Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος στη Γουινέα που άρχισαν προχθές Τετάρτη και συνεχίστηκαν χθες Πέμπτη, ανακοίνωσε συμμαχία της αντιπολίτευσης.

Έχουν γίνει επανειλημμένα διαδηλώσεις —που κατεστάλησαν με αιματηρό τρόπο— μετά την ανατροπή της κυβέρνησης το 2021 και την αντικατάστασή τους από στρατιωτική χούντα που καθυστερεί, παρά τις υποσχέσεις της, να παραδώσει την εξουσία σε πολίτες.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους στην Κονακρί και πέταξαν πέτρες εναντίον οχημάτων των δυνάμεων ασφαλείας, ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας Αμπντουλαγέ Σαμπίλ, χωρίς να αναφερθεί σε θύματα στις τάξεις τους. Ανέφερε πως επτά μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης τραυματίστηκαν.

Αργότερα, άλλος αξιωματικός της αστυνομίας έκανε λόγο για έναν τραυματισμένο διαδηλωτή.

Όμως το Εθνικό Μέτωπο Υπεράσπισης του Συντάγματος (Front national de défense de la Constitution, FNDC), συμμαχία διαφόρων πολιτικών κομμάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, ανέφερε πως δύο έφηβοι, 16 και 19 ετών, έπεσαν νεκροί από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας στις κινητοποιήσεις και άλλοι 58 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η αστυνομία ανέφερε πως έγιναν επτά συλλήψεις, αλλά το FNDC έκανε λόγο για 47.

Το στρατιωτικό καθεστώς υποσχέθηκε τον Οκτώβριο του 2022 βραχύτερο χρονοδιάγραμμα 24 μηνών ως τη διεξαγωγή εκλογών και την πολιτική μετάβαση, ενώ μίλαγε αρχικά για 36 μήνες, κάτι που απέρριψε η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής.

Εν μέσω επικρίσεων για το χρονοδιάγραμμα, το καθεστώς στην άλλοτε γαλλική αποικία απαγόρευσε πέρυσι τις διαδηλώσεις. Έθεσε εξάλλου εκτός νόμου το FNDC.

Το Μέτωπο έκανε λόγο για θανάτους διαδηλωτών στις κινητοποιήσεις του Ιουνίου, του Ιουλίου, του Αυγούστου και του Οκτωβρίου του 2022 κατά της χούντας των συνταγματαρχών υπό τον Μαμαντί Ντουμπουγιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