Επέλεξε μια εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, μια γιορτή κοπής πίτας, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας για να απευθύνει έκκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της προεκλογικής περιόδου να μην πλειοδοτούν σε… εξαγγελίες: «Απαιτείται», τους είπε, επειδή το 2023 είναι έτος εκλογών, «σύμπλευση και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να υλοποιηθούν οι βασικές δεσμεύσεις της οικονομικής πολιτικής και να διαφυλαχθούν όσα έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία». Δηλαδή με δυο λόγια, ο κ. Στουρνάρας παρακαλεί τους αρχηγούς των κομμάτων, τώρα στην προεκλογική περίοδο να μην πλειοδοτούν σε υποσχέσεις και εξαγγελίες. Μάλιστα, προφανώς για να ακούσει και ο κ. Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ περιέλαβε στις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας και όσες έγιναν τα τελευταία δέκα χρόνια! Ο οίκος αξιολόγησης “Fitch Ratings”, είπε, αναβάθμισε τη χώρα, τοποθετώντας την ένα μόλις “σκαλοπάτι” πριν την επενδυτική βαθμίδα..

Αλλά δεν έμεινε στην έκκληση, ανέπτυξε και τον μεγαλύτερο κίνδυνο στην ευρωζώνη. Ο οποίος είναι οι λίγες μεταρρυθμίσεις και αυτές να γίνουν με καθυστέρηση. Έτσι ο κεντρικός τραπεζίτης κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να «δράσουν εγκαίρως και εκ των προτέρων (δηλαδή πριν ξεσπάσει μια νέα μεγάλη κρίση), με αποφασιστικές, ισορροπημένες και καλοσχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο της ευρωζώνης, σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίων παραχωρήσεων»

***

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι στρατηγοί του στο Επικρατείας

Ίσως αυτές οι εκλογές να αναδειχθούν ως οι εκλογές των… στρατηγών. Πρώτα το ΚΚΕ ανακοίνωσε 11 στρατηγούς στα ψηφοδέλτιά του, τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανακοινώσει και αυτός στρατηγούς στο Επικρατείας (με την έννοια του στρατηγού περιλαμβάνονται και οι ναύαρχοι, οι πτέραρχοι και οι λοιποί υψηλόβαθμοι). Όλα δείχνουν πως θα δούμε στον Επικρατείας τον τέως υπουργό Εθνικής Άμυνας και Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο ε.α. Ευάγγελο Αποστολάκη, αλλά και τον Οθωνα Ηλιόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής και κλινικό ογκολόγο στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center. Βέβαια οι πληροφορίες λένε για τις τέσσερις πρώτες θέσεις να μοιράζονται και σε δύο γυναίκες αλλά το όλο ψηφοδέλτιο επαφίεται στους χειρισμούς του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα και θα προηγηθούν τα ονόματα που θα πέσουν στη μάχη του σταυρού – έντονα πάντως ακούγεται για το Επικρατείας και ο πρώην Α/ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου (εκ των συμβούλων του Τσίπρα στα εθνικά θέματα). Η Πόπη Τσαπανίδου αναμένεται να είναι σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας. Το όνομα του τέως αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. (αντιστράτηγου) Αρη Ανδρικόπουλου επίσης ακούγεται έντονα. Να μην ξεχνάμε και την Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, τέως αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. και μέλος της ΚΕ του κόμματος, η οποία επίσης θα έχει μια θέση στη μάχη.

***
Ο τζέντλεμαν Βούλγαρος Πρόεδρος, το τσίπουρο και το καρπάτσιο χταποδιού

Τζέντλεμαν ήταν ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev. Ήταν ακριβής στο ραντεβού του στο Μουσείο της Ακρόπολης στο γεύμα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και μάλιστα της πρόσφερε και μια ανθοδέσμη. Η ανθοδέσμη ήταν εκτός πρωτοκόλλου, αφού τα επίσημα δώρα των δύο προέδρων πήγαν μέσω της εθιμοτυπίας. Το γεύμα, με φόντο την Ακρόπολη ήταν ελληνικότατο, άλλωστε η μεσογειακή κουζίνα που ευδοκιμεί στην χώρα μας θεωρείται η καλύτερη και υγιεινότερη κουζίνα στον κόσμο. Πρώτο πιάτο λοιπόν καρπάτσιο χταποδιού με ελληνική (χωριάτικη) σαλάτα, φάβα με βότανα. Παντζάρι με αρωματισμένο γιαούρτι, πέστο μπαλσάμικο και βατόμουρο. Κυρίως πιάτο, φαγκρί σοταρισμένο με πρασινάδες και λαχανικά, εν συνεχεία κακαβιά και αυγοτάραχο. Γλυκό: Λεμονόπιτα με βύσσινο, γλυκιά μαρέγκα και φιστίκια. Ποτό:… Τσίπουρο (Μανιφέστο Αποστολάκης) και λευκό κρασί ( Κτήμα «Δύο Ύψη» Κυδωνίτσα και Ασύρτικο)

