέντε ημέρες στα Χανιά, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην επιχείρηση «Antares». Να σημειώσω ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο είχε καταπλεύσει στη Σούδα και τον Μάρτιο του 2022.

***
Άντε και καλές κάλπες

Μου λένε ότι χθες ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Σταύρος Καλογιάννης κατά το τέλος της συνεδρίασης του νομοσχεδίου για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου ευχαρίστησε θερμά τους συναδέλφους του για την γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία που είχαν, καθώς, όπως είπε, «ενδεχομένως είναι η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής». Μάλιστα στην αρχή της συνεδρίασης ζήτησε από τους φωτογράφους να τον φωτογραφήσουν μαζί με τις δύο κόρες του που είχαν επισκεφθεί το Κοινοβούλιο. Άντε και καλές κάλπες…

***
Η αμηχανία με την διπλή ιδιότητα του Χουλιαράκη

Αυτό που έγινε στην Τράπεζα της Ελλάδος στη συνάντηση Στουρνάρα- Τσίπρα πως αλήθεια να το ονομάσω; Την αμηχανία που σημειώθηκε με την διπλή ιδιότητα του Γιώργου Χουλιαράκη; Ο οποίος τυγχάνει να είναι σύμβουλος του κεντρικού τραπεζίτη και ταυτόχρονα σύμβουλος και του Αλέξη Τσίπρα, μετέχοντας μάλιστα στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ;

Πού θα καθόταν; Μαζί με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ή μαζί με την αντιπροσωπεία της Τραπέζης της Ελλάδος; Τελικά βρέθηκε λύση. Κάθισε στην κεφαλή του τραπεζιού ωσάν να ήταν ο οικοδεσπότης της συνάντησης.

***
Συνάντηση Χριστοδουλίδη -Τατάρ

Οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία, έφεραν και μια συνάντηση (έστω κοινωνικού περιεχομένου) ανάμεσα στον νέο Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Η συνάντηση θα γίνει στις 23 Φεβρουαρίου στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στην υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας.