Έναν απολογισμό της παρουσίας του στην ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη συνέντευξη που παραχώρησε στα ΝΕΑ και στους δημοσιογράφους Κατερίνα Ρόββα και Μάνο Χαραλαμπάκη. Συμπληρώνοντας 15 χρόνια στη θέση του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στα κρίσιμα ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, όπως οι εκτρώσεις, η αποτέφρωση νεκρών και οι νέοι, ενώ από τις προτεραιότητες που είχε θέσει ο ίδιος ξεχωρίζει την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

«Αν αυτό είναι ιερές μπίζνες, τότε θα κάνουμε πολλές. Όχι για να γίνουμε πλούσιοι – το σημειώνω αυτό – αλλά για να βοηθηθεί το Κράτος και η Εκκλησία και ο λαός μας» πρόσθεσε.

Λυκαβηττός και Κιβωτός του Κόσμου

Ο αρχιεπίσκοπος αναφέρεται και στο θέμα που είχε προκύψει πρόσφατα με το μοναστήρι των Αγίων Ισιδώρων στο Λυκαβηττό λέγοντας ότι ο πατέρας Δημήτριος Λουπασάκης είναι στα Χανιά της Κρήτης, ενώ όσοι ήταν μαζί του ετοιμάζουν το νέο τους μοναστήρι στη Βάρη και θα αποσυρθούν εκεί.

«Ολοι κάνουμε λάθη. Οποιος το καταλάβει και μετανιώσει μπορεί να έρθει ξανά στην παρέα μας. Απλώς πρέπει να το καταλάβει» πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος για τον πατέρα Δημήτριο.

Για το θέμα της Κιβωτού, τόνισε ότι τον κάλεσε για εξηγήσεις τουλάχιστον 3-4 φορές. «Του είπα «δεν ακολουθείς καλό δρόμο. Δεν είναι σωστή η πορεία σου», του έλεγα «δεν πας καλά». Χωρίς να ξέρω βέβαια» τόνισε.

«Κι ακόμα έχω ερωτηματικά, αν όλα αληθεύουν. Αυτά όμως θα τα βρει η Δικαιοσύνη» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα μπορούσε και να αποχωρήσει από τη θέση του αν του το ζητούσε μια ομάδα αρχιερέων. «Αγάπη μπορείς να κάνεις όπου και να ‘σαι. Και μάλιστα πιο ελεύθερα. Δεν σε περιορίζει κανείς. Δεν σε εμποδίζει κανείς όπου κι αν είσαι, στο μοναστήρι σου, στο σπίτι σου, μπορεί να κάνεις αγάπη» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο αρχιεπίσκοπος.

Εκτρώσεις και νεολαία

Για το θέμα των εκτρώσεων και τις οδηγίες προς τις γυναίκες που είχε δώσει η Ιερά Σύνοδος ο κ. Ιερώνυμος ότι το θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί γενικά, αλλά η κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

«Αυτά τα προβλήματα δεν δέχονται γενικές απαντήσεις. Ούτε κάντε αυτό, κάντε εκείνο. Γι’ αυτό λέμε ότι μας χρειάζονται ικανοί ποιμένες. Γενικά πάντως λέμε ότι δεν πρέπει να γίνεται» συμπλήρωσε.

«Αυτό που λείπει σήμερα είναι ότι είμαστε δικαστές, δεν είμαστε παιδαγωγοί. Δεν λείπουν παιδιά. Λείπουν ποιμένες» ήταν τέλος το σχόλιο του αρχιεπισκόπου για την απουσία των νέων από την εκκλησία.