***
Γιατί ο Μπλίνκεν πάει τελικά στην Τουρκία

Στην Αθήνα, στις 20 Φεβρουαρίου θα βρεθεί (όπως πρώτοι διαβάσατε από την στήλη αυτή) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Θα συζητήσουν την αμυντική συνεργασία, την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινή δέσμευση για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Ο Αμερικανός θα εγκαινιάσει τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στις 21 Φεβρουαρίου. Δεν επρόκειτο να επισκεφθεί την Άγκυρα, αλλά ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου και οι καταστροφές που προκάλεσε άλλαξαν το πρόγραμμά του. Έτσι, στο νέο πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε από την Ουάσιγκτον, θα επισκεφθεί την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία στις 19 Φεβρουαρίου για να δει από κοντά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν τις τουρκικές αρχές να ανταποκριθούν στις καταστροφές που προκάλεσαν οι σεισμοί και εν συνεχεία την Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με την τουρκική πολιτική ηγεσία.

***
Στρατόπεδο σε… κοντέινερ

Είναι δυνατόν; Θα πείτε. Ένα ολόκληρο στρατόπεδο, σε ακριτικό νησί να στεγάζεται (εδώ και χρόνια) σε… κοντέινερ; Και όμως ήταν δυνατόν μέχρι προσφάτως όταν μετέβη στην Χίο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και εγκαινίασε το νέο κτήριο του 3ου Ειδικού Τμήματος Εθνοφυλακής (3ο ΕΤΕΘ) στο ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ «ΑΝΤΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΤΟΥΝΤΑ» στην Χίο. Στην τελετή παραβρέθηκε ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών, δημοτικών και θρησκευτικών αρχών. Το εν λόγω κτήριο εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο βελτίωσης των υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων, αντικατέστησε τα κοντέινερ που στεγαζόταν το προσωπικό του 3ου ΕΤΕΘ αναβαθμίζοντας τις συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού του, ενώ σχεδιάζεται και η κατασκευή καινούργιων μαγειρείων και εστιατορίων.

***
Η διπλανή πόρτα του κεντρικού τραπεζίτη

Δείτε τώρα κάτι πράγματα που συμβαίνουν στην Τράπεζα της Ελλάδος: Οι Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος μετά από πολλά χρόνια (οι έως τώρα συναντήσεις τους ήταν εντελώς τυχαίες, κυρίως σε κάποιες δεξιώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο). Ενα τηλεοπτικό συνεργείο αποθανάτισε τη συνάντησή τους. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να συναντηθεί με τον κεντρικό τραπεζίτη (που οι σχέσεις τους δεν ήταν οι καλύτερες) για το θέμα των πλειστηριασμών και ιδιαίτερα το ζήτημα της πρώτης κατοικίας.

Το περίεργο (και όντως χρήζει πολιτικής ανάλυσης) είναι ότι ο κ. Τσίπρας συνοδευόταν πέραν της Έφης Αχτσιόγλου, του τομεάρχη Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Μιχάλη Καλογήρου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου και από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη. Εάν δεν κάνω λάθος ο κ. Χουλιαράκης είναι σύμβουλος του κ. Στουρνάρα με γραφείο ακριβώς δίπλα από το γραφείο του κεντρικού τραπεζίτη. Δηλαδή βγήκε από τη μια πόρτα που είναι σύμβουλος του κ. Στουρνάρα και μπήκε στην διπλανή πόρτα του κ. διοικητή, ως συνεργάτης του κ. Τσίπρα;

***
Ο Στέλιος, η Λάουρα και το Πόθεν Έσχες

Κάποια πουλάκια που κάνουν καθημερινώς το δρομολόγιο Αθήνα- Χάγη, μου είπαν με κάθε μυστικότητα πως προκλήθηκε απορία στο περιβάλλον της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέως, Λάουρα Κόντρουτσα Κόβεσι όταν διαπίστωσαν πως στο νομοσχέδιο για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) που εισήλθε στη Βουλή, οι διατάξεις για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, δεν ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις προτάσεις που είχε απευθύνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην κυβέρνηση. Ο Στέλιος Κουτνατζής (γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών θεμάτων της κυβέρνησης) είχε ενημερωθεί μάλιστα εγκαίρως για τις προτάσεις του επιτελείου της Ρουμάνας κυρίας. Κόβεσι. Ποιες όμως είναι οι παρατηρήσεις;

Αφενός (λένε από το περιβάλλον της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέως) προβλέπεται πως εάν οι Έλληνες εισαγγελείς έχουν διαφορετική άποψη από τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς για μια υπόθεση θα επιλαμβάνεται της διαφοράς ο Άρειος Πάγος. Αφετέρου αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν θα μπορεί να διενεργεί έλεγχο επί απορρήτων, κάτι εξαιρετικά παράδοξο, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ projects τρέχουν ήδη με διαδικασίες απορρήτου. Δεν ξέρουμε εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε ευθυγραμμίσεις (αν και δεν της το επιβάλλει κανείς) αλλά είμαστε ήδη ενήμεροι πως της έχουν γίνει υποδείξεις…